Vérrel az ítélet ellen

A felismerhetetlenségig felszabdalva találtak tegnap egy 76 éves nő és 38 éves lányának holttestére Kazanyban. Az áldozatokkal – vélhetően még vasárnap – az otthonukban végzett a gyilkos az Oroszországhoz tartozó Tatárföld fővárosában. A véres gyilkosság országos visszhangját az keltette, hogy a tettes az áldozatok vérével azt írta a színhelyen a falra: „Free Pussy Riot!”

A Pussy Riot női punkegyüttes –amelynek három huszonéves tagját a Megváltó Kriszus moszkvai székesegyházban februárban végrehajtott Putyin-ellenes imádkozó performance-ért első fokon két év börtönre ítélték – provokációnak tartja a gyilkosságot. Ebbe szerintük az együttes nevét csak azért vonták be, hogy diszkreditálják az ítélet miatt nemzetközi támogatást élvező csapatot. (Felszólalt az ítélettel szemben Madonna és több más zenei világsztár, de kifogást emelt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is.)

– Tudjuk, hogy a titkosszolgálatok is foglalkoznak az üggyel, így semmit sem lehet kizárni – közölte a provokációról szóló gyanúját az egyik elítélt, Nagyezsda Tolokonnyikova férje, Pjotr Verzilov, aki a szintén nagy viharokat keltő underground művészcsapat, a Vojna (Háború) tagja. (Ez a formáció festett például grandiózus nemi szervet Szentpétervár egyik hídjára, amelynek esti felnyitásakor az ábra éppen a szemben álló Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB épülete felé ágaskodott.)

– A gyilkosság nem történt volna meg, ha a Pussy Riot tettét nem garázdaságnak, hanem vallási alapú uszításnak minősítik, mert akkor senki sem kelt volna a védelmükre – nyilatkozta az Interfaxnak ügy sértettjeit (a székesegyház őrségét) képviselő ügyvéd. Mihail Kuznyecov szerint hasonló gyilkosságok várhatók országszerte.

– Divat lett mindenért a Pussy Riotot okolni – nyilatkozta az Orosz Hírszolgálatnak (RSZN) az elítéltek ügyvédje. Nyikolaj Polozov hangsúlyozta, hogy a punkcsapat akciója erőszakmentes volt – az oltár előtt színes maszkokban a „Szűzanya, űzd el Putyint” című számukat énekelték el, látványos hajlongás közepette –, és ugyanilyen erőszakmentes volt minden későbbi megmozdulás a lányok védelmében. Polozov szerint ugyanez már nem mondható el a vallási érzékenységükre hivatkozó hívő aktivistákról, akik készek megtámadni és félmeztelenre vetkőztetni azokat, akik a Pussy Riot (mára tiltakozó szimbólummá vált) színes maszkját ábrázoló pólót viselnek.

Azt az orosz Nyomozati Hatóság (SZK) sem zárja ki, hogy a felirat csupán megtévesztésül jelent meg a kazanyi gyilkosság helyszínén. A rendőrségi a pszichológusok elképzelhetőnek tartják, hogy olyan őrültről van szó, aki valóban a Pussy Riot körüli események miatt „kattant be”.

Nem ez az első eset, hogy ismeretlenek a Pussy Riotra hivatkozva követik el tettüket, de gyilkosságba eddig senki nem keverte az együttes nevét. Ám több templomon jelent meg egyházellenes felirat az elmúlt hónapokban, így például Pszkov egykori női kolostorának falán. Cseljabinszkban és Arhangelszkben ismeretlenek négy, szabad téren felállított keresztet döntöttek le, ahogy azt Kijevben tette valamivel korábban a punkegyüttes mellett kiállva a topless tüntetőakciókról ismert ukrajnai Femen csoport. (Igaz, az elítéltek többször is hangsúlyozták, hogy a fellépésük nem vallásellenes, csupán a fennálló rendszer képvise lőit, így Putyin mellett Kirill pátrirkát kritizálják. Utóbbit azzal vádolva, hogy a szovjet érában is nemzetközi egyházi karriert befutva kapcsolatban állt a titkosszolgála tokkal.)

A tiltakozási hullám elérte a legkülönbözőbb emlékműveket is: Szófiában a szovjet emlékmű katonaszobraira húzták fel ismeretlenek a Pussy Riot színes maszkjait. Ezek később Moszkvában is feltűntek a Lomonoszov, a Puskin téren, vagy éppen a fővárosi metró egyik állomásán lévő partizánszobor fején.

Tiltakozók azonban nem csak az underground oldalán akadnak: az Egységes Oroszország egyik szentpétervári kerületi képviseletének vezetője nyíltan kiállt a lányok szabadon bocsátása mellett. Valerij Fedotov szerint elítélésük az „államban uralkodó törvénytelenség szimbóluma”. A JeR fontolgatja Fedotov kizárását.

Hasonlóképp elítélte a kemény fellépést egy tambovi diakónus is. Szergej Baranov bejelentette, hogy szerzetesként szakít az egyházzal, amely lényegében az eljárás kezdeményezője volt.

A Pussy Riot szabadlábon lévő tagjai
A Pussy Riot szabadlábon lévő tagjai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.