Jegelik Reding javaslatát

A Házibuli egykori sztárja, Sophie Marceau a Gyerekek vagy egyebek című filmben úgy dönt, hogy életet és karriert cserél a férjével: mostantól ő lesz a kenyérkereső, a férje kezelje a háztartást, nevelje a gyerekeket. A kizárólag férfiak uralta szerszámgépgyár igazgatójaként első intézkedése, hogy lecseréli a kávéautomatát, mert a régi lötty szerinte ihatatlan. A kollégák hüledeznek, de végül minden jóra fordul, az asszony kreatív javaslataival (kölcsönözzünk szerelőt is a gépek mellé) felvirágoztatja a céget. A végén mégis minden visszatér az eredeti kerékvágásba. Ám a kísérlettel mindkét fél bebizonyította, hogy karrierben és családban egyaránt képes helytállni.

Az élet persze bonyolultabb, mint egy francia vígjáték. Hiába próbálta Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa kötelező kvótákkal támogatni a nők szakmai előrejutását, a javaslatot – éppen női biztostársainak ellenállása miatt –egyelőre „jégre tették”. Reding azt javasolta, hogy hozzanak törvényt arról: 2020-ra a nagy tőzsdei vállalatok vezetésében legalább 40 százalékos legyen a nők aránya. Ehhez megkapta a legfontosabb tárcák élén álló férfi EU-biztosok támogatását: a finn Ollie Rehn pénzügyi, a spanyol Joaquín Almunia versenyügyi, a francia Michel Barnier belső piaci és a magyar Andor László szociális biztos is kiállt a kvóta mellett.

Kolléganői szolidaritásával viszont nem számolhatott Reding: a brit Catherine Ashton külügyi főképviselő, a holland Neelie Kroes, sőt még a svéd Cecilia Malmström és a dán Connie Hedegaard is ellenezte a javaslatot – írta a Deutsche Welle. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki amúgy szintén támogatta Redinget, érzékelte a megosztottságot, és inkább nem kockáztatta meg a szavazást. A kvótaügyet november közepéig elnapolták, akkor még egyszer nekifutnak. – Már száz éve harcolunk a női egyenjogúságért, egy-két hét igazán nem számít – reagált minderre Reding.

A bizottság belső megosztottsága akár jelképes is lehet. Európában ahány ország, annyi szabály: a franciák és a hollandok nemrég fogadtak el kötelező jellegű törvényt, miközben az élharcos skandinávok ma már inkább a negatív hatásokat emlegetik. Németországban a kormányt is megosztotta a kérdés. A hétgyermekes Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter kampányolt a kötelező kvóta mellett, de sem Angela Merkel kancellár, sem Christina Schröder család- és nőügyi miniszter nem támogatta, ők inkább önkéntes vállalásokra buzdították volna a cégeket. Így amikor a német felsőház szeptember végén – szociáldemokrata kezdeményezésre – mégis elfogadta, hogy 2018-ra a nagyvállalatok vezetői grémiumában minimum 20 százalékra kell emelni a nők arányát, ezt sokan Merkel személyes vereségeként értelmezték.

Megosztott a sajtó és a közvélemény is. Sokan azt bizonygatják, hogy a szakmai karrier nem férfi–női kérdés, hanem kizárólag a hozzáértéstől, tehetségtől, elszántságtól függ. Ursula von der Leyen szemére vetik, hogy ő ugyan a női előmenetel nagy híve, a minisztériumában mégis három férfi államtitkárral dolgozik együtt. A másik tábor szerint viszont a német vállalatok „egy fejlődő ország” szintjén vannak az egyenjogúság terén, az igazgatósági tagok mind össze 3,7 százaléka nő. Sokatmondó, hogy a három legismertebb női cégvezető, Liz Mohn, Friede Springer és Johanna Quandt a jó házasságuknak,majd a férjük halálának „köszönhetik”, hogy a Bertelsmann-, a Springer- vagy éppen a BMW-társtulajdonos Quandt-birodalom élén találták magukat – emlékeztet a SüddeutscheZeitung.

A cégvezető és a miniszter: Liz Mohn (balra) és Ursula von der Leyen
A cégvezető és a miniszter: Liz Mohn (balra) és Ursula von der Leyen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.