Rutte vezeti újra a kormányt

Győzelmet arattak a fősodor alapvetően Európa-barát pártjai a holland választásokon szerdán, és meglepően nagyarányú vereséget szenvedtek a szélsőségesek bal- és jobboldalon egyaránt.

A Mark Rutte kormányfő vezette konzervatív-liberális VVD 41 helyet szerzett a 150 tagú képviselőházban, míg a szociáldemokrata PvdA, az atomfizikus-végzettségű, greenpeace-es múlttal bíró Diederik Samsom vezetésével 39 helyet szerzett óriási hajrával. A két párt együtt 80 képviselőhelyet tud magáénak, így elég erős a nyomás, hogy úgynevezett „lila” koalíció épüljön a két párt és esetleg az Európa-barát liberális D66 (12 mandátum) csatlakozásával.

Nem fi zetődött ki az EU-ellenes kampány Geert Wildersnek. Az iszlámellenességéről ismert politikus Szabadságpártja kilenc képviselői helyet vesztett a két évvel ezelőtti választáshoz képest, most 15 helyet tudhat magáénak. Mark Rutte jobboldali kisebbségi kormánya azután dőlt meg áprilisban, hogy Wilders Szabadságpártja (PVV) – amely kívülről támogatta a kabinetet – nem járult hozzá a megszorításokhoz. A választók már a kampány alatt jelezték: nem értékelik ez a felelőtlen viselkedést. RáadásulWilders autoriter pártvezetői stílusa sokakat taszít. A kabinet támogatásának megvonását a festett szőke hajáról ismert politikus nem vitatta meg a párt többi emberével, egyedül döntött. Nyomában a párt két ismert arca lemondott. A felmérések is azt mutatták, négy-öt helyet veszíthet a PVV, de a végső szám ennél súlyosabb vereséget mutat. Wilders az EU-ból történő kilépéssel kampányolt, ami úgy tűnt, sok a hollandoknak. Ráérzett ugyan a hollandok elégedetlenségére, arra, hogy sem az euró válság kezelésével, sem a görögöknek utalt eurómilliárdokkal nem értettek egyet, de ezeket a bírálatokat más pártok is átvették a kampány során. Rutte az egyik utolsó vitában a görögökkel kapcsolatban kijelentette: Ami elég, az elég! – s hozzátette, hogy Görögország nem kap több segélyt Hollandiától.

A szintén euroszkeptikus szlogenekkel és a megszorítások ellen kampányoló Szocialista Párt (SP) 15 helyet szerzett, ami óriási csalódás lehet a baloldali pártnak, hiszen a nyáron Emile Roemer pártvezért már lehetséges kormányfőként emlegették. Roemer azonban úgy nézett ki a televíziós vitákon, mint egy óvodás, akinek elvették a játékszerét. A korábban pont hétköznapisága miatt népszerű politikust teljesen lekörözte Samsom: a baloldali szavazók ráébredtek, ha hiteles hangot akarnak adni aggályaiknak, a PvdA-ra kell szavazniuk. Rá adásul az SP nehezen alakíthatott volna kormányt – nem is volt még rá példa –, hiszen a többiek szélsőségesnek, összeférhetetlennek tartják.

A holland kereskedő nép, történelmi reflexei azt súgják, senkivel sem kifizetődő sokáig rosszban lenni. Wilders betöltötte hasznos történelmi szerepét, és biztosak lehetünk benne, hogy látjuk még. Ő ellenzékben van igazán formában. Ugyanakkor a veszekedés, a marakodás, a színtiszta pártpolitika helyett a hollandok a konszenzusra, az együttműködésre szavaztak – Brüsszel nagy megkönnyebbülésére. Tíz évvel azután, hogy a muszlim bevándorlókat először problémaként kezelő Pim Fortuyn felforgatta a holland pártrendszert, amely jelentős átalakulást élt meg, most a szavazók újra a fősodor felé húznak.

Ezzel együtt kemény koalíciós tárgyalásokra lehet számítani, ha a bal- és a jobbközép párt tényleg megpróbál közös platformot építeni. Samsom már győzelmi beszédében jelezte: irányt kell változtatni, mert az elmúlt két év jobboldali politikáját nem lehet folytatni. A VVD és a PvdA együttélése nem lesz könnyű, pont a megszorítások miatt. Hollandiának 16 milliárd eurót kell megspórolnia, hogy jövőre az uniós előírásnak megfelelően 3 százalék alá nyomja a költségvetési hiányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.