Kiszáll a versenyből az MPP

Nem állít jelölteket a decemberi romániai parlamenti választásokon a Magyar Polgári Párt (MPP) – jelentette be hétfőn a szervezet elnöke. Biró Zsolt elmondta: a párt elnöksége a hét végén folytatott tanácskozásain arra az álláspontra jutott, hogy az MPP pártként nem indul a választási versenyben. – Vannak helyzetek, amikor a nemzeti érdek felülírja a pártérdeket – magyarázta a döntést Biró Zsolt. A szűk két hete, Szász Jenő visszavonulása után megválasztott pártelnök hozzátette: az MPP a választás szabadságát hirdette, és hirdeti ma is, de annak a helyhatósági választásokon kell megvalósulnia. Úgy látja: felelőtlenség lenne veszélyeztetni a parlamenti jelenlétet, különösen most, amikor a következő egy-két évben döntés születhet Románia területi-közigazgatási átszervezéséről. Biró Zsolt nem zárja ki, hogy a két hete hozott kongresszusi határozatnak megfelelően pártja független jelölteket támogat a december 9-i választásokon, de alapesetben a választók bölcsességére bízzák, hogy a magyar jelöltek közül kit támogatnak.

Közben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közölte, hogy 39 képviselő- és 40 szenátorjelöltet indít a decemberi parlamenti választásokon Maros megyében, a Magyar Polgári Párttal közösen. A néppárt közleménye szerint a két szervezet hosszú egyeztetések eredményeképpen biztosítani kívánja a magát nemzetinek nevezett oldal egységes fellépését, ennek érdekében pedig az EMNP színeiben közösen, fele-fele arányban állítanak jelölteket.

– A néppárt pártépítési stratégiája eléggé sportszerűtlen – kommentálta az esetet Biró Zsolt, aki kérdésünkre „kommunikációs bummnak” nevezte az EMNP bejelentését. – Itt nem közös jelöltekről van szó, hanem korábbi MPP-sekről, akik időközben átigazoltak a néppártba. Aki az EMNP listáján indul, az a párttörvény szerint a Néppárt tagja – mutatott rá a pártelnök. Az MPP közleményben szólította fel az EMNP-t: hagyjon fel tisztségviselői átcsábításával.

Biró Zsolt cáfolta az EMNP vezetőinek arra történő utalásait is, hogy az MPP lepaktált az RMDSZ-szel, azért hiúsult meg a „nemzeti oldal” összefogása és a közös jelöltállítás. – Lehet, hogy az EMNP-nek az az érdeke, hogy az MPP-t az RMDSZ felé tolja, de szeretném leszögezni: a Magyar Polgári Párt önállóan politizál a továbbiakban is, bár nem tud eltekinteni attól, hogy mekkora támogatottsággal rendelkezik az RMDSZ az erdélyi magyarság körében – tette hozzá Biró Zsolt.

Sepsiszentgyörgyi vetélkedés

Egymás ellen indul a decemberi parlamenti választásokon a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt nem jogerősen elítélt Markó Attila államtitkár, illetve Sánta Imre református lelkész, a kollégium visszaállamosítása elleni megmozdulások szervezője. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke hétfőn a párt sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltjeként mutatta be Sánta Imre bikfalvi református lelkészt, aki a nyár folyamán két hónapig naponta tiltakozott a kollégium visszaállamosítása ellen. Az RMDSZ már korábban bejelentette, hogy a sepsiszentgyörgyi körzetben Markó Attilát indítja, akit a Székely Mikó Kollégium kifogásolt visszaszolgáltatása miatt ítéltek nem jogerősen három év börtönbüntetésre. Markó Attila maga is többször részt vett a Sánta Imre által szervezett megmozdulásokon. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.