Családjáról is beszélt a brit kormányfő

David Cameron szerdai felszólalásával befejeződött a konzervatívok éves konferenciája Birminghamben. A brit kormányfő – aki a negyvenhatodik születésnapját feleségével, Samanthával egy birminghami indiai étteremben ünnepelte – pártvezető társai gyakorlatától elrugaszkodva nem a pódiumon sétálva és szabadon, hanem egy szószék mögül felolvasva tartotta meg programbeszédét. Ám abban nem különbözött az ellenzék vezérétől, Ed Milibandtől, hogy mondandójában nagyszabású politikai intézkedések bejelentése helyett személyes, érzelmes elemekre helyezte a hangsúlyt.

Kormányfői minőségében Cameronnak óhatatlanul szólnia kellett az ország jövőjéről. Ezt már csak azért sem mulaszthatta el, mert egy nappal korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentősen lerontotta a brit gazdaság növekedésének kilátásait. A júliusban feltételezett 0,2 százalékos javulással ellentétben most az IMF ez év végéig 0,4 százalékos visszaesésre számít, amelyet jövőre a korábban előre jelzett 1,4 százaléknál gyengébb, 1,1 százalékos emelkedés követ. Cameron drámai szavakkal úgy fogalmazott, hogy „eljött a számvetés napja”. Nagy-Britannia egész jövője megkérdőjeleződhet, ha nem születnek meg a nehéz, fájdalmas gazdasági döntések. Reményei szerint az emberek megértik az „elsüllyedni vagy úszni” alternatíváját, és kemény munkával válaszolnak a súlyos világgazdasági helyzetből származó kihívásokra. A szónok ígéretet tett arra, hogy az „egyéni becsvágy hajtotta, magasra törő nemzet megvalósítása a célja”.

David és Samantha Cameron Birminghamben
David és Samantha Cameron Birminghamben

A munkáspárti vezető nyomában David Cameron is kitért családi vonatkozásokra. Ed Miliband főként világhírű marxista társadalomkutató édesapja, Ralph hatását és – ellentétben Cameron kivételezett, etoni iskoláztatásával – állami gimnáziumi végzettségét emlegette. A kormányfő keményen dolgozó, tőzsdei alkusz édesapja mellett felidézte a 2009-ben, nem egészen hétévesen elhunyt, agyi bénulásban és epilepsziában szenvedő kisfia, Ivan emlékét is. A családi tragédiát a kiemelkedően sikeres nyári olimpia és paralimpia szövegösszefüggésébe helyezte. Elmondta, milyen felemelő élmény volt, hogy ő adhatta át az egyik aranyérmet Ellie Simmonds úszónőnek. Benyomása szerint a paralimpia merőben átalakította a lakosság hozzáállását a testi és szellemi fogyatékkal élőkhöz.

A társadalmi érzékenység fontos szerepet kapott a beszédben. Cameron visszatért korábbi mottójához, a Big Society (nagy társadalom) gondolatához, illetve a Konzervatív Párt össznemzeti, minden országrészt, nemet, fajt és szexuális irányultságot befogadó és képviselő jellegéhez.

A pártkongresszusok évadjának végével nagy várakozás előzi meg a legújabb közvélemény-kutatási eredményeket. A legfrissebb YouGov felmérés szerint a Munkáspárt magasan a legnépszerűbb: 45 százalékával alaposan maga mögé utasítja a 31 százalékon álló Konzervatív Pártot és annak mindössze nyolc százalékkal bíró koalíciós partnerét. A Liberális Demokratákat különösen elszomoríthatja, hogy támogatottságuk megegyezik az Európa-ellenes Függetlenségi Pártéval (UKIP).

A 42 éves Ed Miliband tekintélyének jót tett a kongresszusi szereplés: a megkérdezettek a korábbiaknál három-hét százalékkal pozitívabban értékelik vezetői képességeit, határozottságát, személyes szerethetőségét és a recesszió leküzdését szolgáló stratégiáját. Mégis valamennyi téren David Cameron mögött kullog, és a megkérdezettek több mint fele „meglehetősen vagy nagyon valószínűtlennek” tartja, hogy a fiatalabbik Miliband beköltözhet a Downing Street 10.-be. Mindezt annak ellenére, hogy csak a közvélemény harmada tartja „hozzáértőnek” a kormány tevékenységét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.