Német gesztusra magyar vita

Magyarország lesz a főszereplő kedden Lipcsében a német egyesítésre, illetve az azt megelőző békés tiltakozásokra emlékező rendezvényeken.

Magyarország lesz a főszereplő kedden, Lipcsében a német egyesítésre, illetve azt megelőző békés tiltakozásokra emlékező rendezvényeken. Mindössze két nappal Orbán Viktor kormányfő berlini útja előtt a keletnémet város a magyar belpolitikából és a kormány „diplomáciai offenzívájából” is ízelítőt kap.

-
FOTÓ: MTI KOVÁCS ATTILA

A hivatalos ünnepi beszédre Lipcse városa Dalos Györgyöt, Berlinben élő magyar írót kérte fel, még márciusban. Dalos örömmel mondott igent, miután több szállal kötődik a városhoz. 2010-ben megkapta a lipcsei könyvvásár rangos fődíját, és történészként is úgy gondolta, sok mindent tudna mondani az 1989-es, rendszerváltó évről. Az ünnepi beszédet úgynevezett békeima előzi meg, majd nagyszabású fényünnep követi, amelynek szintén Magyarország lesz a főszereplője, mint a német rendszerváltás egyik legfontosabb előmozdítója.

Az író úgy tudja, hogy a magyar nagykövetség a szervezőknek jelezte: nincs megelégedve azzal, hogy ő mondja az ünnepi beszédet. Ehelyett inkább azt szerették volna, hogy a beszéd helyett Dalos pódiumvitán vegyen részt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel, aki az utóbbi időben a kormány német kapcsolataiért is felelős. „Én szívesen vitatkozom Balog Zoltánnal, akit egyébként régről, még ellenzéki politikusként ismerek – mondta lapunknak Dalos –, ám engem most ünnepi beszédre, és nem pódiumvitára kértek fel.” Az író szerint a berlini magyar nagykövet Lipcsébe is elutazott, hogy lebeszélje Burkhard Jung (SPD) polgármestert, de az kitartott az eredeti tervek mellett. Végül abba belement, hogy Balog vele együtt nyissa meg a fényünnepet.

A Külügyminisztérium lapunk megkeresésére nem ismerte be, hogy a magyar nagykövet Lipcsében nyomást gyakorolt volna a német szervezőkre. Czukor József valóban járt Lipcsében, de csak azért, hogy az 1989-es eseményeket a helyszínen megélő Balog Zoltán látogatását előkészítse – tudtuk meg a külügyi szóvivőtől. Igaz, Balog mégsem a megemlékezésen vesz részt, hanem a német kormánypárthoz, a konzervatív CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer alapítvány pódiumvitáján, amit épp a hivatalos ünnepi beszéd, illetve a békeima idejére szerveztek – egy másik helyszínre – Lipcsében. Ez a beszélgetés  arról szól majd, hogy a német média nem túlozza-e el a magyarországi demokrácia feletti aggodalmat, vita azonban a meghívottak névsorából kiindulva nem nagyon várható. – Én a beszédemben nem a jelenlegi magyar kormány tevékenységéről szerettem volna polemizálni, noha nyilván megemlítem majd, amit fontosnak tartok. De összességében az 1989-es esztendőnek szentelem – mondta Dalos, aki szerint a magyar kormány belelovalta magát abba, hogy alaptalanul bántják, ezért a lehető legkisebb kritikát sem hajlandó elviselni.

Lipcsében eközben polgári kezdeményezés is alakult Balog Zoltán meghívása ellen, de végül arról letettek, hogy tüntetést is szervezzenek ellene. – Egy memorandumot fogunk átnyújtani neki, amelyben emlékeztetünk rá: nagyra becsüljük Magyarország szerepét a német egyesítésben, de a jelenlegi kormánnyal szemben komoly aggályaink vannak. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy bár a CDU szemmel láthatóan kiáll a magyar testvérpártja mellett, vannak még kritikus hangok, még ha ilyet az Adenauer Alapítvány által rendezett vitára nem is hívtak meg – mondta lapunknak Juliane Nadel, a Baloldal Párt lipcsei képviselője.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodavezetője szerint a lipcsei rendezvény nem „ellenprogram”, viszont fontos, hogy megadják a magyar kormánynak is a lehetőséget arra, hogy saját álláspontját ismertesse. Ők vitát terveznek, amelyben a nézők is részt vehetnek, és erre szeretettel várják Dalos Györgyöt is. Az ő rendezvényük délután ötkor kezdődik, így utána az érdeklődők – ha sietnek – még meg tudják hallgatni az író előadását is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.