'Ne nyúlj a prófétámhoz!'

– Ne nyúlj a prófétámhoz! – ezzel a jelszóval készülnek tömegdemonstrációkra Franciaországban az ott élő muzulmánok. A tüntetésekkel a nagy port kavaró és a Charlie Hebdo című szatirikus hetilapban szerdán közölt karikatúrák, az azokkal elkövetett istenkáromlás és a vallásos érzületek durva megsértése ellen kívánnak tiltakozni.

Kérdés persze, hogy a hatóságok engedélyezik-e a megmozdulásokat. Párizsban az ottani nagymecset elé bejelentett utcai tiltakozást a párizsi prefektúra betiltotta. Jean-Marc Ayrault kormányfő szerint minden eszközzel megakadályozzák, hogy bárki külső, Franciaországot nem érintő konfliktusokat hozzon be az ország utcáira. A szocialista politikus ezzel arra a halálos áldozatokat is követelő tüntetéssorozatra utalt, amely végigsöpört a muzulmán országokon az Amerikában forgatott és Mohamed prófétát kigúnyoló-gyalázó amatőrfilm kapcsán – írta csütörtökön a Le Point internetes kiadása.

Manuel Valls francia belügyminiszter muzulmán vallási vezetők előtt kijelentette: a szólásszabadság és a sajtószabadság alapvető jog, s ennek sérthetetlensége vonatkozik a karikatúrákra is. – Akik azonban sértőnek találják a karikatúrákat, forduljanak bírósághoz! – hangoztatta Valls, s ezzel lényegében védelmébe vette a szatirikus hetilapot.

Arab-muzulmán szervezetek közben uszítás miatt két feljelentést is tettek a Charlie Hebdo ellen. Franciaországi muzulmán vezetők – miközben elítélték a sértő gúnyrajzokat – ugyanakkor igyekeztek nyugalomra inteni híveiket. Azt hangoztatták, hogy a becslések szerint 4,7 milliós franciaországi muzulmán közösségnek nem szabad bedőlnie semmiféle provokációnak. A pénteki imák után derül ki, mennyire sikerült lecsillapítani a kedélyeket.

A hetilap címlapján megjelent karikatúra kapcsán a semleges szemlélőnek nehéz felfedezni Mohamedet, akinek ábrázolása a muzulmán hit szerint tilos. A rajzon egy tolókocsiba kényszerült, hagyományos fehér ruházatot és turbánt viselő muzulmánt tol egy feketébe öltözött ortodox zsidó. – Nem kell viccelődni – szól a buborékba írt szöveg Az érinthetetlenek 2 (Intouchables 2) címet viselő rajzon. A cím és a figurák utalás a Magyarországon Életrevalók címmel vetített francia sikerfilmre: a fergeteges és tabudöntögető vígjáték – igaz történet alapján – egy tolókocsiba kényszerült dúsgazdag francia férfi és az őt kiszolgáló, a „zűrös külvárosból” származó fekete fiatalember barátságáról szól. Az igazán „merész” karikatúrák belül láthatók, az egyik például Brigitte Bardot-i pózban ábrázolja a prófétát, ahogy Mohamed, mint az „isteni BB” A megvetés című filmben, kihívóan az ágyon fekve Jean-Luc Godard rendező kamerájába mondott szavait ismételi: – A fenekemet, azt szereted? – emlékeztetett a Le Parisien. A megvetést emlegette Kamel Kabtane, a lyoni nagymecset vezetője is, aki szerint ez a legjobb válasz a Charlie Hebdónak. Úgy látja: a lap a sajtószabadságra hivatkozva, de muzulmánok kigúnyolásával próbál profitot termelni. Ez sikerült is, a 140 ezer példányban kiadott lapot pillanatok alatt elkapkodták.

Jelenet az Életrevalókból. Erre a filmre utal a karikatúra, amelyen „Mohamedet” ortodox zsidó tolja
Jelenet az Életrevalókból. Erre a filmre utal a karikatúra, amelyen „Mohamedet” ortodox zsidó tolja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.