Bildt: Szorosabb Európa kell

„Miért van az, hogy míg Svédország a versenyképességben, a kutatás-fejlesztési ráfordításaiban és az innováció területén a világ élvonalában van, addig Magyarország a nemzetközi listán messze hátrább tart?” – tette fel a kérdést a svéd külügyminiszter a Budapesten első ízben megtartott svéd–magyar innovációs fórumon.

„A legfontosabb különbség, hogy nálunk 200 éve béke van, és egy évszázada szabad társadalomban élünk. Ez önöknél 20 éve létezik” – adta meg a választ Carl Bildt, a svéd nagykövetség, valamint több svéd cég, köztük a Saab, az Electrolux és az Ericsson által szervezett csütörtöki rendezvényen. Emlékeztetett arra, hogy a XIX. század elején Svédország a legszegényebbek közé tartozott Euró pában. Az 1870-es évektől meginduló átalakulás motorját az innováció adta. A konzervatív-liberális politikus szerint azonban a kutatás-fejlesztés eredményei a leghatékonyabban csak szabad társadalomban érvényesülnek. (Bildt szerint Kína a gyors fejlődési szakasz végéhez ér, a folytatáshoz paradigmaváltásra lesz szüksége.)

A külügyminiszter úgy vélte, Európa nem hanyatlik, csupán a világ többi része fejlődött gyorsan. A lemaradás elkerüléséhez pedig az EU integrációjának erősítésére van szükség. „A siker kulcsa a nyílt és egységes EU-s piac fenntartása” – mondta lapunk kérdésére a politikus. „A mi gazdaságaink túl kicsik ahhoz, hogy önállóan álljanak meg a globális piacon. Csak akkor lehetünk valóban versenyképesek, ha integrálódunk. Ez nem jelenti azt, hogy mindent Brüsszel diktálna” – hangsúlyozta a politikus, aki nem osztja a nézetet, hogy az EU nyugati része gyarmatosítaná a keleti felét. „Felmerül a kérdés, mennyire egyenlőek a tagállamok, mondjuk Franciaország összevetve Máltával.” De úgy véli, a visegrádi országok hangja például mind erősebben hallható az EU-ban, minden témában.

Magyarország EU-n belüli megítélése nem politikai alapon történik Bild szerint, akinek pártja a Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárt frakcióját erősíti az Európai Parlamentben. „A javaslatokat az Európai Bizottság fogalmazza meg, amelyben sok különböző politikai irányzat képviselője ül. Az értékelés közös, objektív kritériumok alapján születik.”

Az EU-párti politikus szerint nincs szükség arra, hogy az EU mielőbb meghúzza saját végső földrajzi határait. „Európa nyitott, a római szerződés 49-es cikkelye kimondja, hogy bármely európai ország, amely megfelel a kritériumoknak pályázhat a tagságra. A jelen pillanatban Horvátország van soron jövő nyári belépésével, de a délkelet-európai térségben még él további 100 millió ember, a Balkánon és Törökországban.” Szerinte hosszú távon Belarusz integrációja sem zárható ki. „Ukrajna, ahol a hónap végén rendkívül fontos parlamenti választásra készülnek, szintén európainak vallja magát, bár itt is sok negatív folyamatot tapasztalunk” – adott körképet a külügyminiszter, nem hagyva ki az ellenzéki győzelmet hozó hétfői grúziai választást sem. „Ez az egész kelet-európai térség számára hosszú idő óta az egyik legsikeresebb választás volt” – mondta Bildt, utalva arra, hogy a posztszovjet térségben szinte példátlan a választások útján történő hatalomváltás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.