Japán gyárakra támadtak

Kína legalább kéttucatnyi nagyvárosában tartottak a hét végén Japán-ellenes tüntetéseket a két ország közötti szigetvita mind veszélyesebb kiéleződésének jeleként.

Pekingben a rendőrség százas csoportokban engedte elvonulni a demonstrálókat, akik vizespalackokat és tojást dobáltak a követség épülete felé. Sanghajban a rendőrség ura volt a helyzetnek, ám a Xinhua jelentése szerint Sencsenben a biztonsági erők kisebb utcai harcot folytattak a tüntetőkkel, így könnygázt is bevetettek. A déli Kuangcsouban pedig – ahol legalább tízezren vonultak fel – egy kisebb csoport japán éttermek ablakait törte be. Szombaton Csingtaóban egy Panasonic-gyárat és egy Toyota-szalont ért támadás, írta az AP. Noda Josihiko tokiói miniszterelnök vasárnap televíziós beszédében kijelentette: meg fogják védeni a Szenkaku-szigeteket (Kínában Diaoyu-szigetek), s ennek érdekében minden lehetséges lépést megtesznek, amelyet „a japán jog engedélyez”.

Ugyanakkor Noda értésre adta, hogy mindkét ország érdeke, hogy a nemzetközi jogon alapuló megoldást találjanak a vitára. A Kelet-kínai-tengeren lévő – Tajvan által is igényelt – lakatlan szigetcsoport értékét az adja, hogy a feltételezések szerint jelentős földgázmezők vannak a közelében. Az említett szigeteket Japán és Kína hosszú ideje egyaránt magának követeli. Múlt kedden a tokiói kormány bejelentette, hogy megvásárolta a japán magántulajdonostól a Szenkaku-szigeteket. A pekingi külügyminisztérium tiltakozott, s Wen Jiabao kormányfő közölte, hogy Kína területi felségjoga sérthetetlen. Ennek nyomatékosítására pénteken hat kínai őrhajó közelítette meg a szigeteket, amelyek aztán néhány óra múlva távoztak.

A feszültség kiéleződése kapcsolódik ahhoz, hogy az otthon népszerűtlen Noda és pártja választások elé néz, Kínában pedig a generációváltással járó pártkongresszus esedékes. Ezért mindkét vezetésnek keménységet kell mutatnia. Ráadásul kedden emlékeznek meg Kínában az ország területe egy részének elfoglalását eredményező japán támadás évfordulójáról, amely hagyományosan Tokió-ellenes érzelmeket hoz felszínre. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter vasárnap Tokióba érkezve annak az aggodalmának adott hangot, hogy a térségbeli területi viták olyan méretűvé szélesedhetnek, amelyek az Egyesült Államokat is érintik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.