Megtollasodott a miniszterelnök klánja?

Hogyan tehet szert egy egyszerű vidéki tanárnő, akinek a férje disznókat gondozott Mao idején, legalább 120 millió dolláros vagyonra egy kommunista államban? Számos rokonával együtt pedig összesen 2,7 milliárdra? Feltehetőleg sehogy – kivéve, ha az immár 90 éves asszony, Yang Zhiyun fia maga a kínai miniszterelnök, Wen Jiabao.

Legalábbis ez derül ki a The New York Times pénteki számában megjelent, két teljes újságoldalon közölt riportjából. Az amerikai lap – mindössze két héttel a pekingi felsőpolitika tízévente esedékes nagy vezetőváltása előtt – arról számolt be cégadatokra épülő és auditorvizsgálattal megerősített cikkében: Wen anyja, fia, lánya, fivére és sógora mind rendkívül gazdag lett azóta, hogy a miniszterelnök 2003-ban elfoglalta tisztségét.

A csaknem tíz év alatt szélsebesen haladt felfelé a „társadalmi lift”. A látványosan felduzzadt magánvagyon jelentős része ingatlanokban és befektetéshez kötött életbiztosításokban nyugszik. Az egyik érintett vállalat a Ping An biztosító, amely az egyik nagy kedvezményezettje volt egy 2004-es reformnak. A reformról döntő bizottságot maga a miniszterelnök felügyelte. Csak Wen anyjának 120 millió dolláros megtakarítása van a cégben.

Ezen túlmenően is szerteágazó összeférhetetlenségi ügyekről van szó: Wen öcscsének egyik cége nemrég 30 millió dolláros támogatást kapott az államtól szenny víztisztításra és orvosi hulladék feldolgozására a nagyvárosokban, de családi tulajdon egy gumigyár és több olyan cég is, amely a 2008-as olimpia helyszíneinek építésére kapott megbízást.

 – Politikai kapcsolatokkal rendelkező emberek abból húztak hasznot, hogy a kormányzat és az üzleti körök kereszteződésében állnak, miközben az állami befolyás és a magánvagyon összeér Kína gyorsan növekvő gazdaságában – írja címlapján az amerikai lap. A kínai külügy rágalmazással és hátsó szándékkal vádolta meg a The New York Timest, a honlapját pedig elérhetetlenné tették a világ legnépesebb országában.

Ez persze nem jelenti azt, hogy kínai bloggerek tömegei nem próbálták meg a cenzúrát kikerülve terjeszteni a riport főbb állításait, részben sikeresen. A Tencent mikroblog virágnyelven fogalmazó felhasználója például – hogy kijátssza az internetes szűrőket – „legjobb szereplő” kifejezéssel utal a 70 évesen távozni készülő kormányfőre, illetve egy olyan kínai fordulatot használ, amelynek ejtése igen hasonlít „New York” ejtésmódjára.

– Ha destabilizálni akarnám a kínai politikát, én is a vezetőváltás kezdete előtt két héttel közölnék ilyen cikket – mondta lapunknak Salát Gergely, az ELTE Konfuciusz Intézete Modern Kína-kutatási Központjának vezetője. Úgy véli: nem feltétlenül az amerikai külpolitika keze nyomát kell látni a cikkben. Lehetnek olyan üzleti körök az Egyesült Államokban, amelyek szívesen törnek borsot a kínaiak orra alá egy ilyen időzítéssel.

– Kínában számottevő elégedetlenség tapasztalható: közszájon forognak a vagyonosodásról szóló történetek, ahogyan a korrupció, a nepotizmus is állandó téma. Naponta ötszáz tüntetést tartanak az országban. Az eddigiekhez képest az új elem Wen személye – mondta a szakértő.

Salát hozzátette: a kínai politika feszült, és a cenzúrázott, bár a helyi véleményvezérek előtt nehezen eltitkolható riport megnehezíti az egységes vezetés látszatának fenntartását a KKP 18. kongresszusa, illetve a tavasszal záruló vezetőváltás előtt. Ennek során az államfő-pártfőtitkár, az alelnök és a miniszterelnök személye is változik majd. – A kínai politika patrónus-vazallus rendszerében a vezető sosem egyedül van, hanem „hálójával”, támogatottjaival együtt – utalt Salát Gergely az amerikai lapban megjelent információk lehetséges hatására.

De nem feltétlenül járnak jól a támogatók mellett az ellenlábasok sem. Ugyancsak pénteki hír szerint érinti a Népi Felszabadítási Hadsereg felső vezetésében esedékes előléptetéseket Gu Junshan altábornagy – a KNK történetének legnagyobb korrupciós botrányaként leírt – hadbírósági pere. A felelősségre vonásában érdekelt Liu Yuan tábornok „korrupcióellenes hősként” tűnt fel ugyanis a Reuters forrásai szerint, ám ezzel a felső körök érdekeit is sértette. Ráadásul Liu, tovább rontva esélyeit, közeli kapcsolatban állt a bukott chongqingi párttitkárral, Bo Xilai-jal is, akit – ügye legújabb fejleményeként – most megfosztottak parlamenti mandátumától. Így már bíróság elé állíthatják; megfigyelők szerint húsz év körüli börtönbüntetésre számíthat.

Wen Jiabao kormányfő. Neki áll a zászló
Wen Jiabao kormányfő. Neki áll a zászló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.