Büdzsécárt a nemzetek fölé!

Az EU-nak képesnek kell lennie arra, hogy beavatkozzon a nemzeti költségvetésekbe – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben, a Bundestagban, néhány órával a brüsszeli EU-csúcs előtt. Az uniós „költségvetési cár” ötlete nem először merül fel, a lehetőséget legutóbb a héten lebegtette meg Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.

Régóta tudni: Berlin csak így látja biztosíthatónak, hogy a tagállamok betartják a közösen kialkudott gazdasági-költségvetési szabályokat, amelyek német részről előfeltételét adják bármiféle transzferuniónak. Amagyar EU-elnökség alatt elfogadott „hatos csomag” és az uniós szabályalkotás csatornáiban veszteglő „kettes csomag” valójában már lehetővé teszi, hogy Brüsszel átírassa a nemzeti költségvetési tervezeteket.

Merkelt a Bundestagban keményen bírálta szociáldemokrata kihívója, Peer Steinbrück, aki szerint Németország régóta nem volt ennyire elszigetelt. Az SPD-s politikus Merkelt vonta felelősségre, amiért hagyta, hogy koalíciós partnerei meglengessék Görögország kiválását az eurózónából, és szó nélkül tűrte a görögök pocskondiázását. Steinbrück – aki az előző ciklusban, a nagykoalíció idején Merkel pénzügyminisztere volt – azt is felrótta a kancellárnak, hogy nem fejtette ki a németeknek az euróövezet előnyeit. S azt sem vallotta be nekik, hogy még lesznek költségei Görögország megmentésének.

Merkelre azonban egy másik baloldali politikus várt Brüsszelben: Francois Hollande francia köztársasági elnök, aki élesen bírálta a német kormányfőt, amiért ragaszkodik ahhoz, hogy az egységes európai bankfelügyelet hatékony és kipróbált legyen, mielőtt megindulhat a bankok feltőkésítése az európai mentőalapból. Angela Merkel a Bundestag előtt is kiemelte, hogy a gyorsaságnál fontosabb a minőség. Hollande azonban emlékeztetett: júniusban abban egyeztek meg az uniós vezetők, hogy az év végére feláll a közös bankfelügyelet, és ezen nem szabad változtatni. 

Angela Merkel a Bundestagban. Győzött a frakciófegyelem
Angela Merkel a Bundestagban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.