'Az Európai Bizottságnak nem lehetnek érzelmei'

Csak a júniusi uniós pénzügyminiszteri tanácson (Ecofin) lehet a tagországokat kiengedni a túlzottdeficit-eljárás alól, hiszen ahhoz szükség van az előző évi adatok jóváhagyására – mondta a Népszabadságnak és a Bruxinfónak adott közös interjújában Györkös Péter nagykövet.

A brüsszeli állandó magyar EU-képviselet vezetője szerint ez a reális menetrendje a magyar kormány korábban bejelentett intézkedései értékelésének és az eljárás megszüntetésének. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatósága jövő héten, november 7-én teszi közzé az uniós tagállamokra vonatkozó gazdasági prognózist, ami jelzésértékű lehet a magyar kormány számára.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Orbán Viktor kormányfő és Györkös Péter nagykövet
Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Orbán Viktor kormányfő és Györkös Péter nagykövet

Györkös Péter emlékeztetett: az előrejelzés önmagában politikai hatást nem fejt ki, de a bizottság által levont következtetéseknek lesz következménye. Mint elmondta: az előrejelzés mellett a bizottság készít egy nem nyilvános háttérdokumentumot az unió, az eurózóna és a tagországok értékeléséről, amit megvitat a tagállamokkal. Ez a folyamat jövő júniusig tart.

A nagykövet megerősítette, hogy a bizottság három lehetőség közül választhat: javasolhatja az eljárás feloldását, vagy fenntartja az eljárást, de az nem lép új szakaszba, vagy szankciókat javasol. – Addig nincs teendőnk – fogalmazott a nagykövet. Györkös emlékeztetett, tavaly, miután az akkori előrejelzés alapján a bizottság öt országgal, köztünk hazánkkal kapcsolatban is kockázatot látott a háromszázalékos uniós költségvetési küszöb átlépésére, Olli Rehn pénzügyi biztos levelet írt az öt országnak.

Négyen tettek lépéseket januárig. Magyarország nem volt köztük. Ezután javasolta a bizottság a szankciók bevezetését, azaz a 2013-as kohéziós pénzek részleges felfüggesztését. Ehhez képest idén a kormány már két csomagot jelentett be, és további intézkedéseket helyezett kilátásba, ha a bizottság nem találná elegendőnek az eddigieket. – Mi nem csak azt fogjuk nézni, rólunk mit írnak. Nem Magyarország az Európai Unió legnagyobb problémája – hangsúlyozta a misszióvezető, hozzátéve, hogy a bizottságnak 27 tagállamról kell igazságos, fair módon megnyilvánulnia.

Elképzelhető, hogy a franciák – bár 30 milliárdos költségvetési megszorítást jelentettek be – növekedési előrejelzéseiket túl optimistán állapították meg. De nemcsak a problémás országok lesznek érdekesek, hanem az is: a bizottság valóban igazságosan ítéli-e meg az egyes tagországok intézkedéseit? A nagykövet itt példaként Belgiumot említette, ahol a harmadik évközi kiegészítés történik, és 800 millió euró még mindig hiányzik. A nagykövet szerint azonban érdekes módon a bizottság strukturális intézkedésnek fogadta el, hogy a belga kormány útfelújításokat halaszt el.

A felvetésre, hogy a bizottság Magyarországgal szembeni szigoráról Orbán Viktor miniszterelnök EU-ellenes megnyilvánulásai is tehetnek, a nagykövet kijelentette: „Az Európai Bizottságnak nem lehetnek érzelmei. Szerződésben rögzített felelősségük van, s borzasztó komoly hatással bír, amit leírnak.” Kitért rá: Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke is hangot adott annak az aggályának, hogy túl technikai a rendszer, miközben a hatásai politikaiak és a demokrácia alapjait is érinthetik.

 – Az egyik oldalon áll egy bizottsági főosztályvezető, a másik oldalon meg egy miniszterelnök. Azt a bizottság is elismeri, hogy képesnek kell lenniük politikailag is menedzselni a folyamatot – utalt a rendszerbe kódolt konfliktusokra a nagykövet. Mint mondta, más tagállamok is úgy vélik: azt, hogy a közösen kialkudott célokat miként érik a tagállamok, azt rájuk, és nem egy bizottság főosztályára kellene bízni. Az eurózónában és az EU-ban történő óriási átalakításokról szólva kifejtette: eltérően az eddigiektől, a mostani változásokat nem egy nagy politikai projekt (német egyesítés, keleti bővítés) generálta, hanem a piaci helyzet kényszeríti ki. Miközben az uniós napirend (10 hét alatt három uniós csúcs is van) hihetetlenül bonyolult és technikai, Magyarország számára sem mindegy, hogy a változások hova futnak ki. Ezek közé tartozik a bankunió és annak egyik eleme, az egységes bankfelügyelet megvalósulása is.

A magyar szempontokról szólva kifejtette: a bizottság eredeti javaslatához képest – ami nem vette figyelembe az eurócsatlakozás előtt álló országok érdekeit – a bankfelügyelet tekintében van elmozdulás. A magyar aggályok elsősorban arra vonatkoznak, hogy versenyelőnybe kerülnek az eurózónás bázissal rendelkező bankok, ha mögöttük az állandó mentőalap áll.

 – Mind a bizottság, mind az eurózónás tagországok többsége is érdekelt abban, hogy ne legyenek zavarok a belső piac működésében. Ez azt is jelenti, hogy jobban érvényesüljenek az eurózónán kívüli tagországok szempontjai, s legyen számukra reális, vonzó lehetőség, hogy bekapcsolódjanak a rendszerbe. Vagy ha nem kapcsolódnak be, akkor se kelljen negatív következményekkel számolniuk – mondta a nagykövet. A kérdésben Magyarország nincs egyedül, a közép-európaiak, a svédek és a dánok álláspontja sem áll távol tőlünk.

Györkös Péter szerint az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy az eurózónát érintő problémák kezelése hatással lehet a belső piac működésére, ezért csak 27-es körben lehet megoldásokat találni. – A belső piac van akkora érték, mint az euró – közölte a nagykövet.

A Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke nevével fémjelzett, az unió jövőjéről szóló jelentés többi eleméről a nagykövet elmondta: a költségvetési unióval kapcsolatban az eddigi kialkudott szabályok (európai szemeszter, hatos csomag, fiskális paktum) alkalmazására koncentrálnak a tagállamok, új ötletekre nincs szükség. – Ezek forradalmian új helyzetet teremtenek – vélekedik Györkös Péter. A gazdaságpolitikai integráció területén egyelőre embrionális ötletek merültek fel, amelyeket majd decemberben vitatnak meg az unió vezetői. Ám nehéz lesz bármiféle előrelépést elérni az unió jövőjével kapcsolatban, ha a novemberi csúcson a tagállamok nem tudnak megegyezni a következő, hétéves költségvetésről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.