Tengerfordítás

„Két olyan dolog van, ami kicsit irracionálissá teszi az embert: az erekció és az addikció” – így foglalta össze Elisabeth Pisani újságíró, járványügyi szakértő egy pár éve, miért is terjed a HIV. Persze van árnyaltabb megközelítése is a témának, egy nemrég rendezett nemzetközi konferencián Washingtonban valamennyi tudományos, társadalmi és emberi jogi kérdés fölmerült.

Kiderült: a HIV nem halálos ítélet többé, gyógyszerekkel és orvosi kontrollal teljes, hosszú életet lehet élni. A gyógyszerek sem olyanok, mint régen: ma már enyhébb mellékhatásokkal kell megbirkózni, mint a kilencvenes években. A konferencia egyik emberi jogi kulcsüzenete az volt: véget kell vetni a rejtőzködésnek. „HIV-pozitívok, jöjjetek elő!”. Minél többen vallják be állapotukat, annál jobban lehet a megbélyegzés ellen küldeni. „Fordítsuk meg együtt a tengerjárást!” olvashattuk a konferencia szlogenjét. A szervezők ezzel arra akartak utalni, hogy a HIV-problémákon csak az orvosokkal, tudósokkal, aktivistákkal, civilekkel, valamennyi érintettel közösen van mód felülemelkedni.

„Az AIDS tükör: visszatükrözi, hogyan gondolkodunk a társadalmunkról. (...) A HIV minden bonyolultságában megmutatja társadalmunk állapotát (...). Leleplezi a rendellenes működését, a rasszista és nemi előítéletektől a politikai tehetetlenségen át a homofóbiáig. Élesen megvilágítja az egyre mélyülő szakadékot szegények és gazdagok, vagyis azok között, akiknek módjukban áll a kezelésekhez hozzáférni és akiknek nem. Az AIDS szól arról a széttöredezettségről is, ami a kormányzati struktúrákban és szabályozásokban tapasztalható, illetve sok esetben a szabályozások hiányáról. És arról is szól, a civil társadalom mennyire erős, hogyan tudja ezeket a repedéseket kitölteni” – írja Mia Malan dél-afrikai újságíró.

A HIV – minden erőfeszítés ellenére – az USA-ban is erősen terjed a szegények, hátrányos helyzetű csoportok körében. A legelesettebbek egy része még mindig kimarad a programokból. A konferencián kiderült, a HIV-fertőzés robbanásszerű terjedése várható a volt szovjet utódállamokban és az azokhoz közeli kelet-európai államokban. Ezekben az országokban közel hetven százalékkal nőtt a fertőzöttség az elmúlt tíz évben. A magas halálozási adatok és a drámai fertőzöttség robbanás hátterében a megelőzés és a terápiás kezelések hiánya áll, szoros összefüggésben az emberi jogok gyengeségével.

A washingtoni konferencia kiemelt témája volt, hogy miként lehet megakadályozni, hogy egy szülő nő megfertőzze a gyermekét. A tudomány már megadta az esélyt: rendelkezésre állnak azok a gyógyszerek, amelyek a HIV-pozitív anyánál elindított terápiában ezt megakadályozzák. Néhány országban bűncselekménynek számít, ha egy HIV-vel élő szándékosan vagy meggondolatlanul megfertőz egy másik embert. Európában híres eset volt a No Angels 28 éves énekesnőjének pere Németországban. A vád szerint a nő 1999 óta tisztában volt azzal, hogy HIV-pozitív, mégsem védekezett, és egyik szeretőjét megfertőzte. A német bíróság bűnösnek találta a popsztárt, akit felfüggesztett börtönre ítéltek. E szabály miatt a HIV-vel/AIDS-szel Élő Nők Nemzetközi Közössége már régóta hangot ad aggodalmainak.

A szülés előtti szűrések miatt ugyanis gyakran a nők tudják meg előbb egy párkapcsolatban, családban, ha HIV-fertőzöttek. Beszámolók szerint a partner gyakran ezt az apropót használja fel arra, hogy agresszióját kiélje, társát zsarolja. Szélsőséges esetekben, válásoknál börtönbe lehet küldeni a másik felet. Hiszen nagyon nehéz bizonyítani, hogy egy pár úgy él együtt, hogy nem tudnak egymás fertőzött állapotáról. Ezek az emberi jogi szervezetek azt a mondják, a HIV-fertőzés büntethetősége tolerálja a családon belüli erőszakot. A kriminalizáció ellenzői azt is mondják, a HIV csak egy az embereket megfertőző vírusok közül. Hepatitis- vagy HPV vírusfertőzés miatt viszont nem kell bíróságra menni.

Nagy vitákat vált ki a férfiak körülmetélése és a HIV-prevenció összefüggése. Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a körülmetélés 60-70 százalékkal csökkentheti a HIV vírussal való fertőződés kockázatát. A módszer ellenzői – ahogy azt az AIDS-konferencia alatt megszervezett tüntetéseken is kifejezték – azt vallják, hogy „a sebészi késtől érintetlen genitália is emberi jog”, illetve „nem a körülmetélés óv meg a HIV-től, hanem az óvszer”. Egy másik érdekes emberi jogi kísérlet: a női kondom. Ez olyan eszköz, amely véd a vírusok és a nem kívánt terhesség ellen is. Az elsőre különösnek hangzó eszközről a férfi használók azt mondják, egyáltalán nem okoz gondot a szexuális együttlét során. „Kontroll, kényelem, szabadság” – e szavakkal jellemzik a nők a női kondomot, és Afrikában egész nőjogi mozgalom épül a népszerűsítésére.

Timothy gyógyulása

A konferencián sokféle becslést hallottunk arról, mikor lesz meg a HIV tökéletes ellenszere. A reményt például a „berlini betegnek” is nevezett Timothy Brown esete jelenti. Timothy a konferencia és a HIV-pozitív közösség sztárja volt, bár nyilvános szereplést nem vállalt az eseményen. A 46 éves Timothy 2007 óta gyógyult. Állandóan tesztelik, és nem mutatható ki szervezetében a vírus. 2007-ben, a HIV-től függetlenül kialakult leukémiája miatt csontvelő-transzplantáción esett át.

Akkoriban tanulmányai Németországba szólították, ott is operálták, ezért nevezik „berlini betegnek”. Ottani orvosai olyan donort találtak neki, akinek a csontvelője immunis a HIV-re. (Az európaiak kis százaléka genetikailag nem tudja elkapni a vírust.) Ez az eljárás azonban nem alkalmazható minden HIV-fertőzött esetében, hiszen a csontvelőátültetés nagyon kockázatos műtét.

Az AIDS elleni demonstráció Washington közepén, a Mallon
Az AIDS elleni demonstráció Washington közepén, a Mallon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.