Orbán újra bizonyíthat Berlinben

A korábbinál jobb kommunikációt vár a magyar kormánytól Berlinben egy lapunknak nyilatkozó, a CDU-hoz közel álló forrás. Az ellenzéki SPD pedig abban bízik, hogy kényes kérdések is szóba kerülnek Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki találkozóján. A magyar kormányfőt legutóbb két éve, 2010 nyarán fogadta Merkel a kancellárián, de forrásaink szerint semmi rendkívüli nincs abban, hogy két évig nem volt hasonló találkozó. Érdekesség viszont, hogy szóba sem került: Angela Merkel utazzon Budapestre viszonozni a látogatást.

A magyar kormány hosszabb ideje lobbizott annak érdekében, hogy Orbánt a legmagasabb szinten fogadják Berlinben. A kormányfő többször is járt Németországban, különösen a bajor kapcsolatokat ápolta. Lapunknak nyilatkozó német kereszténydemokraták szerint nem olyan könnyű ilyen magas szintű találkozót megszervezni, főként a kancellár sűrű programja miatt. Azt kategorikusan cáfolták, hogy Angela Merkel politikai okokból ne akarta volna fogadni Orbán Viktort, akinek a pártja ráadásul ugyanahhoz a pártcsaládhoz tartozik.

Annyit azonban elismertek, hogy a magyar miniszterelnök nem könnyű tárgyaló partner, és Merkellel sokáig nem volt felhőtlen a kapcsolata. Egyik forrásunk szerint a magyar kormányfő különös iróniája, szokatlanul öntudatos viselkedése kezdetben értetlenséget váltott ki a kancellárban. Ami Helmut Kohllal jól működött, az Angela Merkellel egyáltalán nem. A kancellár is más típus, mint elődei, aránylag sokáig tart, amíg felenged, és „vevő lesz a viccekre” – tette hozzá forrásunk.

A mostani látogatáson vélhetően európai kérdések kerülnek majd szóba, de ezek mellett a magyar belpolitikai és a gazdasági helyzet is. A CDU álláspontja Magyarországgal kapcsolatban úgy írható le: tájékozódás, párbeszédkészség, és ha szükséges, baráti kritika, de szigorúan zárt ajtókmögött. „Magyarország méltóságát nem szabad megsérteni, de a tárgyszerű párbeszéd, a pártokon belüli vita hozzájárul a demokráciához” – fejtette ki lapunknak Frank Spengler, a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer alapítvány magyarországi vezetője.

Arnold Vaatz, a CDU Magyarországgal foglalkozó képviselője szerint a német kormány „objektív képet” próbál alkotni a magyar helyzetről, és a baloldali kritikát teljesen eltúlzottnak tartja. Szerinte Magyarországon működnek a bíróságok, az Alkotmánybíróság, van hová jogorvoslatért fordulni. A keletnémet politikus nem tartja problematikusnak sem a médiatörvényt, sem az új választási regisztrációt. Szerinte külföldről nem szabad beavatkozni, sem Brüsszel, sem Berlin nem írhatja elő a magyaroknak, hogy mit gondoljanak. A kifogásokat, ha vannak ilyenek, a magyar népnek kell megfogalmaznia és felemelnie a hangját – mondta lapunknak.

A német sajtóban az utóbbi két évben megjelent masszív kritikát, a fasizmussal való riogatást a legtöbb mértékadó elemző is túlzottnak érzi. Innen kellene visszatalálni egy kiegyensúlyozottabb Magyarország-kép felé. Ebből a szempontból is sokat várnak Orbán útjától és a találkozót követő előadásától, amelyet az európai politikáról tart majd a Konrad Adenauer alapítvány berlini központjában. „A hisztériának vége, a hangulat megnyugodott. Elvégre még csak két éve van hatalmon az Orbán-kormány, és nincs kizárva, hogy két év múlva meg is bukik. Vagy esetleg egy pragmatikus fordulatot hajt végre. Korai még diktatúráról beszélni, ráadásul az is bebizonyosodott, hogy a nyilvános kritika nem használt, sőt inkább ártott” – nyilatkozott lapunknak egy Magyarországot jól ismerő elemző.

Másik forrásunk szerint a fő gond az volt, hogy a kormány nem kommunikált jól külföldön, nem magyarázta el, hogy mit miért csinál, és nem hivatkozott eleget arra, milyen terheket örökölt a korábbi kormánytól. „A baloldaliakkal és a liberálisokkal ellentétben még Brüsszelben is légüres térben mozogtak, még a szövetségeseik sem tudják, hogy mit akarnak. Nemhogy előre, de még utólag sem. Ebben az hozott némi változást, amikor Lázár János (akkor még a Fidesz frakcióvezetőjeként) Berlinben járt, és nagy sikerű előadást tartott. Sokat tett a magyar megítélés javításáért, ráadásul főnöke sajátos, már-már cinizmusba hajló iróniája nélkül” – mondta egy kereszténydemokrata politikus.

