Gazdag, boldog sógorok

Jól élnek az osztrákok, s ezt így is érzik: 78,7 százalékuk elégedett, illetve nagyon elégedett az életkörülményeivel. A mérhető elégedettségről az osztrák statisztikai hivatal hozott nyilvánosságra adatokat, harminc szempontot figyelembe véve. Nem csupán az egy főre jutó növekedést elemezték, jóllehet az elmúlt 16 év évi átlagos 1,7 százalékos belföldi össztermék- (GDP-) növekedése önmagában is szenzáció.

Úgy érték el 1995 és 2011 között az összesen 31,6 százalékos reálnövekedést, hogy 2009-ben 4,1 százalékos visszaesést is elszenvedett az osztrák gazdaság a nemzetközi válság nyomán. Ám 2011-re már helyreállt a válság előtti tempó. A vizsgált időszak alatt a háztartások jövedelme is nőtt, igaz, „mind össze” 16,5 százalékkal. Azaz lassabb ütemben bővült, mint a gazdaság, aminek a statisztikusok szerint elsősorban az volt az oka, hogy egyre több a szingli háztartás, s ezzel együtt jár az egy főre jutó költségek növekedése.

Az osztrákoknak az az alapérzésük, hogy évről évre jobban élnek: lakásra, fűtésre és élelmiszerre a háztartások kiadásaik valamivel több mint 25 százalékát költik, ám a fogyasztás mintegy 20 százalékát olyan szolgáltatások teszik ki – például az ingyenes óvoda –, amelyet az állam vagy magánszervezetek juttatnak adóból, azaz kvázi ingyen az embereknek.

A felmérés kiterjedt az életminőség és az úgynevezett környezeti fenntarthatóság érzetére is. A munkaképes korúak 75,2 százalékának van munkája Ausztriában, szemben a 68,6 százalékos uniós átlaggal, igaz viszont, hogy 1,4 millióra tehető azoknak a száma, akiket szegénység vagy/és kirekesztés fenyeget. Két további tényező rontja az összképet: az egyetemi végzettségűek aránya alacsonyabb, mint az unióban (23,8 százalék 34,6 százalékkal szemben), és növekszik energiafelhasználás, ami főleg a közlekedésben erőteljes.

Tavaly az osztrákok átlagosan 13,2 napot töltöttek kórházban, kevéssel többet, mint egy évvel korábban, alighanem a masszív influenzajárvány következményeként. „Csak Kanada és Új-Zéland lakossága él a mi színvonalunkon, senki más a földön” – konstatálta büszkén Konrad Pesendorfer, a Statistik-Austria vezetője. Az osztrák idillt méltatókhoz csatlakozott a német WirtschaftsWoche (WiWo) magazin is, rámutatva, hogy Ausztria gazdasága az elmúlt tíz évben gyorsabban nőtt az uniós átlagnál, s bár a kirobbanó fejlődés itt is leállt, 2013-ra is (1,5 százalékos) GDP-növekedésre lehet számítani.

A növekedésnek tulajdonítja a WiWo, hogy sehol az EU-ban nem olyan alacsony a munkanélküliségi ráta, mint az osztrákoknál. Az állam eladósodása viszont nem éri el az uniós átlagot, és az adósságfinanszírozás kamatai is a mélyben járnak. A siker titkával kapcsolatban a lap a Wifo osztrák gazdaságkutató szakértőjét, Margit Schratzenstallert idézi, aki szerint a válságot tudatos, 12 milliárd eurós konjunktúraprogrammal tompította az osztrák állam: a 2009-re előre hozott adóreformmal, a vállalatok adóleírási lehetőségeinek javításával, kedvező feltételű hitelekkel.

Ausztria az idén csak azért lépi túl valamennyire a maastrichti háromszázalékos költségvetési deficithatárt, mert a válságban megroggyant állami bankok konszolidálására kétmilliárd eurót kell költenie. Dicséretesnek mondja a WiWo, hogy Ausztria a vasfüggöny leomlása után kihasználta földrajzi helyzetét, s ma már ugródeszka a kontinens délkelet-európai terjeszkedéséhez. A magazin ugyanakkor túl magasnak ítéli az adóztatást, még akkor is, ha az állami kiadások egynegyede, 18 milliárd euró nyugdíjfinanszírozásra megy el, és magas a központi és a tartományi kormányzatok párhuzamos munkájának a költsége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.