Fogságban a Fekete Óriás

Cukor. Ha nem elég édes a kávéja, mindössze ennyit mond. A jobb napokon az erejéből 10-15 perces beszédre futja, a többi időt egyedül vagy leginkább feleségével, a világtól elszigetelve tölti. Csak egy szűk kör nyer bebocsátást a 82 éves Helmut Kohlhoz. Két fia közül egyik sem, egyesek szerint a rendőrség távolította el őket, amikor hívatlanul és túl hangosan bezörgettek apjukhoz.

Mindez jelzi, hogy a kulisszák mögött elkeseredett harc dúl Kohl politikai örökségéért. Aki pedig az egészet irányítja, nem más, mint a tolókocsiba kényszerült, súlyosan beteg „Fekete Óriás” második felesége, a Kohlnál harmincnégy évvel fiatalabb Maike Kohl-Richter – ez a kép bontakozik a Der Spiegel címlapsztorijából.

Kohl és felesége. Őrző-védő szeretet
Kohl és felesége. Őrző-védő szeretet

A Kohllal köztudottan nem éppen baráti viszonyt ápoló hamburgi magazin megrendítő képet fest a Megcsalva, félrevezetve, elszigetelve – Helmut Kohl tragédiája című cikkben. A Konrad Adenauer mellett a múlt század legjelentősebb német kereszténydemokrata politikusa azért került ismét a fókuszba, mert október elsején lesz harminc éve, hogy szövetségi kancellárrá választották. A posztot tizenhat éven át töltötte be, egy generáció nőtt fel úgy, hogy Kohl irányította Európa vezető gazdasági hatalmát.

A harmincadik évforduló alkalmából számos megemlékezést és ünnepséget szerveznek, a német sajtót azonban leginkább az foglalkoztatja: igaz-e, amit a Süddeutsche Zeitung nemrég állított, miszerint a második feleség szinte elzárja a világtól a férjét. Irányítja és ellenőrzi a kommunikációt, lényegében igyekszik Kohl helyett megnyilvánulni. Akár írásban is, azt a látszatot keltve, hogy ápolásra szoruló férje gondolatait adja vissza. Heribert Schwan újságíró felhívásban buzdította arra Kohl barátait, hogy szabadítsák ki fogságából a volt kancellárt. Schwan azon kevés újságírók közé tartozik, akik előtt Kohl megnyílt, a zsurnalisztának több mint hatszáz órás beszélgetést rögzítő magnószalag-gyűjteménye volt. Emellett betekintést nyert a Kohlról vezetett egykori keletnémet állambiztonsági aktákba. Schwan publikálta azt a jó egy évvel ezelőtt megjelent és nagy port kavaró könyvet, amelyben Kohl első felesége, a 2001-ben öngyilkosságot elkövetett Hannelore súlyos családi titkokat mesélt el. A könyvhöz alapot adó beszélgetések az 1990-es évek második felében készültek, a fényallergiája miatt szobafogságra kényszerült Hannelore bizalmába fogadta Schwant.

Kohl leépülése 2008 februárjában kezdődött. A kancellár lezuhant oggersheimi családi háza lépcsőjén. Sofőrje és „házi inasa”, az őt közel fél évszázadon át szolgáló Eckhard Seeber talált rá. Nagyon nehezen épült fel, s azóta is kiszolgáltatott állapotban van. Seebert és feleségét időközben el is bocsátotta Maike Kohl-Richter, akiről azt pletykálják, hogy túszként tartja fogva az exkancellárt.

A Der Spiegel cikke szerint a CDU-ban erős a félelem, hogy a második feleség megpróbálja rátenni a kezét a politikai örökségre. Ha a német újraegyesítésre nem is, hiszen akkor még nem volt az oldalán. A CDU illegális pártfinanszírozása kapcsán azonban több mint kényes részletekkel szolgálhat. Kohl erről sosem beszélt, mint kijelentette, becsületszavát adta, hogy hallgatni fog. Főleg a nevekről. Kereszténydemokrata körökben erősen sürgetik Hans-Peter Schwarzot, hogy Kohl-bibliográfiája most megjelent negyedik kötete után írja meg gyorsan az ötödiket. Vagyis előzze meg a bezárt Fekete Óriás asszonyát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.