Elfogyott Bukarest előnye

– A román–magyar viszonyt a közelmúltban a bukaresti kormány által elkövetett sorozatos hibák alakították – nyilatkozta a Népszabadságnak a román külügyminiszter budapesti látogatása kapcsán Dan Dungaciu, a Román Akadémia Politikatudományi és Külkapcsolatok Intézetének igazgatója. Szerinte egyáltalán nem szokatlan az a stílus, amellyel Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (a Népszabadságnak adott interjúban) előkészítette a terepet a román külügyminiszter budapesti látogatására. Másfelől viszont a magyar kormány okkal érezheti úgy, hogy megengedheti magának ezt az attitűdöt. Dungaciu – aki a lapunknak adott márciusi interjúban még úgy értékelte, hogy Bukarest fölényben van Budapesttel szemben –most úgy látja: időközben Románia „ledolgozta az előnyét”.

Ami a kétoldalú viszony alakulását illeti, számítani kell arra, hogy a barátságosnak tűnő gesztusok ellenére az eltérő európai pártcsaládokhoz való tartozás, illetve a két kormányfő közötti nyilvánvaló és az érintettek által is alig titkolt ellenszenv lesz a meghatározó a továbbiakban is. Ami azért rossz hír, mert könnyen előfordulhat, hogy a Szociálliberális Unió (USL) és Victor Ponta kormányzása december 9. után is folytatódik.

Dungaciu szerint a magyar–román viszony jelenlegi állása egyértelműen Budapestnek kedvez. – A bukaresti politikai botrányok, mindenekelőtt az elnök menesztésére tett kísérlet, elfedték a magyar kormány kilengéseit. De még azelőtt Románia rosszul kezelte az olyan „provokációkat”, mint amilyen a hírhedt Nyirő-újratemetés volt. Nem kellett volna vitába bocsátkoznia Budapesttel, elég lett volna tájékoztatnia az olyan jellegű nemzetközi szervezeteket, mint a Jad Vasem vagy a washingtoni Holokauszt Múzeum. De Bukarest elkövette azt a hibát, hogy a nyugodt reagálás helyett provinciális vitákba bonyolódott, és ezzel gyakorlatilag egy csónakba kéredzkedett Magyarországgal – mutatott rá a Politikatudományi és Külkapcsolatok Intézetének igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.