Elbaltázott viszonyok

„Magyarország, meghibbantál?” – ez még a legvisszafogottabb felirat, amit a tüntetők hagytak a jereváni magyar konzulátus összefirkált épületén, miután letépték és megtaposták a magyar zászlót. Örményország indulatát Magyarország azzal váltotta ki, hogy a magyar hatóságok pénteken átadták Azerbajdzsánnak azt az életfogytiglanra ítélt azeri katonát, aki Budapesten – a NATO Partnerség a Békéért programjának diákjaként – baltával halálra zúzta a szomszéd szobában alvó örmény diáktársát.

Az átadás nyomán az örmény elnök bejelentette: Jereván minden diplomáciai és hivatali kapcsolatot megszakít Budapesttel. – A magyar félnek meg kell értenie, hogy durva hibát követett el – mondta Szerzs Szargszjan. – Ez nem egyszerű gyilkosság volt, hanem etnikai alapú bűncselekmény, amely alól az EU egyik tagállama most felmentést adott – tette hozzá az elnök, utalva az elítélt hazai fogadtatására.

Bakuban a most 35 éves Ramil Safarovot nemzeti hősként köszöntötték, és a büntetés hazai folytatása helyett azonnal elnöki kegyelmet kapott Ilham Aliyevtől, őrnagyi rangra emelték, majd átnyújtották neki új lakásának kulcsait és a börtönévek alatt felgyülemlett nyolcévnyi fizetését. Az alvó örmény tiszt gyilkosának heroizálása zavarba hozta Budapestet, amely szerint Baku Safarov büntetésének folytatását ígérte az átadás esetére, az erről szóló strasbourgi európai egyezményre hivatkozva.

– Minden szükséges iratot átadtunk a büntetés végrehajtásának feltételeiről, a magyar fél ennek birtokában döntött – közölte szombaton az azeri elnöki hivatal képviselője. Fuad Alekserov azonban hozzátette: az említett európai konvenció alapján a budapesti ítélet csak azt tiltotta meg, hogy Baku 2034 előtt feltételes szabadlábra helyezze Safarovot. Ezt az azeri fél betartotta, hiszen a katona nem így, hanem elnöki kegyelemmel szabadult, „összhangban az alkotmánnyal és a konvencióval is”.

A jogi magyarázat azonban nem győzte meg Jerevánt: Safarov 2004-es támadásának túlélője, Aik Makucsjan a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért. Hiába jelzett előre Jereván, de a magyarországi örmény diaszpóra is, Budapest nem hallgatott az átadást ellenzőkre. Az Azerbajdzsánnal Hegyi Karabahért 1994-ig véres háborút vívott Örményországban – amely ma Azerbajdzsán egyhetedét ellenőrzi –azonban nemcsak Budapest és Baku elvtelenségét támadják, de a jereváni külügyet is, amely nem lépett fel kellő eréllyel az átadás előtt.

Ám különösen megalázónak azt tartják, hogy Budapest 2-3 milliárd dollárnyi azeri hitel reményében szánta el magát a lépésre. Erre utalt, hogy a jereváni tüntetők aprópénzzel dobálták meg a tiszteletbeli magyar képviseletet. Elvtelenséggel, anyagiassággal és az előrelátás hiányával vádolja egyébként Orbán Viktor kormányát a hazai ellenzék is, kivéve a Jobbikot. A Fidesz szerint az ügy jogszerű volt és lezártnak tekinthető. Ám a párt által alábecsült, világszerte szétszórtan élő, Washingtonban is befolyásos örmény diaszpóra ezt vélhetően másként gondolja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.