Santos és Chávez alkut köt?

A kolumbiai elnök rendkívüli televíziós nyilatkozatban jelentette be, hogy a bogotái kormány „előzetes puhatolózó tárgyalásokat” kezdett a legnagyobb gerillaszervezettel, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) képviselőivel. A cél, hogy véget vessenek a fél évszázada tartó véres polgárháborúnak, amely becslések szerint legalább 250 ezer életet követelt, és négymillió embernek kellett a lakhelyét elhagynia.

Kolumbiára utoljára igazából négy éve figyelt a világ, amikor a gerillák fogságából visszanyerte szabadságát a francia-kolumbiai kettős állampolgárságú Ingrid Betancourt, akit még 2003-ban, elnökválasztási kampányakor ejtettek túszul. A hírügynökségek most újra a dél-amerikai országgal foglalkoznak: Juan Manuel Santos elnök hétfő este rendkívüli televíziós nyilatkozatban jelentette be, hogy a bogotái kormány „előzetes puhatolózó tárgyalásokat” kezdett a legnagyobb gerillaszervezettel, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) képviselőivel. A cél, hogy véget vessenek a fél évszázada tartó véres polgárháborúnak, amely becslések szerint legalább 250 ezer életet követelt, és négymillió embernek kellett a lakhelyét elhagynia.

„Kormányom beiktatása óta alkotmányos kötelezettségemnek tartottam a megbékélés keresését” – mondta a két éve megválasztott elnök. Részletek említése nélkül azt ígérte, hogy a következő napokban nyilvánosságra hozzák a megbeszélések eredményeit. Hozzátette, hogy amíg nem vezetnek végső eredményre a tervezett béketárgyalások, addig a hadsereg nem szünteti be hadműveleteit, és nem csökkenti jelenlétét az ország veszélyeztetett körzeteiben.

Santos beszédét megelőzve a Telesur hírtévé (amelyet főleg Hugo Chávez Venezuelája finanszíroz) nemcsak a kolumbiai kormány és a FARC közti érintkezésről adott hírt, hanem már azt is tudni vélte, hogy a hivatalos béketárgyalások októberben Oslóban esedékesek. S ha eredményesek lesznek, a békemegállapodást Havannában írják majd alá a felek. Értesülések szerint a jelenlegi kolumbiai államfő unokatestvére, Francisco Santos Kubában találkozott a FARC egyik parancsnokával, és akkor egyeztek meg a tárgyalások megkezdésében.

A korábbi kolumbiai elnök, Alvaro Uribe – aki az Egyesült Államok egyetértésével drogterrorista szervezetnek nyilvánította a FARC-ot – a mostani bejelentést Chávez politikai manőverének tartja. Uribe szerint Venezuela volt az utóbbi években a FARC fő támogatója, de most Chávez az októberi elnökválasztásokhoz próbál jó pontokat gyűjteni, és ehhez Santos segédkezet nyújt. A jobboldali Uribe szinte kivétel volt a kolumbiai elnökök közül, amennyiben sosem volt hajlandó alkudozni a „terroristákkal”. Tény, hogy mandátuma alatt a gerillák teret vesztettek, ám likvidálni nem tudta őket, hiába kapott segítséget az Egyesült Államoktól is a gerillaellenes háborúhoz.

Ernesto Samper egykori liberális elnök szerint viszont Santosnak valós esélye van a nemzeti megbékélés elérésére. Az utóbbi három évtizedben több alkalomban is volt kísérlet a tárgyalásokra, de az átmeneti tűzszünetet rendre mindkét fél – tehát a hadsereg és a vele összefonódó félkatonai szervezetek, miként a másik oldalon a gerillák is – pozícióik megerősítésére próbálták felhasználni. A kolumbiai törvényhozás még júniusban hatalmazta fel az elnököt és kormányát béketárgyalásokra a gerillákkal.

Santos a bejelentés közben. Jó pontok a veneuelai elnökválasztásnál?
Colombia's President Juan Manuel Santos speaks to the media at the Narino Presidential house in Bogota August, 27, 2012. Colombia's government is seeking peace with the country's biggest guerrilla group, known as the FARC, and could consider also holding talks with a second rebel group, Santos said on Monday. REUTERS/John Vizcaino (COLOMBIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.