Ide nekünk egy nőt!

Dúl a nemek háborúja az Európai Parlament és a Tanács (a tagállamok) között. A konfliktust egy 63 éves luxemburgi úriember robbantotta ki, akit az Európai Központi Bank igazgatóságába szemeltek ki a tagországok. S ekkor a parlament leadta a kezdő lövést: szűk többséggel ugyan, de leszavazta Yves Mersch jelölését.

– Semmi bajunk a jelölttel, az eljárást viszont felháborítónak tartjuk – mondja lapunknak Sylvie Goulard francia liberális EP-képviselőnő. S valóban, senki sem mondhatja, hogy a női-férfi esélyegyenlőséget felkaroló törvényhozók nem szóltak előre. Az EP gazdasági- és pénzügyi bizottsága már hónapokkal ezelőtt megkérte a tanácsot, hogy tartsa tiszteletben az – uniós alapszerződésbe is belefoglalt – egyenlőség elvét, és állítson női jelöltet.

Ez a kérés süket fülekre talált, így aztán ha Mersch valóban bekerül az Európai Központi Bank hattagú igazgatóságába, a bankot irányító 23 fős kormányzótanács (képünkön) továbbra is kizárólag férfiakból áll. (Ide az igazgatóság mellett a tizenhét euróövezeti tagállam jegybankelnökei tartoznak.)

S hogy mi magyarázza a tanács meglehetősen „macsó” hozzáállását? A nőpárti kampány egyik vezérének számító Sylvie Goulard meglepődve fogadja a fejleményeket. – Nem is értem. Az EU alapelvei szerint a vezetői posztokon növelni kellene a nők számát, nem pedig nullára csökkenteni. 2012-ben ez a magatartás megmagyarázhatatlan, főleg miután a pénzügyminiszterek a gazdaságok modernizációját és a strukturális reformokat sürgetik: ezekből semmi sem lesz, ha nem emeljük a nők arányát az aktív népességen belül – hangsúlyozza.

Most jön a következő csata: az unió fő döntéshozó szerve, a tanács nem köteles e téren figyelembe venni az Európai Parlament véleményét. Ha akarja, ki is nevezheti tehát a megszorításpártiként ismert Yves Merschet, ám ez elég barátságtalan lépés lenne, miközben egyre több területen – így például a pénzügyi válság kezelésében – szüksége van a képviselők együttműködésére. Az érem másik oldala: ha a tagországok most engednek, és vétóként értelmezik a parlament véleményezési jogkörét, ezzel veszélyes precedenst teremtenek. – A tanács nem is válaszolt a felvetéseinkre, és egyetlen megjegyzésünket sem vette figyelembe. Márpedig az EU-intézmények a zökkenőmentes kooperációban érdekeltek – érvel a francia képviselőnő. Guy Verhofstadt belga EP-képviselő még a szavazás után kijelentette: „hatalmas politikai hiba” lenne a parlament álláspontjának figyelmen kívül hagyása.

Teljesen nőmentessé akkor vált az Európai Központi Bank igazgatósága, amikor tavaly májusban (nyolcéves mandátuma lejártával) távozott az osztrák Gertrude Tumpel-Gugerell. Még inkább elkeseríti az esélyegyenlőség híveit, hogy ha megvalósul Yves Mersch kinevezése, legalább hat évig biztosan nem ül nő a bank vezetőségében: akkor jár majd le a portugál Vítor Constancio megbízatása.

Igen kínosra sikeredett Mersch meghallgatása az EP-ben, ahol egyesek még arra is felszólították, hogy vonja vissza a jelöltségét. A bankár azonban – aki a luxemburgi jegybank elnökeként már most ott ül a kormányzótanácsban – közölte, hogy a pénzügyminiszterek támogatják őt, és „kikosarazása” éppen akkor vonná el a figyelmet, amikor a válsággal kellene megküzdeni.

Különösen dühös volt az Európai Tanács állandó elnökére, Herman Van Rompuyre a parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának elnöke, a brit Sharon Bowles. – Semmit sem ígért, még egy menetrendet sem a nők jövőbeni kinevezéséhez a központi bank igazgatóságába. Márpedig az európai intézményeknek példát kellene mutatniuk, nem pedig a sor végén kullogniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.