Véget ért a türelmi időszak

Kénytelen volt meghátrálni a portugál kormány az országos felháborodást kiváltó megszorító intézkedés ügyében. Ha a társadalombiztosítási hozzájárulás módosítása – mármint úgy, hogy az alkalmazottak megemelt járulékával enyhítik a vállalatok terheit – nem lép érvénybe, a kormánynak más megoldást kell találnia az államadósság csökkentésére.

„Tolvajok!” – ez volt a legtöbbször elhangzott kiáltás a lisszaboni elnöki palota előtt tüntetők szájából. Azért gyűltek össze, hogy emlékeztessék az államtanács résztvevőit, nem hagyják magukat tovább megrabolni. „Igazságot!” – hirdették a transzparensek, miközben hangos füttykoncert kísérte az államtanács ülésére érkező luxusgépkocsikat. Mérhetetlenül igazságtalannak érzik ugyanis az emberek, hogy immár sokadszor, megint csak velük, a bérből élőkkel akarják megfizettetni az elmúlt évtizedek gazdaságpolitikai hibáit. Ráadásul hiába próbálták meg eddig türelmesen elviselni a rájuk rótt terheket, mint kiderült: mindez elégtelen volt, a kormány megszorító politikája nem járt eredménnyel, a gazdaság oly mértékben visszaesett, hogy az államadósság tovább nőtt.

Az államtanács végig zajos tüntetéssel kísért ülése nem végződhetett másként, mint a tb-járulék-módosítás visszavonásának bejelentésével –mutatnak rá elemzők. A nem megfelelően előkészített, a szociális partnerek mellőzésével meghozott, rosszul kommunikált döntés, amelynek hatásosságát több tanulmány is megkérdőjelezte, valóságos szociális robbanással fenyegetett.

Felmerült a kormányválság réme is, miután a jobboldali politikát folytató szociáldemokrata pártból (PSD) és a kisebb, populista CDS-ből (Centro Democratico Social) álló kormánykoalíción belül sem volt e kérdésben egyetértés. Paulo Portas, a CDS elnöke, egyben külügyminiszter nyilvánosan ellenezte az intézkedést, kijelentve ugyanakkor, hogy „hazafiasságból” nem kíván kormányválságot provokálni. Azt viszont, hogy a leginkább népszerűtlen intézkedést koalíciós partnere az ő nyakába akarja varrni, a PSD vette rossz néven. Az ellentéteket egyelőre elsimították, de az, hogy szükség volt egy külön „koalíciós koordinációs tanács” létrehozására, jelzi: nem lesz problémamentes a további együttműködés.

Véget ért egy korszak – állítja többek között José Pacheco Pereira, a PSD neves személyisége, emlékeztetve: meglehetős konszenzus uralkodott abban, hogy mindenkinek erőfeszítéseket kell tennie, hogy az országot „kisegítsék” a válságból. „Ám a kormány elherdálta ezt, amikor összetévesztette a jövedelemvesztést a jogok elvesztésével, a juttatások elvesztését a társadalmi egyenlőtlenség növekedésével, és egy teljesen igazságtalan döntéssel mindenkit maga ellen fordított.”

A kormány hétfőn kezdi meg a tárgyalásokat a szociális partnerekkel arról, milyen módon oldja meg a vállalatok tb-terheinek enyhítését (a munkahelyteremtést ösztönző intézkedésre a pénzügyi támogatás ellenében tett ígérete kötelezi), úgy, hogy változatlanul hagyja a munkavállalók jelenlegi tizenegy százalékos járulékát. A szakszervezetek egyebek között a vagyonok, a pénzügyi tranzakció, az osztalék megadóztatását javasolják. Ahhoz azonban, hogy a mostani 6,6 százalékos büdzséhiányt két év alatt 2,5 százalékra tudják leszorítani, a kormánynak még további súlyos megszorító intézkedésekre lesz szüksége. Vagyis tb-járulék helyett adóemeléssel vagy más formában, de a portugálok jövedelemelvonása tovább folytatódik, ahogy – erre válaszként – várhatóan az utca által kifejtett nyomás is.

Tüntetés a lisszaboni elnöki palota előtt. Pedro Passos Coelho kormányfő megígérte: oldafigyel a nép hangjára
Tüntetés a lisszaboni elnöki palota előtt. Pedro Passos Coelho kormányfő megígérte: oldafigyel a nép hangjára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.