A bokszoló kiütheti Timosenkót

Hiába számíthat a legtöbb listás szavazatra az ukrán elnök, Viktor Janukovics pártja a vasárnapi parlamenti választásokon, a Régiók Pártja (PR) nem dőlhet hátra. Egyrészt a vele szemben álló – bár korántsem egységes – ellenzék összességében meg is előzheti, másrészt az idén már nem csak pártlistás jelöltekből válogathatnak a 46 milliós Ukrajna szavazói. A 450 fős rada felét az egy fordulóban összecsapó egyéni jelöltek adják, és a sokszínű ellenzék igyekezett nem indítani jelölteket egymás ellen, elkerülendő a szavazatok megosztását.

– A listás szavazatoknál viszonylag tiszta a kép: a Régiók Pártja a szavazatok 30 százalékára számíthat, a vele szövetséges kommunisták 10-12-re. Az Egységes Ellenzék-Haza és a Vitalij Klicsko vezette Ukrán Demokratikus Szövetség a Reformokért (UDAR, a rövidítés jelentése: ütés) egyaránt 20-20 százalékot kaphat. Valószínűleg most először eléri az ötszázalékos küszöböt az ultranacionalista Szvoboda (Szabadság) párt – összegezte az előrejelzéseket Mihail Pogrebinszkij.

A Klicsko vezette UDAR hívei Boriszpolban. Van okuk az ünneplésre
A Klicsko vezette UDAR hívei Boriszpolban. Van okuk az ünneplésre

A lapunknak nyilatkozó kijevi politológus szerint az egyéni mandátumokat illető prognózis bizonytalanabb, de a PR a kommunistákkal együtt elérheti a kormányzáshoz szükséges többséget. Az ellenzék eközben külön versenyt is vív a vezető szerepért: a hétéves börtönbüntetését töltő exkormányfő, Julia Timosenko mindinkább háttérbe szorul, bár az Egyesült Ellenzék-Haza mozgalom részben az ő pártja nevét viseli.

 – Közvetlenül azonban nem vehet részt a küzdelemben, így a formáció valódi vezetőjévé mindinkább Arszenyij Jacenyjuk válik – mondta Pogrebinszkij. Szerinte a korábban a külügyi és gazdasági tárcát és a parlamentet is vezető 38 éves politikus már egyértelműen a 2015-ös elnökválasztásra készül. Az Egységes Ellenzék helyzetét bonyolítja, hogy Timosenko javaslatára koalíciós előszerződést kötött az ultranacionalista Szvobodával, amely az ország nyugati részén, különösen Lvovban erős. A parlamenten kívüli ultranacionalistákat vezető Oleg Tyahnibok azonban jelezte: az együttműködésnek gyakorlati oka van, szó sincs eszmei közösségről. Így kérdés, mennyire lenne képes kormányozni a jelenlegi ellenzék, ha a PR mégsem tudna kormányt alakítani.

Részben a nacionalista politikus az oka annak, hogy az UDAR nem is írta alá a neki is felajánlott előszerződést. Vitalij Klicsko pártja ráadásul feljövőben van, esélye van az Egységes Ellenzék megelőzésére is, ami erősíti a nehézsúlyú bokszvilágbajnok későbbi államfői ambícióit is. – Az UDAR jelezte, hogy a választások után kész részt venni a koalícióban, de egyelőre jobban jár, ha harmadik erőként jelenik meg a választók előtt – mondta Pogrebinszkij.

Megjegyezte, hogy a kampányban, ha nem is elsődleges, de fontos szerepet játszik a „Nyugat és a Kelet közötti választás”. – Az ellenzék nem akar közeledni Moszkvához az EU-integráció rovására, míg Janukovicsék ezt nem zárják ki – mondta a politológus, emlékeztetve, hogy az államfő hétfőn Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A kampány fő témája az országban elharapózó korrupció. „Még a temetői helyért is le kell fizetni valakit” – idézte az MTI Vitalij Klicsko korábbi világbajnok ökölvívót. A Transparency International 183 országot vizsgáló listáján Ukrajna a 152. helyen áll. Az élet minden területén jelen van a megvesztegetés, de ez a választási kampányban csak fokozódik: Odessza megyében egy jelölt élő bárányokkal kedveskedett egy falu lakóinak. Donyeckben a Régiók Pártja cukrot, étolajat, halkonzervet és a helyi képviselőjelölt képét tartalmazó csomagokat osztott szét.

Volt, ahol új szemüveget ígértek a nyugdíjasoknak, másutt iskolatáskát a diákoknak, kerekes széket a mozgássérülteknek, kerékpárt a postásoknak vagy éppen futballmeccsre szóló ingyenjegyeket – idézte a választási bizottság információit a távirati iroda. De a parlamentet sem kíméli a megvesztegetés, itt jókora összegekkel próbálják rávenni az ellenzéki képviselőket, hogy üljenek át egyik frakcióból a másikba.

Kárpátalja: szerény magyar remények

Az egymással hagyományosan rossz kapcsolatú két kárpátaljai magyar szervezet ezúttal sem fog össze az ukrajnai választásokon – az elmúlt hetekben inkább egymás ellen kampányoltak. A Fidesznél kifejezetten privilegizált viszonyt élvező, a magyarországi támogatási pénzekből szinte kizárólagosan részesülő KMKSZ egyéni jelölteket állított a voksoláson; meglepetés lenne, ha bármelyikük számára sikeresnek bizonyulna a megméretés. Az UMDSZ most is a régi szövetségesnek számító Régiók Pártja listáján indul. A párt elnöke, Gajdos István e lista 74. helyén található, ami esetleg elég lehet a mandátumszerzéshez. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.