Rendőrség védte a cigánysort

A rohamrendőrség határozott fellépésének eredményeként Marián Kotleba, a szélsőséges Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke és mintegy kétszáz híve szombat délután Krasznahorkaváralján (Krásnohorské Podhradie) nem tudta végrehajtani a helyi cigánysor ledózerolását. A rendőrséget és a Fico-kabinetet szidalmazó, rasszista bekiabálásokon kívül más incidens nem történt.

Marián Kotleba figyelmét idén tavasszal keltette fel a kelet-szlovákiai település, miután kiderült, hogy a krasznahorkai várban kitört tüzet két helybeli roma kamasz okozta, akik a közelben cigarettáztak. A kiszáradt fű tüzet fogott, amely átterjedt a várudvarra, majd több helyiségbe. Az értékes gyűjtemény nagy része sértetlen maradt, ennek ellenére a kár meghaladhatja a tízmillió eurót is. Április végén Kotleba a Facebookon kürtölte világgá, hogy ingatlantulajdonos lett a faluban. Egy hete pedig bejelentette, hogy szeptember 29-én nagytakarítást rendez.

Izraeli mintára ledózeroltatja az engedély nélkül épült viskókat, amelyeknek a hivatali dokumentumokban semmi nyoma, azok itt füves területet tüntetnek fel. – Elhordjuk a sok szemetet, felszámoljuk ezt a pérót – jelentette ki. Szombat reggel a rozsnyói (Roznava) járási rendőrkapitányságra előállították, majd többórás kihallgatás után szabadon engedték. Közben déltájban a település önkormányzati hivatalánál Kotleba közel kétszáz támogatója gyűlt össze. A településen addigra azonban a több autóbusznyi rohamrendőr, illetve lovas rendőrök már lezárták a falu több utcáját és a cigánytelepre vezető mindkét utat.

A „takarítók” ekkor még a szervezők nélkül ugyan elindultak a telep irányába, de a rohamrendőrök négyszeres sorfala előtt megálltak, és bevárták Kotlebáékat. A „Vodca” (Vezér) ezután megjelent Krasznahorkaváralján, ahol közölte, hogy ideiglenesen eltekintenek a dózerolástól, és egyelőre csupán a saját tulajdonát méri ki pontosan. Ezt a cselekedetét sem a rendőrök, sem pedig a helybeli romák nem akadályozták meg. Rögtönzött sajtótájékoztatóján mindazonáltal azzal vádaskodott, hogy az államhatalom folyamatosan jogsértéseket követ el vele és a telek többi tulajdonosával szemben.

Kijelentette, hogy a rendőrség fellépése a tulajdonhoz való alkotmányos jogainak érvényesítését akadályozza meg. Szerinte ez a mostani rendőrségi kivonulás tulajdonképpen jogalapot teremt és bátorít arra, hogy a jövőben bárkinek a telkére idegenek költözzenek. Lapunknak nyilatkozva Bolló Péter krasznahorkaváraljai polgármester elmondta: – Mintegy ötven roma család a múlt század hetvenes éveiben engedély nélkül építkezett itt, amikor arra hivatkoztak, hogy minden közös tulajdon. A rendszerváltás után az elődeim sok mindennel próbálkoztak, ingatlancserével, kiköltöztetéssel, de felsőbb segítség nélkül képtelenek voltak rendet teremteni.

Szlovákiában még legalább hétszáz ilyen illegális gettó létezik. Mindegyik időzített etnikai bomba – mutatott rá. További részletekkel Szaniszló István helyi vállalkozó szolgált: – Én a kárpótlási törvény életbelépése, vagyis csaknem két évtizede küzdöttem azért, hogy a mintegy 1500 négyzetméternyi területen visszakapjam tulajdonosi jogomat. Kérvények tucatjait körmöltem, perek sokaságát indítottam,még a pozsonyi kormányhivatalban is kilincseltem, miközben felajánlottam a romáknak, hogy vegyék meg az ingatlant, aztán legalizálják a lakhelyüket. Mindhiába. A hivatalok úgy dobálták egymásnak az aktákat, mint a forró krumplit.

Belefáradtam, elég volt, ezért ajándékoztam az ingatlant a Kitakarítani és használni (Zdruzenie Uprata a uzívat) civil szerveződésnek, amelyről nem tudtam, hogy Marián Kotleba alapította – közölte a helyi vállalkozó. Peter Pollák szlovák romaügyi kormánybiztos bejelentette, hogy a pozsonyi kabinet rövidesen kárpótolni fogja az illegális romatelepek ingatlantulajdonosait, majd a területet megvásárlásra ajánlja fel az ott lakóknak, akiket segít a legalizáláshoz szükséges dokumentumok megszerzésében is.

Marián Kotleba ingatlanjának kimérésére indul a váraljai cigánysoron 2012-ben
Marián Kotleba ingatlanjának kimérésére indul a váraljai cigánysoron FOTÓ: SOMOGYI TIBOR
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.