Többek szerint Orbánnak most jól jön, hogy arra hivatkozhat: Magyarország – a bajba került Dél-Európával ellentétben – azért küzd, hogy a saját lábán megálljon, még ha ehhez nem is mindig a legszerencsésebb módszereket választja. Az adósság csökkentése és az IMF-megállapodás megkötése mindenképpen támogatásra talál majd Berlinben. A miniszterelnök Európát ostorozó beszédei azonban rendre értetlenséget váltanak ki, erre a hozzá közel álló fideszes politikusoknak is érdemes lenne őt figyelmeztetniük – mondták lapunknak többen is. Az ellenzéki szociáldemokraták nem ilyen optimisták: Michael Roth (SPD) szeretné, ha Angela Merkel a korábbiaknál egyértelműbben szóba hozná a magyar politikai és gazdasági helyzettel kapcsolatos kritikát. Az SPD Európa-ügyi szóvivője szerint furcsa helyzet, hogy Európában ma mindenki a deficitről beszél, de ez kimerül a költségvetési problémák emlegetésében, és jóval kisebb hangsúlyt helyeznek a demokráciadeficitre. Egyértelművé kell tenni, hogy a kétharmados többség komoly politikai felelősséggel jár, ám ahelyett, hogy a különféle társadalmi csoportokat bevonná a párbeszédbe, a magyar kormány inkább csak megerősíti a társadalmi megosztottságot.

Roth érthetetlennek tartja a Horthy-kultusz újraélesztését, mert ez arra utal, hogy Magyarország nem egy sokszínű, toleráns Európa felé fordul, hanem a múltat akarja feltámasztani. – Az elmúlt két év magyar törvénykezésében sok dolog ad önmagában is okot ad az aggodalomra (köztük a médiatörvény, az alkotmány vagy az új választási törvény), de az egész együtt arra utal, hogy a kormány be akarja betonozni a hatalmát – mondta Michael Roth. Hozzátette: nem igaz, hogy ők csak a jobboldalt bírálják, Victor Ponta román szociáldemokratáit éppúgy felelősségre vonták a Basescu-ellenes népszavazás miatt, és tiltakozásul le is mondták a bukaresti konferenciát. A magyar MSZP-t is a teljes megújulásra biztatja, és arra, hogy próbálja meg helyreállítani az elvesztett bizalmat. Hasonló kritikai szemlélet vár a CDU-tól is. „Hamis érvelésnek tartom, hogy egy másik ország belügyeibe nem szabad beavatkozni. Az egységesülő Európában ezt nem lehet elkerülni” –állította a szociáldemokrata politikus.

Viharos belépő előzi meg a látogatást

Egy nappal Orbán Viktor berlini látogatása előtt, a demokratikus kisebbség jogainak megóvására hívta fel a német kormány a magyar miniszterelnököt – jelentette szerdán a dpa hírügynökség. „Akinek kétharmados többsége van, mindig tudnia kell, hogy a kétharmados többséggel nagy demokratikus felelősség is együtt jár azok iránt, akik kisebbségben vannak” – ismételte meg Steffen Seibert kormányszóvivő Berlinben a korábbi hasonló követeléseket.

Andreas Peschke német külügyi szóvivő nyugtázta az Orbán-kormány „első javításait és irányváltásait”. A párbeszéd folytatódik – mondta. „Abból indulunk ki, hogy ezzel összhangban végül jó megoldásokat lehet találni” –állapította meg a szóvivő.

Utazása előtt Orbán nyilatkozott a Handelsblatt című német lapnak, és egyebek mellett azt mondta: nem tartja többé Magyarország automatikus kötelességének, hogy bevezesse az eurót. Bár a csatlakozási szerződésben ez szerepel, az eurózóna azóta jelentősen megváltozott. A jelenlegi helyzetben a csatlakozást egyenesen felelőtlenségnek tartaná. Orbán szerint az euróövezet válsága még évekig eltart, és a válságmenedzselésre sokkal jobb egy elnöki rendszer, mint a jelenlegi demokratikus berendezkedés. Az interjúban azt is megelőlegezte: berlini tárgyalásain közölni fogja Angela Merkellel, hogy az európai bankuniót túl korainak tartja, az európai bankfelügyelet legfeljebb hosszú távon jó ötlet, és Magyarország nem híve az európai adóharmonizációnak sem.

Orbán Viktor és Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök egy budapesti konferencián. Berlinbe is Bajorországon keresztül vezet az út
Orbán Viktor és Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök egy budapesti konferencián. Berlinbe is Bajorországon keresztül vezet az út
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.