Negyvenezer esküvő, egy temetés

Ült észak-koreai börtönben, de később halászatról-vadászatról – szinte barátként – csevegett Kim Ir Szennel. Fraternizált három republikánus amerikai elnökkel, de adócsalásért leülte a magáét az Egyesült Államokban. A világ egyik leghomogénebb társadalmából származott, ahol összesen 250 családnév ismert, és minden második embert Kimnek, Linek vagy Parknak hívnak. Mégis a különböző kultúrákból érkezők házasodását szorgalmazta, és még három éve is 45 ezer embert adott össze egy világeseményen. Tevékenységéért szektavezérként gyűlölték, és messiásként imádták. Hirdette a krisztusi tanokat, de globális cégbirodalmat gründolt, a The Washington Times napilaptól szállodákon és síparadicsomokon keresztül szusiexportőrvállalkozásig és autógyárig.

Mindez Szun Mjung Mun dél-koreai tiszteletes élete, aki 92 évesen, hétfőn halt meg Szöultól északkeletre, miután két hétig tüdőgyulladással nyomta az ágyat. Az Egyesítő Egyháznak (teljes nevén: Szentlélek Társasága a Világ Keresztényeinek Egyesítéséért) világszerte összesen több mint hárommillió híve van a szervezet állítása szerint, köztük Magyarországon is. (Egyesek szerint a szám nem több százezreknél.) Hétfőn az egyház tizenhárom napos gyászt hirdetett, Mun búcsúztatását szeptember idusán tartják a felekezet székhelyén, Gapyeongban. Bo Hi Pak, aki évtizedeken át volt a tiszteletes jobbkeze, azt mondta: tízezreket várnak külföldről is az eseményre, csak Japánból harmincezer embert hívtak.

A két nép közötti történelmi sérelmek nyomán (Korea negyven évig, a második világháború végéig japán megszállás alatt volt) különleges jelentőségük van a két nép közötti vegyes házasságoknak, amelyeket Mun hozott össze. – Férjet szemelt ki nekem, és azóta is boldogan élünk egymással. Másokkal együtt napokig imádkoztam a felépüléséért, abban bízva: megtörténhet a csoda – mondta az AFP hírügynökségnek könnyeivel küszködve egy japán asszony, Jamanaka Kacujo. Ő 1988-ban, Szöulban kelt egybe dél-koreai vőlegényével, az Egyesítő Egyházra jellemző tömeges esküvők egyikén.

Szun Mjung Mun 1920-ban született a mai Észak-Korea egy falusias területén – emlékeztetnek a nekrológokban a hírügynökségek. Családja konfuciánus nézeteket vallott, de amikor a fiú tízesztendős volt, megkeresztelkedtek, és csatlakoztak a presbiteriánus egyházhoz. Elmondása szerint tizenhat éves korában jelent meg neki Jézus Krisztus, mégpedig azzal: váltsa be kétezer évvel ezelőtt megkezdett művét. Mun kétszer is ellenállt a felszólításnak. Ezt saját maga állította.

A koreai háborúban antikommunista fiatalként vett részt, az északiak öt év börtönre ítélték, de 1950-ben, az ENSZ-csapatok előrenyomulásának köszönhetően két év után elengedték. A későbbi évtizedek egyik érdekessége, hogyan építette Mun a kapcsolatokat a KNDK-val: vállalatbirodalma részeként nemcsak hotelt és üzemet nyitott a mai napig ellenséges határ túloldalán, de 1991-ben – néhány évvel a dinasztia- és országalapító vezér halála előtt – Kim Ir Szen diktátorral is találkozott. Kim állítólag azt mondta fiának, Kim Dzsong Ilnek (a jelenlegi vezér tavaly elhunyt apjának): halála után az Észak és Dél közötti kapcsolatok ügyeiben mindig kérje ki a tiszteletes véleményét. Később részvétét nyilvánította a kommunista vezetők halálakor (amiért kapott otthon hideget-meleget), Kim Dzsong Il pedig felírta naptárába február 25-ét, Mun születésnapját, és ilyenkor évről évre virággal, luxusórával kedveskedett neki.

Az Egyesítő Egyházat a koreai háború után, 1954-ben alapították Szöulban, és különösen az 1970-es, 1980-as években érték szektavádak: manipulálja a híveket, akiket becsalt a hálójába, elszedi a pénzüket, szétzilálja a családokat. A „keleti blokkban” is fontos fellazító szerepet játszottak, Csehszlovákiában például jelen voltak az 1968-as invázió után a rendszerváltás fordulatáig.

Nyugaton a Mun-birodalom egyik legismertebb cölöpje a The Washington Times amerikai napilap. Fővárosi újságként sosem tudta igazán megszorítani a befolyásos The Washington Postot. Mégis, az 1982-ben, a reagani évtized elején alapított lap sokáig figyelmet érdemlő jobboldali orgánum volt. Ma már méltatlan körülmények között, pár tízezres előfizetői táborral vergődik. Mun egyébként –szigorúan antikommunista, szovjetellenes alapon – jóban volt más konzervatív amerikai elnökökkel, így Richard Nixonnal és idősebb George Bushsal is. Három évtizedet húzott le az Egyesült Államokban, ahol százezresre teszik híveinek táborát. Igaz, adócsalásért elmarasztalták, tizenhárom hónapot le is ült a másfél évből. A tizennégy gyermekes családapa gondoskodott örökségének továbbviteléről. Legfiatalabb fia, Hjung Dzsin Mun például az Egyesítő Egyház nemzetközi elnöke, míg In Dzsin Mun, az elhunyt tiszteletes egyik lánya annak egyesült államokbeli feje. De ők már szürke eminenciások az apához képest. – Nem az a szerepünk, hogy továbbörökítsük a messiási szerepet. Inkább az apostolok vagyunk –fogalmazott a fiú.

Szun Mjung Mun portréja egy tokiói gyászmisén
Szun Mjung Mun portréja egy tokiói gyászmisén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.