Nem kell öncélúan provokálni

A véleménynyilvánítás szabadsága mindenekfelett áll, nem szabad, hogy csorbát szenvedjen, és nem szabad feláldozni. Másfelől, ha én lettem volna a francia magazin főszerkesztője, nem közöltem volna ezt a karikatúrát – mondja Európa legújabb médiabotrányáról Jorgen Ejbol, a JP/Poltikens Hus, a Morgenavisen Jyllands-Posten, Dánia egyik vezető minőségi lapja kiadójának igazgatótanácsi elnöke, korábbi főszerkesztője.

A Jyllands-Posten hét évvel ezelőtt tucatnyi karikatúrát közölt, döntően Mohamed prófétáról; ezek hónapokkal később éveken át tartó erőszakos tiltakozáshullámot váltottak ki az iszlám világban, több mint száz fő halálát okozva. 2008-ban felrobbantották az iszlámábádi dán nagykövetséget is.

FORRÁS: POLITIKEN LINDA JOHANSEN

– Világos, hogy ezúttal csak provokációról van szó, ami rátesz egy lapáttal az Egyesült Államokban készült szörnyű filmre – mondja a francia Charlie Hebdo hetilap közléséről, lapunknak nyilatkozva Ejbol. „A saját közel-keleti tapasztalataim azt mondatják velem, a muzulmánok döntő többsége figyelmen kívül hagyja az ilyesfajta provokációkat. Általában tisztában vannak azzal is, mekkora érték számunkra a sajtó- és szólásszabadság. Nagyon kevesen lázadtak most is fel. De az önmagáért való provokáció nem gyümölcsöző. Sokkal intelligensebben is lehet élni a szólásszabadság adta lehetőségekkel.” Jorgen Ejbol szerint ugyanakkor mindez nem jelent öncenzúrát.

Ő maga nem folyhatott bele a Jyllands-Posten döntésébe 2005-ben, amikor már nem főszerkesztő, hanem a kiadó igazgatótanácsi elnöke volt a koppenhágai lapnál. Kérdésünkre, személyes véleménye szerint helyes döntés volt-e az akkori rajzok közlése, Ejbol nem felel egyértelmű igennel vagy nemmel. Elmondja viszont: a karikatúrákat akkoriban szélesebb kontextusban, az egyiptomi elnökválasztások és a 2003-ban indított iraki háború összefüggésében értelmezték. „A karikatúrákat felhasználták egyes körök a Közel-Keleten és Európában is. Amikor megláttam őket az újságunkban, csak ennyit mondtam: Hát akkor ez ennyi volt! De a lényeg az: egyesek kipécézték őket, és így sokkal nagyobb ügy lett az egészből, mint más körülmények között lett volna.”

Dániában annak idején muzulmánja válogatta, viccesnek tartotta-e valaki a karikatúrákat vagy legalább egy részüket. – Azon én is nevettem, amelyik az öngyilkos merénylőkre utalva azt mondja: jól van, most már kifogyunk így a szüzekből! – mondta korábban lapunknak Omar Marzouk, a skandináv ország első számú, muzulmán hitű humoristája. De arról is beszélt az interjúban, hivatásos nevettetőként milyen nehéz figyelembe vennie valamely másik vallás híveinek vagy egy más népcsoportnak az érzékenységét. Maga is pórul járt például, amikor kifigurázta a karácsonyt vagy megsértett egy zsidó lányt egy rosszul sikerült viccel. Ebben a Mikulás kapcsán azt mondta a zsidókról: ők nem bejönnek a kéményen, hanem távoznak rajta.

Keresztényeket is kigúnyolnak

Ha csak a kiszólásokat nézzük, Jézus olykor nagyságrendekkel keményebbeket kap Mohamednél. Alig egy hónapja a németországi Kasselben egy karikatúramúzeum a keresztre feszített Jézusról készült rajzzal hirdette magát, rajta az égből hallatszó szöveggel: „Hé, meg...tam az anyád!”. A Titanic című szatirikus lap pedig XVI. Benedekről közölt egy képet. Szivárgunk! – virít a felirat a maga alá piszkító pápa mellett.

A múzeumra ökumenikus bírálatok össztüze zúdult, ami viszont a Benedek-rajzot illeti, a Szentszék nem állt meg a felháborodásnál, és perre vitte dolgot a Vatileaks-ügyre utaló karikatúra miatt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.