Nukleáris lendületben a visegrádiak

Magyarországgal együtt Közép-Európa válhat az atomenergetikai beruházások legfontosabb területévé az elkövetkező évtizedben – derült ki az orosz Roszatom által szervezett Atomexpó nemzetközi fórumon, Prágában. A cseh főváros másodszor adott otthont a rendezvénynek, amelynek legfontosabb üzenete az volt: az ágazat képviselői szerint a fukusimai tragédia ellenére is van jövője az atomenergiának.

Igaz, a japán földrengés és cunami okozta baleset alapvetően átírta több ország energiastratégiáját is: az atomerőműveit 1990-re leállító Olaszország tervbe vette az atomenergia ismételt felhasználását, ám ettől a japán baleset miatt végül elállt. Németország 2022-re leállítja a még működő kilenc blokkját, és – a jelenlegi tervek szerint – végleg lemond az energiafelhasználás jelenleg negyedét fedező atomerőművekről – adott körképet felszólalásában Jukka Laaksonen, az orosz Rusatom Overseas finn alelnöke.

–Magyarország, Szlovákia és Csehország is látja, hogy a növekvő energiaigény kielégítése nem lehetséges atomenergia nélkül – mondta Kovács Pál. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai és klímaügyi államtitkárának reményei szerint a jövő év elejéig meghirdetik a paksi atomerőmű bővítéséről szóló tendert. A várható öt pályázó a francia állami Arcva – amely emellett valószínűleg párhuzamosan pályázik a Mitsubishivel közösen is az Atmea vállalat színeiben –, az amerikai Westinghouse a Toshibával közösen, a dél-koreai állami Korea Electric Power Corporation és az orosz Roszatom-konzorciumban lévő Atomsztrojexport. Utóbbi nagy reményeket fűz a pályázathoz, amelyben azt is vállalja: a kétezermilliárd forintot meghaladó projektbe 30 százalékban magyar cégeket von be. – A magyar cégek hosszú időre kimaradtak a hasonló projektekből, erőgyűjtésre van szükség – vélte Kovács.

Az államtitkár szavait a Roszatom képviselői megerősítették: az együttműködés később más országokban is elképzelhető. Ahogyan ez a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-vel (Ganz EEG) már működik is. A Roszatom konzorciumába tartozó Atomenergomas által négy éve alapított, 51 százalékban orosz tulajdonú cég idén 2,5 milliárd forint értékben gyártott szivattyúkat a rosztovi erőmű számára, a prágai fórumon pedig további, 5,3milliárd forintnyi szerződést írt alá szivattyúgyártásra két további oroszországi blokkhoz. Eközben fűtőanyag-átrakó berendezést szállít a dukovanyi és a mohi erőművek rekonstrukciójához. A Roszatom nagy reményeket fűz cégéhez, amely az Atomenergomas kereskedelmi igazgatója, Borisz Arszejev szerint az idei 4,5 milliárd forintos bevételt 2020-ra negyvenre növelheti.

Paks bővítésében is szerepet kap a Ganz EEG, amennyiben a Roszatom elnyeri a tendert. Az új blokk – vagy kettő, a kiírás feltételeitől függően –60 éven át szolgálhat, tehát a két jelenlegi blokk élettartamának 2030 után esedékes lejárta után is. A 15 éves projekt révén az atomenergia jelenleg 40 százalékos aránya 60-ra nőhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.