„Románia is számít Magyarország támogatására”

Románia szempontjából a román–magyar megbékélés megtörtént, reméljük, hogy a magyar fél is így látja – reagált Bogdan Aurescu román külügyi államtitkár Németh Zsoltnak a Népszabadságban megjelent kijelentéseire. A magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a lapunknak adott csütörtöki interjúban azt mondta, a magyar kormány egyfajta állásfoglalást vár a hétfőn Budapestre érkező román külügyminisztertől: Bukarest fenntartja-e a korábbi együttműködést, vagy felrúgja a közép-európai szolidaritást?

– Ami a szolidaritást illeti, szeretném emlékeztetni Németh kollégát, hogy Románia teljes mellszélességgel kiállt Magyarország mellett az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsában (ECOFIN), amikor a kötelezettségszegési eljárás során az uniós pénzalapok megvonása szóba került – mondta a román külügyi államtitkár a Hotnews román hírportálnak. Aurescu, aki egyben a román–magyar kisebbségi vegyes bizottság elnöke, leszögezte: Románia fontosnak tartja a két ország közötti jószomszédi viszonyt.

 – Nem véletlen, hogy a román külügyminiszter október elsejei budapesti látogatására a stratégiai partnerségről szóló nyilatkozat aláírásának (2002. november 29.) tízéves évfordulója kontextusában kerül sor – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az elmúlt években Románia a „pozitív témákat részesítette előnyben Magyarország viszonylatában”.

Szerinte az utóbbi időben Budapest és Bukarest viszonya meglehetősen egyoldalúvá vált, különösen a kisebbségeket illetően: miközben Románia számos gesztust tett, több mint egy éve húzódik a kétoldalú kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyvének véglegesítése, megoldatlan a magyarországi románok parlamenti képviselete és a román kisebbségi önkormányzatok munkáját ellehetetlenítő „etnobiznisz” problémája, az anyanyelvű oktatás és számos kulturális kérdés.

A román államtitkár kitért Németh Zsoltnak arra a kijelentésére is, miszerint az Orbán-kormányt meglehetősen érzékenyen érintette, hogy Victor Ponta román miniszterelnök júniusban beállt a Magyarországot bírálók kórusába. Válaszként Bogdan Aurescu utalt a „magyar tisztségviselők sorozatos kezdeményezéseire és nyilatkozataira”, amelyek nem a két ország stratégiai partnersége szellemében születtek. Példaként említette a Nyirő József újratemetésére tett kísérletet, Kövér László házelnök részvételét a romániai helyhatósági kampányban, valamint a trianoni békeszerződés revíziójával kapcsolatos megnyilatkozásokat, amelyek értékelése szerint ellentmondanak a román alkotmánynak, de a nemzetközi jognak is.

– A mi várakozásaink legalább olyan nagyok, mint a magyar félé – szögezte le végül a román külügyi államtitkár. – Hogy konkrétan válaszoljak Németh Zsolt kollégának: igen, Magyarország a továbbiakban is számíthat Romániára. Őszintén remélem – személyes meggyőződésem –, hogy Románia is számíthat Magyarország támogatására, az európai szellemben tíz éve kötött stratégiai partnerségünk pedig még erősebb és változatosabb lesz.

Ma hivatalos látogatásra Budapestre várják Titus Corlatean román külügyminisztert. A szaktárca közleménye szerint a román diplomácia vezetője magyar kollégájával tárgyal a stratégiai partnerség elmélyítésének lehetőségeiről, különös tekintettel a kisebbségi kérdésre, illetve „tekintettel arra, hogy Románia a magyarországi románok helyzetének javulását várja”. A közlemény szerint Corlatean külügyminisztert fogadja Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is. A román külügyminiszter látogatását eredetileg szeptember 20-ra tűzték ki, de az utolsó pillanatban elhalasztották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.