Nyolc hónap „szolgálat” a kincstárnak

A Facebookon kért elnézést a választópolgároktól vasárnap este Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök, amiért újabb megszorításokra kényszerül.

„Az újabb intézkedések a leghálátlanabb dolgok közé tartoznak, amit egy kormányfő tehet” – ismerte el. A hét végén bejelentett lépések következtében a portugálok immár az év hét-nyolc hónapjában csak az államnak dolgoznak, és csupán a fennmaradó időszakban szerzett jövedelmükkel rendelkezhetnek szabadon. Még a jobboldali vezetéshez politikailag közel álló volt munkaügyi miniszter is a „jóléti rendszerre mért végső csapásnak” nevezte az intézkedéseket.

Mind a közszférában, mind a magánszférában dolgozók ezentúl tizenegy helyett tizennyolc százalék társadalombiztosítási járulékot fizetnek majd, miközben a munkaadók hozzájárulása az eddigi 23,5 százalékról 18-ra csökken. A magánszférára is kiterjesztett terhekkel a jobboldali lisszaboni kormány az alkotmányellenesnek nyilvánított korábbi intézkedését kívánta kiigazítani. Az alkotmánybíróság ugyanis az egyenlőség nevében elfogadhatatlannak tartotta, hogy a kormány a közszférában dolgozóktól megvonta a 13. és 14. havi fizetést, míg a magánszektorban dolgozókra ez nem volt érvényes. A közszektor most visszakapja az egyik elvont juttatást, ám ezt társadalombiztosítási hozzájárulásként rögvest be is fizeti. A különbség azonban továbbra is fennmarad, az állami szektorban kéthavi, míg a magánszektorban egyhavi fizetéssel csökken a jövedelem. Az 500 euró feletti nyugdíjakkal rendelkezőktől továbbra is egy-, az ezer euró felett rendelkezőktől kéthavi juttatást vonnak le.

A vállalatok terheinek enyhítése az országnak a pénzügyi segítséget nyújtó „trojka” (Nemzetközi Valutaalap, Európai Bizottság, Európai Központi Bank) követelése volt, amit most a kormány olyan „frappáns” módon oldott meg, hogy ezt maguk a dolgozók finanszírozzák. Az intézkedés elsőrendű célja az lenne, hogy munkahelyeket teremtsenek, mert az ország történetében először 15 százalékra kúszott fel a munkanélküliség. Mint azonban erre elemzők rámutatnak, a járulékcsökkentés főleg az exportképes nagyvállalatok számára lesz előnyös, míg a kis- és középvállalatok esetében kérdéses az intézkedés hatékonysága.

Ami viszont biztosra vehető: a portugálok vásárlóereje tovább esik vissza, így csökken a fogyasztás is, amit főként a hazai piacból élő kis- és középvállalatok fognak megérezni. A Público című lap szerint ráadásul a fizetéscsökkentés nem átmeneti, hanem végleges megoldásnak tekinthető.

Nemcsak a közvélemény, hanem az elemzők is negatívan fogadták az újabb megszorításokat, attól tartva, hogy ezek tovább mélyítik majd a recessziót. Nem tesznek eleget a társadalmi igazságosság követelményeinek sem. Az intézkedéseknek köszönhetően a kormány két és fél milliárd euró megtakarításra számít, ám várhatóan ez sem lesz elegendő az ez évre tervezett hiánycél (4,5 százalék) eléréséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.