Szavaznak, de nem választanak

További ellenzéki erők is csatlakoztak a két párthoz, amelyek visszavonták jelöltjeiket Fehéroroszországban a vasárnapi törvényhozási választásokról. Az ellenzéki pártok azért is vonultak ki a választási folyamatból, mert képviselőiket nem vették be a választási bizottságokba, és az igen rövid kampány alatt jelöltjeiket gyakorlatilag kizárták az állami médiából.

Anatolij Lebegyko, a Fehérorosz Egyesült Polgári Párt elnöke azt mondta az orosz Interfax szerint, hogy a mostani volt Belarusz történetének legrosszabb választási kampánya. Már nemcsak a gazdasági és a politikai rendszer, de a választási rendszer is teljes válságban van. Lebegyko a választásokból való kivonulást azzal is indokolta, hogy a hatalom nem tartotta be saját játékszabályait sem. Ezért az ellenzék a választások teljes bojkottjára szólít fel. Vitalij Rimasevszkij, aki korábban a Fehérorosz Kereszténydemokrata Párt elnökjelöltje volt, azt mondta: a választás bojkottja csak az első lépés, a következő a hatalom általános bojkottja lesz.

Lapunknak telefoninterjút adott Vlagyimir Nyakljajev, a Mondd ki az igazságot! Mozgalom elnöke, aki 2010-ben indult Lukasenko ellenében az elnökválasztáson is. A politikus költő a választási csalások elleni nagygyűlésre tartott, amikor „ismeretlen emberek” az utcán félholtra verték, több hónapra börtönbe csukták, majd házi őrizetbe helyezték. Nyakljajev azt mondta, hogy a társadalom amúgy is teljes érdektelenséggel kezeli a 110 tagú képviselőházat. A parlament nem hoz törvényeket, hanem megszavazza Lukasenko rendeleteit – ezért is olyan alacsony a tekintélye.

Ám Nyakljajev szerint a bojkott ellenére érvényes lesz a szavazás. Az érvényességi küszöb mindössze 30 százalék, és ezt a tekintélyuralmi rendszer kényszerrel, rábeszéléssel elérheti. A fehérorosz ellenzéki emlékeztetett arra, hogy a szavazatszámlálás ellenőrzéséből gyakorlatilag kizárták az ellenzékieket, mindössze a bizottságok egy százalékában lehetett képviselőjük, még mielőtt kivonultak volna a választásból. Mindennek tudatában vettek részt a kampányban, mert fontosnak tartották a felkészülést a 2015-ös elnökválasztásra. A politikus hangsúlyozta, hogy az ellenzékkel szemben a rezsim folyamatos erőszakot alkalmaz, most is számos politikai fogoly van börtönben.

Nyakljajev pártjának három aktivistáját a választás előtt pár nappal azért ítélték szabadságvesztésre, mert a bojkott mellett agitáltak. A rendszert gyakorlatilag nem érdekli a választás. Volga Abramova politológus szerint ezek mímelt választások. Csak azért rendezik, mert így van más országokban is. A döntések az elnöki hivatalban születnek, nem a parlamentben. Lukasenko csírájában nyom el minden ellenzéki kezdeményezést – állította. A lukasenkói rendszerben az ellenzéknek amúgy is csak az udvari bolond szerepe jár, vélte a politológus, aki korábban egyetlen ellenzékiként szavazott nemmel a minszki képviselőházban a szegényeket sújtó megszorítások ellen.

A 9,5 milliós Fehéroroszországban súlyos gazdasági válság van, az infláció elszabadult. A rendszert 4,5 milliárd dollárnyi orosz segély mentette meg. Lukasenko Kínában, Venezuelában keres gazdasági támogatást, miután világossá vált, hogy az EU a gazdasági partnerséghez, a támogatásokhoz demokratizálódást, a politikai foglyok szabadon engedését követeli.

Alexander Lukasenko elnök. Az ellenzéknek csak az udvari bolond szerepe jut
Belarus President Alexander Lukashenko attends the Dazhynki harvest festival in the town of Gorki, some 270 km (168 miles) east of Minsk, September 21, 2012. Parliamentary election in Belarus will be held on Sunday. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS - Tags: POLITICS ELECTIONS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.