Ázsiai módszerek Európában is

Kisebb, olcsóbb csomagokban kínálja ezentúl az élelmiszereket és a tisztítószereket az Unilever nagyvállalat, mivel az európai fogyasztók egyre kevesebbet költenek bevásárláskor. A módszer korábban már bevált – a dologban inkább az a kínos, hogy ezt a stratégiát eddig az ázsiai fejlődő országokban alkalmazták.

„A szegénység visszatér Európába” – ezzel a kijelentéssel keltett feltűnést a napokban Jan Zijderveld, az Unilever európai igazgatója. A Financial Times Deutschland című napilapnak nyilatkozva hozzátette: „Indonéziában két-három centért árulunk apró csomag samponokat, és ezzel is jó pénzt keresünk. Tudjuk, hogyan kell ezt csinálni, csak éppen Európában, a válság előtti években megfeledkeztünk róla.”

Most viszont itt vannak a vékonyabb pénztárcákhoz igazított kiszerelések. Spanyolországban olyan mosóport forgalmaznak, amely csupán öt adag mosáshoz elegendő, és Görögországban is kisebb csomagolásban kínálják – például – a majonézt. A jól ismert, prémium márkák mellett létrehoztak olcsóbb termékcsaládokat is, főként az alapvető élelmiszereknél (olívaolaj, tea). „Ha Spanyolországban egy fogyasztó csak 17 eurót költ, amikor vásárolni megy, nem tudok eladni neki egy mosóport a vásárlásra szánt összeg feléért” – indokolta a takarékossági intézkedéseket Zijderveld.

„A kisebb csomagolású termékek ugyanolyan fontos szegmenst képviselnek számunkra, mint a prémium kategória márkái. Valójában tehát nem stratégiaváltásról, hanem egy új vásárlói csoport még aktívabb eléréséről van szó” – pontosít a Népszabadság kérdésére Szabó Péter, az Unilever Magyarország marketingigazgatója. Szerinte a vásárlói igények Magyarországon is szerteágazóak, és a prémium kategória ugyanolyan népszerű, mint az úgynevezett értékarányos (alacsonyabb árkategóriájú, de minőségi) márkák csoportja. Az értékarányos termékek körét mindenesetre folyamatosan bővítik.

A saját bőrén érzi az európai krízist a világ közel 160 országában jelen lévő Unilever. A cég (amely egyebek mellett a Rama, a Knorr, a Lipton vagy a Persil márkákat forgalmazza) ez év második negyedévében Európában csak a forgalom 0,2 százalékos növekedését tudta elkönyvelni, míg Ázsiában 16 százalékot ért el. Persze ha úgy nézzük, nem kis eredmény, hogy a mind szigorúbban spóroló európai vevőknél egyáltalán sikerült emelkedést produkálni.

Kevesebb áru fogy a szupermarketekben – a csőd szélén táncoló Görögországban a hivatalos adatok is ezt mutatják. Az élelmiszerüzletekben ez év első felében 8,2 százalékkal visszaesett a forgalom (2011 ugyanezen időszakához képest). Ennek mindjárt két oka is van: a megszorítások részeként csökkentették a fizetéseket és a nyugdíjakat, az árak pedig folyamatosan kúsznak felfelé. A statisztikák szerint főként a tojásért, a cukorért, a tejért és a zöldségekért kérnek egyre többet a boltokban.

Titokban zsugorodik a csokoládé

Nem új ötlet a termékek „karcsúsítása”. Gazdasági okokra és az összetevők árának emelkedésére hivatkozott a Kra Foods amerikai élelmiszergyártó, amikor (még tavaly) csökkentette az Európa-szerte kapható, Cadbury márkájú tejcsokoládé méretét. A csoki tizennégy dekásról tizenkét dekásra fogyott – igaz, az ára nem változott.

Hasonló módosításokat más élelmiszer-ipari vállalatok is végrehajtottak a válság éveiben, a csokoládék közül zsugorodott például a Mars, a Snickers és a Toblerone is. Fogyasztóvédelmi csoportok arra figyelmeztetnek, hogy az efféle lépések – őszinte tájékoztatás nélkül – megingathatják a vásárlók bizalmát.

Athéni élelmiszerüzletben. Egyre kevesebb euróból gazdálkodnak a vásárlók
Athéni élelmiszerüzletben. Egyre kevesebb euróból gazdálkodnak a vásárlók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.