'Önkéntes' kitoloncolás

Franciaország folytatja a roma táborok felszámolását és a romák kitoloncolását. Ezzel az üzenettel fejezte be kétnapos romániai látogatását a francia belügyminiszter. Manuel Valls azért utazott Romániába – Bernard Cazeneuve európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter társaságában –, hogy a bukaresti hatóságokkal közösen találjon megoldást a Franciaországban tartózkodó romák hazatérésére.

Franciaország „nem fogadhatja be az egész világ és Európa nyomorúságát” – mondta egy hétfői interjúban Manuel Valls. Azzal vádolta a „származási országokat”, hogy politikájukkal évtizedek óta diszkriminálják a szegénység, a munkanélküliség és az analfabetizmus által sújtott roma lakosságot. Vélhetően erre válaszolt Traian Basescu elnök, amikor azzal fogadta hivatalában a párizsi minisztereket, hogy Románia „nem űzi el egyetlen polgárát sem”. Majd hozzátette, hogy az ilyen jellegű kijelentéseket elfogadhatatlannak tartja.

Roma családok tábora Toulouse-nál, a Garonne folyó mellett
Roma családok tábora Toulouse-nál, a Garonne folyó mellett

Victor Ponta kormányfő biztosította a francia kormánytagokat, hogy kormánya nem hárítja el a rá háruló felelősséget a romák társadalmi beilleszkedését illetően. A romák jövője Európában van, de mindenekelőtt a származási országukban – mondta. A bukaresti kabinet írásban is vállalta a Franciaországból hazatérő romániai romák társadalmi beilleszkedésének támogatását. A két évre szóló keretegyezmény részeként a francia bevándorlási hivatal – kísérleti jelleggel – magára vállalta nyolcvan Franciaországban élő roma család hazaköltözésének költségeit és azt is, hogy saját vállalkozás elindításában is segíti őket.

Csütörtökön a francia vendégek a Kolozsvárhoz közeli Aranyosgyéresen (Campia Turzii) meglátogattak egy uniós finanszírozással működő, a roma gyerekek beilleszkedését célzó iskolát. A kétéves lefutású, 270 ezer eurós projekt 205 gyerek oktatását biztosítja. – Jó példa ez arra, hogy mire kellene költeni az Európai Unió pénzét – állapította meg a francia belügyminiszter, hozzátéve, hogy a franciaországi hatóságok is bekapcsolódhatnak a projektbe. A város Lut nevű (jelentése: agyag) negyedében, ahol nagyszámú roma közösség él, a helybéliek valósággal elárasztották panaszaikkal a vendégeket; egy asszony azzal fenyegetőzött, hogy ha nem adnak neki munkát, indul Franciaországba. Romániai látogatásuk során a párizsi vendégek kerülték a kitoloncolás szót, viszont Leonard Orban Európa-ügyi miniszter szerint nehezen értelmezhetők másként Manuel Valls szavai, amelyek szerint „a roma közösségek lakóit elkísérik a határig”, „kényszerrel vagy segítséggel visszajuttatják őket származási országukba”. Orban, aki volt többnyelvűségi EU-biztos, emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság keményen fellépett a Sarkozy-rezsim kitoloncolási politikája ellen.

A párizsi kormány a nyár folyamán több roma telepet felszámolt, kiváltva ezzel az emberijog-védők és nemzetközi szervezetek tiltakozását. Mindazonáltal Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi és alapjogi biztosa a France Info rádiónak adott csütörtöki interjújában úgy értékelte: bár a konkrét eredményekre még várni kell, Franciaországban „javult a romák jogi helyzete”. Kitért arra, hogy a baloldali kormány ösztönzőkkel segíti a romák alkalmazását.

Bukaresti látogatása előtt Manuel Valls bejelentette, hogy a hónap végéig hétezer romániai és bulgáriai roma tér haza „önkéntesen”, miután a francia kormány segéllyel támogatja hazatérésüket. A francia minisztereket egyébként néhány száz tüntető roma jogvédő várta a román fővárosban, a kormány- és az elnöki hivatal előtt. A Romani CRISS szervezet nyílt levélben szólította fel Valls-t, hogy hagyjon fel „a kollektív kiutasítással és diszkriminációval”.

Leonard Orban miniszter szerint nyilvánvaló, hogy az előző francia kormányzat idején beindított úgynevezett önkéntes hazatérés nem vezet eredményre, hiszen a Romániába hazaküldött romák nagy része idővel visszatér Franciaországba vagy más uniós tagállamba.

Brüsszelbe várják Traian Basescut

José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Viviane Reding igazságügyi biztossal találkozik pénteken Brüsszelben Traian Basescu. A megbeszélések napirendjét nem közölték, csupán feltételezni lehet, hogy szó lesz az elnök menesztéséről tartott érvénytelen referendum utáni helyzetről. A téma szerdán szerepelt az Európai Parlament napirendjén is. Bukaresti források szerint Brüsszelbe készül Victor Ponta miniszterelnök is. A kormány sajtóosztálya nem erősítette meg a hírt. A Mediafax román hírügynökség úgy tudja, Ponta utazása attól függ, hogy sikerül-e találkozót egyeztetni Joseph Daul néppárti frakcióvezetővel. Mint ismeretes, Traian Basescu felfüggesztése után Daul elzárkózott attól, hogy találkozzon Pontával. (Sz. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.