Kitépett hajcsomók, lelki sebek

Szélesítik a családon belüli erőszak fogalmát Nagy-Britanniában, a pszichológiai terrornak is gátat próbálnak szabni.

A 31 éves Sarah három gyerekével két éve menekült el a férjétől. Mint a The Independent című lapnak elmondta, hathavonta a férje egyszerűen „felrobbant”. – Amikor az első gyerekemmel voltam terhes, a hajamnál fogva húzott végig a lakáson, és bezárt a fürdőszobába. De sokáig nem tudtam, hogy ez az, amit családon belüli erőszaknak hívnak. Egészen addig, amíg egy magazinban olvastam egy erről szóló cikket, és az összes ismérvét felfedeztem a saját életemben – nyilatkozta. Sarah tíz évig tűrt, aztán lépett. De valószínűleg már így is későn. A legidősebb gyereke az apja viselkedését másolja: egy vitánál kitépett egy jókora hajcsomót anyja hajából. Most mindhárom gyerek pszichológushoz jár.

A családon belüli erőszakot – és ezen belül a pszichológiai terrort is, a házastárs vagy a gyerek korlátozását és kontrollálását – most már a korábbinál komolyabban veszik majd Nagy-Britanniában is. A jövőre életbe lépő változásokat a napokban jelentette be Nick Clegg miniszterelnök-helyettes.

A liberális-demokrata politikus arra hivatkozott, hogy a tapasztalatok alapján a hosszú időn keresztül folytatott lelki bántalmazások legalább annyira elfogadhatatlanok, mint a testi sértések. Mint mondta, a „definíció módosítása rendkívül fontos, mert nagyon-nagyon sok ember – sokkal több, mint bárki gondolná – keveredik kapcsolatba agresszív társsal, gyalázzák meg, demoralizálják és nyomják el. Ezek a visszaélések hosszú éveken át tartó komoly mentális problémákhoz vezethetnek.”

A családon belüli erőszakra Nagy-Britanniában nem vonatkozik külön törvény. „A fenyegető viselkedés, erőszak vagy súlyos testi sértés bűncselekménye” az elmúlt években túl szűk körre volt csak értelmezhető, így sokan ki tudtak bújni az igazságszolgáltatás alól. A kormány által közzétett új irányelveket a rendőrség és az ügyészség is figyelembe fogja venni az egyes esetek azonosítása és ellenőrzése során. További lényeges új körülmény, hogy a családon belüli erőszak kategóriáját kiterjesztik a tizennyolc éven aluli korosztályra is. Ennek hátterében a tinédzser lányok kárára elkövetett sérelmek növekvő száma áll. Így minden olyan incidens büntethető lesz, mely kimeríti a kontrolláló, korlátozó, fenyegetőző viselkedés vagy erőszak fogalmát. Eljárást vonhat maga után, ha valaki megakadályozza partnerét otthona elhagyásában, telefonálásban vagy akár egy saját bankszámla megnyitásában.

Az új szabályok alapján nagyon sokan érzik majd magukat családon belüli erőszak áldozatainak még akkor is, ha fizikai sérüléseket nem szenvedtek el. Elég lesz, ha a bíróság előtt be tudják bizonyítani, hogy olyan mértékű kontrollt fejtettek ki velük szemben, annyira megalázták őket, tönkretették az önbecsülésüket, hogy mindez tartós lelki-érzelmi károsodáshoz vezetett. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy élete során minden negyedik nő legalább egyszer családon belüli erőszak áldozatává válik. A nők sem angyalok, hiszen ötből kétszer férfi a szenvedő fél. Mire egyébként feljelentésre kerülne sor, átlagosan 35 incidenst szenvedett el a sértett.

Brit bűnügyi statisztikák szerint a fiatalok minden más korcsoportnál több inzultusnak vannak kitéve, míg egy a gyermekek védelmére szakosodott alapítvány felmérése arra utal: a kislányok elképesztő aránya, 75 százaléka tapasztalta a bőrén az érzelmi és 33 százaléka a fizikai bántalmazás valamilyen formáját. Azok közül a lányok közül, akik legalább két évvel idősebb fiúval járnak, 75 százalék ismerte be, hogy ki volt téve testi erőszaknak. A háromgyermekes Clegg e számok fényében külön kiemelte, milyen tartós károkat okozhatnak a fiatalon elszenvedett lelki és fizikai sebek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.