A lázadásnak nem lesz vége

Minél előbb szükségünk van politikai döntésre arról, hogy 2014 után miként fest az afganisztáni NATO-misszió, milyen célja, mandátuma, karaktere és mérete lesz – mondta Wolf Langheld német tábornok, az atlanti szövetség egyesített fegyveres erőinek brunssumi műveleti parancsnokságának vezetője, a hollandiai bázison tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy az afganisztáni átadási folyamat a menetrendnek megfelelően halad. Jelenleg 129 ezer katona szolgál a közép- ázsiai országban, a tervek szerint szeptemberre a számuk 110 ezerre csökken, és az év vége előtt százezer alá esik. 2014 végére a legtöbb harcoló alakulatot kivonják Afganisztánból.

Ezzel párhuzamosan zajlik az afgán hadsereg és rendőrség kiképzése, és a tábornok elmondása szerint a létszámuk októberre 350 ezer körüli lesz. Langheld felhívta a figyelmet arra is, hogy az afgán lakosság háromnegyede olyan területen él, aholmár elsősorban az afgán fegyveres erők felelősek a biztonságért, nem a nemzetközi erők. Kiemelte, hogy az ország nyugati és északi régiójában, ahol viszonylag nyugodtak a körülmények, a NATO már inkább a kiképzésre koncentrál, nem pedig az akciók vezetésére.

A katonai tervezők nem voltak hajlandók belemenni találgatásokba, hogy pontosan hány NATO-katonára lehet szükség 2014 után. Mindenesetre a kiképzőket is védeni kell, a táborokat működtetni, orvosokat és tábori kórházakat is fenn kell tartani, így a közvélemény várakozásával szemben a szám viszonylag magas lehet. A tervezést az is nehezíti, hogy amíg nem világos, a 2014 utáni időszakban pontosan milyen felszerelésre lesz szükség, addig nehéz eldönteni, mit kell hazaszállítani, és mit nem.

– Tizenegy évnyi szemetet kell összepakolnunk – foglalta össze feladatát Colin Richardson kanadai alezredes, a NATO afganisztáni misszióját is felügyelő parancsnokság logisztikai szakembere. 200 ezer konténernyi felszerelés és jármű sorsáról kell dönteni. A hadfelszerelésből az afgán biztonsági erők is kapnak majd. Richardson kitért arra is, hogy júliustól Pakisztán újra engedélyezi a NATO-kamionok áthaladását, ez a kivonulás egyik fő útvonala. A kanadai ezredes azonban megjegyezte, hogy a pakisztáni folyosó nélkül, észak felé, illetve repülővel is tudnak szállítani.

– A lázadásnak 2014 után sem lesz vége – ismerte el Joseph Reynes amerikai vezérőrnagy, a brunssumi parancsnokság műveleti főnöke. Elmondta azonban, hogy a támadások egyre kevésbé veszélyesek, bár a felkelők Kabulban, a fővárosban még képesek lennének komoly merényletet végrehajtani. A katonai tervezők emlékeztettek rá, hogy az afgán biztonsági erők kapacitásainak szinten tartása, fejlesztése komoly kihívás, de a NATO- missziónak még 28 hónapja van arra, hogy további eredményeket érjen el.

Kérdésünkre válaszolva Reynes elismerte: fennáll a veszélye annak, hogy az afgán biztonsági erők egy része etnikai vagy regionális törésvonalak mentén lemorzsolódik, de szerinte a hónapok-évek óta együtt harcoló afgán alakulatokban mostanra kialakult a testvériség. A NATO-misszió céljai között szerepel a következő két évre, hogy ütőképes afgán biztonsági erő jöjjön létre, amely képes megvédeni a civileket, és sikerüljön felszámolni a műveletileg fontosnak mondható terrorista-és lázadóhálózatokat.

Jövőre felszámolják a magyar PRT-t

A kormány augusztus 22-i döntése értelmében a Magyar Honvédség átalakítja afganisztáni szerepvállalását. A magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) tavasszal befejezi feladatát: 2013 márciusában kivonják a kontingenst Baglan tartományból. Ez azt is jelenti, hogy Magyarország befejezi a tartományban a fejlesztési tevékenységet. A menetrend gyorsítása: néhány hónapja illetékesek még azt valószínűsítették, hogy jövő év októberéig maradhat a magyar PRT. Magyarország ugyanakkor idén október 1-jétől hat hónapra átveszi a kabuli nemzetközi repülőtér védelmének vezető nemzeti feladatait. A Khilagay-ben tevékenykedő magyar-amerikai Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport a következő időszakban szintén átalakul. Katonai Tanácsadó Csapattá válik, és 2013 tavaszától Mazar-i-Sarifba települve látja el feladatait az afgán hadsereg hadosztályánál. (Hírösszefoglalónk)

Amerikai zászlót égetnek afgán lázadók
Amerikai zászlót égetnek afgán lázadók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.