A Frankenstorm szuperviharrá nőhet

Az Egyesült Államok keleti parti újságjai címlapján már szombaton átvette a vezető helyet a vihar az elnökválasztástól, amely pedig hajrájába érkezett. A Washington Post weboldalán vasárnap is Sandy volt a vezető hír. A lap arra figyelmeztet: hiába tűnik úgy, hogy ez nem egy „igazi” hurrikán, és hogy csendesedik, senki ne dőljön be. Azt írják, vasárnap este mindenki fejezze be a készülődést, hordjon be a házba minden mozdíthatót az udvarról, mert hétfőn már nem biztos, hogy lesz rá lehetősége.

Az amerikai sajtó már napokkal ezelőtt elnevezte Sandyt „Frankenstormnak”, ami arra utal, hogy a légköri viszonyok miatt hatalmas viharra és áradásokra lehet számítani, amire az utóbbi harminc évben nem volt példa. Ha a Sandy - az eddigi várakozások szerint - az Egyesült Államok északkeleti részén a nyugati irányból kelet felé tartó téli viharral találkozik, „szuperviharrá” alakulhat át. A hurrikán várhatólag kedden reggel érkezik meg az Egyesült Államok legsűrűbben lakott területére, New York és New Jersey térségébe, de nyugat felé el fogja érni Ohio államot is.

Virginia, Maryland, Pennsylvania, New York, Maine, New Jersey és Connecticut államokban, illetve Washington D. C.-ben máris szükségállapotot hirdettek. Tegnap este New York is csatlakozott hozzájuk: Michael Bloomberg polgármester 375 ezer embert evakuálásáról döntött, hétfőn zárva tartanak az iskolák is. Andrew M. Cuomo New York-i kormányzó pedig helyi idő szerint vasárnap estétől elrendelte a busz, metró és vasúti közlekedés felfüggesztését, és elővigyázatosságból töröltek több száz repülőjáratot.

Washingtonban egyelőre nincs pánik. A közeli szupermarketben nem voltak többen, mint egy átlagos hétvégi napon. Igaz, a víz elfogyott, nekem már csak kis palackos kiszerelés jutott. „Vegyél vécépapírt is! Talán az a legrosszabb, ami történhet velünk pár napos bezártság alatt, ha az kifogy!” - szól oda mögöttem egy férfi viccelődve a feleségének, miközben egy év körüli kisbabájukat tolja a bevásárlókocsiban. Az emberek nem aggódnak túlságosan, a legnagyobb félelmük, hogy napokra elmehet az áram. Ismerőseim már megbeszélték a főnökeikkel, hogy hétfőn otthonról dolgoznak, ha nagyon nagy a vihar.

Pusztítás a karibi térségben

Időközben hatvanra nőtt a Sandy trópusi hurrikán halálos áldozatainak a száma a karibi térségben. A hurrikán központja Jamaicán, Kubán és a Bahamákon haladt át, a legtöbb halálos áldozatot mégis Haitin szedte, ahol kedd óta folyamatosan szakad az eső, hatalmas árvizeket és földcsuszamlásokat okozva az elszegényedett országban. A hatóságok szerint Haitin – ahol a 2010-es földrengés miatt 350 ezren még mindig hevenyészett táborokban élnek –44-en vesztették életüket. Kubában mintegy ötezer ház romba dőlt s mintegy 30 ezer tető nélkül maradt. Ugyan 55 ezer embert időben evakuáltak, mégis egy tucat életet követelt a vihar, amely a hatóságok szerint a legpusztítóbb volt a szigetországban 2005 júliusa óta, amikor az 5-ös fokozatú Dennis hurrikánnak tizenhat áldozata volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.