„A fenébe a trojkával”

Paradicsommal dobálták meg az IMF lisszaboni székhelyét szombaton a portugál tüntetők. Az eddiginél is brutálisabb megszorítások ellen spontán szerveződött, incidensektől sem mentes tüntetéseken országszerte a kormányfő és a „trojka” távozását követelte a tömeg.

„A gyerekeimtől kell elvennem, hogy a kormánynak adjak!” – méltatlankodott egy kislányával a karján tüntető asszony. Egy idősebb férfi szerint épp „a portugál nép kirablása” zajlik. „A kormány a szegényektől vesz el, hogy a gazdagoknak adjon!” – replikázott egy idős nő.

„Az IMF éhezés és szenvedés”– kiabálták a tiltakozók Madeira szigetén
„Az IMF éhezés és szenvedés”– kiabálták a tiltakozók Madeira szigetén

„Menjen a trojka a fenébe!” kiabálták a legkülönbözőbb korú tüntetők, akik megelégelték, hogy ismét az ő zsebükbe nyúl a politikai vezetés. Az eddig békésen tűrő portugálokat az dühítette fel, hogy a munkavállalók számára megemelték a tb-hozzájárulást. Ezentúl 11 százalék helyett 18 százalékot fognak járulékként fizetni a dolgozók, míg a vállalatok eddigi 23,5 százalékos járuléka 18-ra csökken.

A kormány emellett újabb fizetés- és nyugdíjcsökkentést, valamint a munkanélküli-segély és a szociális támogatások további szigorítását jelentette be. Csökken az adókulcsok száma, ami sokak számára magasabb adóterheket jelent, valamint jobban adóztatják a vagyonokat és a tőkét is.

Minderre azért volt szükség, mert kiderült, tarthatatlan az ez évre tervezett 4,5 százalékos hiány, amit a kormány a pénzügyi segítségért cserébe ígért Brüsszelnek. Az elmúlt év megszorításainak következtében ugyanis visszaesett a gazdaság, csökkent a fogyasztás, növekedett a munkanélküliség, ami miatt a kormány a tervezettnél jóval kevesebb adóbevétellel számolhat. Az ez évi hiány így 6,6 százalékos lenne. A pénzügyi támogatást nyújtó trojka (EU, IMF, EB) a kormány intézkedéseire válaszul haladékot adott a hiánycél elérésére, ez évre 5 százalékos, jövőre pedig 3 helyett 4,5 százalékos deficitet engedélyezve.

A bejelentett intézkedések miatt minden oldalról keményen bírálják a jobboldali koalíciós kormányt. Elsősorban azt róják fel neki, hogy a megszorításokon kívül nincsenek más eszközei, annak ellenére, hogy már bebizonyosodott: ezek csak további recesszióhoz vezetnek. A kabinet szemére vetik azt is, hogy „kísérleti nyulaknak” tekinti a portugálokat.

„Ijesztő szociális érzéketlenséget mutat a kormány a tb-változtatásokkal”, mondta a Népszabadságnak José Carlos de Vasconcelos elemző, aki szerint mérhetetlenül igazságtalan, hogy a tb-terhek növelése a juttatások csökkentésével jár együtt. Még a járulékcsökkentés miatt magukat kedvezményezettnek érezhető munkaadók is ellenzik a dolgozókra hárított újabb terheket, és kétségbe vonják az intézkedés munkahelyteremtő hatását.

A munkavállalók elleni „bűncselekmény” a társadalombiztosítási járulék emelése a 110 főnek munkát adó Frusoal gyümölcs-nagykereskedelmi vállalat vezetője, Pedro Madeira szerint. Mint lapunknak kifejtette: az újabb teher elviselhetetlen a 485 eurós minimálbért vagy annál alig többet keresők számára. Ugyanakkor a vállalatnak megmaradó többlet nem elegendő új munkahelyek teremtésére.

„Nem vehetünk fel több embert, ha a fogyasztás csökken”, mondta. Más vállalatokhoz hasonlóan azt tervezik, hogy valamilyen módon kompenzálják a dolgozókat, mivel attól tartanak: az újabb elvonás miatt nő az elégedetlenség, romlik a munka minősége és csökken a produktivitás. Az ellenzéki pártok, a szakszervezetek, valamint a munkaadói szervezetek mindeközben a köztársasági elnökhöz fordultak, hogy kérjen előzetes normakontrollt a sokak szerint alkotmányellenesnek minősíthető intézkedésekről. Aníbal Cavaco Silva péntekre összehívta az államtanácsot.

Az ügyben ellenvéleményét nem titkoló kisebbik koalíciós partner, a populista CDS (Centro Democratico Social) egyelőre cáfolta, hogy küszöbön áll a kormányválság. Elemzők szerint ugyanakkor a bizalomvesztés már megtörtént, Passos Coelho kormányfő „sosem volt ennyire egyedül”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.