Az autonomisták rárepültek a rendezvényre

„Ne hagyjuk, hogy közösségünk tagjait meghurcolják! Ne hagyjuk, hogy közösségünk javait elvegyék! Gyere te is délben 12 órakor a Székely Mikó Kollégium elé!” – szól a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) felhívása, amely résztvevőket toboroz az utóbbi évek legnagyobb tömegtiltakozásaként beharangozott szombati, sepsiszentgyörgyi rendezvényre.

Az „Igazság Napja” elnevezésű megmozdulást az Erdélyi Református Egyházkerület és az RDMSZ kezdeményezte tiltakozásul az ellen, hogy tisztségviselőiket (Markó Attila államtitkárt és Marosán Tamás egyházkerületi jogászt) három év börtönre ítélte a buzai bíróság a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáért. A tüntetésre, amelyen részt vesznek az erdélyi történelmi egyházak vezetői, mintegy 20 ezer embert várnak.

Markó Attila, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára
Markó Attila, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára

– Méltósággal adózzunk az igazságnak. Nem szeretném, ha ezt a napot bármilyenmás típusú követelés kinyilvánítására használnák – hangsúlyozta a Népszabadságnak Markó Attila, utalva arra, hogy az RMDSZ-szel rivális szerveződések megpróbálták kisajátítani a rendezvényt. A Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiademonstrációvá alakítaná a rendezvényt, a Toró T. Tibor vezette Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum egyidejű összehívásával próbálta politikai útra terelni a kezdeményezést.

 – Mi is, az egyházak is nagyon határozottan kérünk mindenkit, hogy az amúgy jogos követeléseket máskor, más helyen nyilvánítsuk ki – mutatott rá Markó. Az 1859-ben alapított Székely Mikó Kollégiumot a kommunizmus idején államosították. Az épületegyüttest az Erdélyi Református Egyházkerület 2006-ban kapta vissza. Miután az egyház telekkönyveztette a kollégiumot, megpróbálta visszaszerezni az egykori tanári lakásokat is. Ezeket időközben megvásárolta az államtól a Benedek és a Fehér család.

Utóbbiak egyetlen módon akadályozhatták meg a restitúciót: büntetőpert indítottak a visszaszolgáltatási bizottság tagjai ellen. A per június 29-én Markó és Marosán elítélésével zárult (román anyanyelvű kollégájuk három év felfüggesztettet kapott), a kollégiumot elvették az egyházkerülettől, és visszaadták az államnak. Az RMDSZ vezetői szerint a döntés egyrészt a magyar közösség érdekeit sérti, másfelől olyan precedens, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megkérdőjelezi.

 – Ezután nemcsak magyar egyházi ingatlan esetében, hanem lehet ez akár ortodox, akár görög katolikus egyház tulajdona, börtönbe csukhatnak embereket egy részrehajló és igazságtalan ítélet nyomán – hangoztatta csütörtöki sajtótájékoztatóján Borbély László, az RDMSZ politikai alelnöke. Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus szerint szó sincs visszaállamosításról, hiszen a kollégium a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonába kerül.

Horia Grama szociáldemokrata képviselő, korábbi Kovászna megyei prefektus a Legfelső Bírói Tanács (CSM) fellépését kérte, politikai nyomásgyakorlással és a bíróság megfélemlítésével vádolva az RMDSZ-t. Borbély szerint a magyar közösség nem tesz mást, mint „megkongatja a vészharangot”. Eddig a román sajtó ingerküszöbét jóformán csak Eckstein-Kovács Péter ütötte meg azzal, hogy vizsgálatot kért maga ellen a korrupcióellenes ügyosztálytól (DNA). Gesztusával az egykori kisebbségügyi miniszter a Mikó-ügyben hozott bírósági ítélet fonákságára igyekszik rávilágítani.

Szerinte a vádlottak csupán a restitúciós bizottság tagjaként alkalmaztak egy kormányzati döntést, miközben a valódi döntéshozók – köztük ő maga is – sértetlenek. Eckstein-Kovács elmondta, hogy kisebbségügyi miniszterként az ő javaslata alapján állították össze azt a közel száz tételt tartalmazó ingatlannévsort, amelynek alapján a kollégium visszakerült az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.