Monty Pythont kérdezze az EU-ról!

Kevés sikertörténetet hallunk manapság az Európai Unióból. Pedig vannak. Valószínűleg nem sok európainak tűnt fel, hogy most húszéves az egységes piac. Az 500 millió európait összekötő piac az EU legkomolyabb „fegyvere” és vonzereje a nemzetközi színtéren, és az állampolgároknak is kézzelfogható, pénzben mérhető eredményeket hozott – pedig még messze van attól, hogy teljesnek nevezhessük.

Ám nem az uniós állampolgárok hibája, ha nem hallottak az évfordulóról vagy az egységes (más néven belső) piac sikereiről. Az Európai Bizottság a múlt héten tartotta a belső piacot ünneplő hetet, de az inkább volt szomorú, mint lelkesítő. Az unalomig ismert politikai beszédek (a növekedés beindításának eszköze, a munkahelyteremtés lehetősége stb.) mellett kevéssé tették szerethetővé azt, amitől valóban egységesnek érezheti az állampolgár az uniót. Az ünnepségek kreatív pontja az volt, hogy húsz húszéves európait díjaztak, akik mindenféle tréfás – de nem átütő – videóval, okostelefonos alkalmazással, cikkel érzékeltették: mit tapasztalnak ők maguk a belső piacból.

Pedig az egységes piac gondolata – amely biztosítja a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgását – a mostanihoz hasonló, válságos időszakban fogant. A nyolcvanas években a nagy európai cégek vezetői meg voltak győződve arról, hogy egyesíteni kell az európai piacot, különben a töredezett kontinens elveszti gazdasági jelentőségét a globális színtéren. Tizenhét befolyásos cégvezető rávette az Európai Bizottság akkori elnökét, Jacques Delors-t, hogy álljon a kezdeményezés élére. Így is lett. Az unió 1986-ban elfogadta a belső piacra vonatkozó jogszabályt, majd a tagállamok több száz irányelvet ültettek át a saját jogrendjükbe. 1993. január elsején lépett életbe a rendszer, amely magával hozta az országhatárok megszűnését is. S valóban, a mai húszéveseknek ma már elképzelhetetlen a szigorú tekintetű határőr az osztrák határon, Bécsbe menet.

Része volt a kezdeményezésnek az állam fokozatos visszaszorítása a piacról, az európai cégek helyzetbe hozása. Emiatt az unió – gazdaságilag meglehetősen liberális – politikájának bírálói annyit látnak benne: az Európai Bizottság kiszolgálta a kapitalista nagytőkét. A kritikusok manapság a vízszolgáltatás liberalizálásától tartanak, és a munkavállalók jogainak sérülésére emlékeztetnek. A nemzetállamok pedig az adóharmonizációtól ódzkodnak. A válságra adott válaszként felmerülő újabb belső piaci szabályok elfogadása eközben csigalassúsággal halad.

Csakhogy a kérdés nem ilyen fekete-fehér. A javuló fogyasztóvédelem vagy a fenntartható környezetért tett erőfeszítések mellett – az Európai Bizottság adatai szerint – 1992 és 2009 között 2,75 millió új munkahelyet teremtettek, és 1,85 százalékos növekedést generáltak a belső piaccal összefüggésbe hozható reformok. Az európai egységes piac bír a legnagyobb GDP-vel a világ gazdaságai közül. Az unió tagországai közötti kereskedelem 1992-ben 800 milliárd euró volt, 2010-ben ez már 2540 milliárd euróra nőtt.

S ami az egyszeri európait közvetlenül is érinti: a külföldi telefonhívások 70 százalékkal lettek olcsóbbak, a repülőjegyek 40 százalékkal. Nagyobb a választék, elvileg alacsonyabbak az árak. Évente 230 ezer európai diák használja az Erasmus programot, és tanul egy másik ország egyetemén (noha az Erasmus program jövőbeli finanszírozásával a megszorítások miatt most gondok vannak). A vállalkozók elvileg 500 millió európait érhetnek el az áruikkal. Talán a brüsszeli bizottság is jobban tette volna, ha a brit Monty Python-társulat Brian élete című filmjének mintájára (Mit tettek értünk a rómaiak?) sulykolta volna a hálátlan európai polgárokba, mit tesz értük az Európai Unió.

Nyári leértékelés Párizsban – félmilliárd európait köt össze az áruk és szolgáltatások „hálója”
Nyári leértékelés Párizsban – félmilliárd európait köt össze az áruk és szolgáltatások „hálója”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.