Aliyev nem csinált titkot a céljaiból

– Felkészült, eltökélt, összeszedett és stratégiai gondolkodású tárgyalópartner az azerbajdzsáni elnök, akinek kimunkált víziója van a világról – mondta a Népszabadságnak Banai Károly, Gyurcsány Ferenc volt kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója, aki az előző szocialista kormányok alatt három ízben is részt vett magas szintű magyar–azeri tárgyalásokon.

Mint elmondta: a találkozók alatt egyre nyitottabbá vált Aliyev, akivel kapcsolatban feltűnt, hogy jól beszél angolul, kombinatív, jól tárgyaló, stratégiákban, biztonságpolitikai kérdésekben is jártas politikusnak mutatkozik. Kevés mai államfőről mondható el, hogy képes nagy biztonságpolitikai képletekben is gondolkodni, Aliyev közéjük tartozik. Rendkívül meglepő, s alighanem pontos képet festett például a nagyhatalmak kaukázusi jelenlétéről és érdekütközéseiről, a régióbeli országok egymás közötti viszonyairól. Víziója, biztonságpolitikai térlátása van, és nem csinált titkot abból, milyen jövőbeli céljai vannak. Amiből nem mindent osztott meg velünk – említette forrásunk –, de az látszott, hogy erős kézzel tartja a gyeplőt.

Arra a kérdésre, hogy Aliyev milyen hatással van tárgyalópartnerére, képes-e befolyása alá vonni a másik felet, s hogy hivatalos tárgyalásokon, akár mellékes szálként fölvetődött-e Ramil Safarov átadása, Banai Károly elmondta: Aliyev ezt az ügyet soha nem hozta szóba, de a budapesti azeri nagykövet, akinek alighanem ez volt az egyetlen feladata magyarországi állomáshelyén, legalább kétszer felkereste őt ezzel, s megpróbált informálisan közbenjárni a baltás gyilkos átadása érdekében. Szegény, félnótás emberként jellemezte Safarovot, s arra hivatkozva szerette volna elérni a hazaszállítását, hogy rokonai otthon látogathassák,mert Budapestre képtelenek elutazni. Az átadásra természetesen nem kerülhetett sor, mivel az igazságügyi minisztérium véleménye szerint Safarov ügyében minden jogorvoslati lehetőség kimerült. Szakértők véleménye szerint pedig tartani lehetett attól, hogy átadása után Baku szabadon bocsátja az örmény katonatisztet brutálisan megölő Safarovot.

Forrásunk szerint noha az Orbán-kormányról jókora dilettantizmus feltételezhető, de akkora talán mégsem, hogy az azeriek ilyen alpári módon át tudták volna ejteni őket. Valószínűbb, hogy valamiféle, de nem feltétlenül számokban kifejezhető ellenszolgáltatás fejében (üzleti döntés kedvező elbírálása) született a megállapodás az átadásról. Aliyev azonnali kegyelme, a szabadon engedés látványossága (különrepülőgép, előléptetés) arról árulkodik, hogy a lépést átgondolták, a következményeket felmérték, vagyis előre eltervezték.

Aggódik a jereváni konzul

Csakúgy mint minden örmény, én is nagyon aggódom a Ramil Safarov hazaengedése után kialakult helyzet miatt – mondta lapunknak a Jerevánban Magyarországot tiszteletbeli konzulként képviselő Artasesz Blurtszjan. A hazájában gyógyszertárat vezető férfi megjegyezte: azt a 2006-os ítéletkor is gondolta, hogy az örménygyilkos azeri tisztet egyszer átadja Bakunak a magyar fél. A „felháborító galádság” nem ez, hanem az, hogy Safarov ezután hazájában ünnepélyes keretek között elnöki kegyelmet kapott. Blurtszjan hangsúlyozta, hogy a kialakult feszültség miatt őt nem érte fenyegetés, de a konzuli iroda előtt voltak tüntetések Safarov hazatérte után. A konzulátus telefirkálása, az ott korábban függő magyar zászló letépése ellenére a gyógyszertár jelenleg is működik. Blurtszjan elmondta: nem tudott az átadás konkrét terveiről, így arról sem, hogy kit hallgatott meg – és kit nem – a magyar fél a döntés meghozatalakor. – Az előkészítés módját nem nekem kell megítélnem. Az azeri–örmény viszonyban lévő évszázados feszültség mindenki előtt ismert – jegyezte meg a Magyarországot „második hazájának” tekintő üzletember, aki munkája során került kapcsolatba Magyarországgal. – Sok magyar barátom van, többször jártam Budapesten. Természetesen ezek a kapcsolatok megmaradnak, és biztos vagyok benne, hogy a diplomáciai kapcsolatok is helyreállíthatók, csak dolgozni kell.

Az egyik magyar gyógyszergyártó céget 1994-től képviseli Blurtszjan. Tiszteletbeli konzulként elsősorban a magyar turistáknak igyekezett segítséget nyújtani. – Kötelességemnek örömmel tettem eleget, és remélem, hogy erre a jövőben is módom lesz – mondta lapunknak. (Ny. G.)

Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége. Jár nekik a védelem
Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége. Jár nekik a védelem FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.