Az elnök visszatérhet

Ötvenegy nappal felfüggesztése után visszatérhet az államfői hivatalba Traian Basescu, miután a parlament két háza tudomásul vette a leváltásáról rendezett népszavazás érvénytelenségét. A körülmények azonban ugyanolyan viharosan alakultak, mint amilyen a román belpolitika volt az elmúlt hónapokban. Az eredetileg hétfőn 15 órára meghirdetett parlamenti ülés idején az ülésteremben még 200 szenátor és képviselő sem tartózkodott, holott a döntőképességhez 217 honatyára volt szükség. A román hírtelevíziók ekkor hírül adták: a kormányzó román Szociálliberális Szövetség (USL) meghiúsítja Basescu visszatérését. Sokáig úgy tűnt, hogy a kormánypárti bojkott miatt a parlamentben nem tudják felolvasni az államfő leváltásáról rendezett népszavazás érvénytelenségéről szóló alkotmánybírósági határozatot. Márpedig a parlament együttes ülése, illetve az alkotmánybírósági döntés hivatalos közlönyben való megjelentetése a feltétele Basescu visszatérésének az elnöki palotába.

Hétfőn délelőtt még úgy tűnt, hogy az USL elfogadja az alkotmánybíróság döntését – illetve fejet hajt az EU intelmei előtt –, és nem kíván újabb akadályokat gördíteni az államfő visszatérése elé. Ezt valószínűsítette Crin Antonescu ideiglenes államfő döntése, aki hétfőn reggel felmentette tisztségükből azokat az elnöki tanácsosokat, akiket ő maga nevezett ki három héttel korábban, azután, hogy a román törvényhozás két kamarája július 6-i együttes ülésén felfüggesztette tisztségéből Basescut. Ám az ezt megerősítő július 29-i népszavazás érvénytelen volt, mert a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint 50 százaléka távol maradt. Az USL ugyan vitatta az alkotmánybíróság múlt keddi, az érvénytelenséget kimondó döntését, mondván, jogtalanul szerepelnek a névjegyzékben a külföldön élő román állampolgárok, de egészen tegnap délutánig úgy tűnt, hogy a párt meghajlik a taláros testület döntése előtt. Sokan felkapták ugyan a fejüket arra a hírre, hogy a parlament együttes ülésén nem lesz jelen a pártszövetség két társelnöke, Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő és Crin Antonescu liberális pártvezér, de a többórás vitára és a kormánypárti honatyák bojkottálási kísérletére senki sem számított. Azt viszont sejteni lehetett, hogy a parlamenti ülés nem lesz sima. Ioan Ghise szenátor ugyanis előre jelezte, hogy határozati javaslatot terjeszt a plénum elé, miszerint Basescut a népszavazáson tulajdonképpen leváltották. A liberális szenátor ezt meg is tette, s úgy érvelt, hogy az alkotmánybíróság véleményével szemben a népszavazás érvényes volt. A szenátor szerint ellenkezne a népakarattal, ha Basescut, akit 2009-ben ötmillió szavazattal választottak elnökké, nem lehetne leváltani hét és fél millió ellenszavazattal. Ghise indítványát az előre hozott elnökválasztásról és a jelenlegi parlamenti ülés legalább kétnapos elhalasztásáról elutasították a képviselők. Erre még a pártszövetség szociáldemokrata tagjai is nemet mondtak. Sőt híre ment, hogy Ponta külföldről küldött SMS-üzenetekben próbálta előbb határozatképessé tenni a parlamenti ülést, majd elhárítani az akadályokat Basescu hivatalába történő visszatérése előtt. Az Európai Bizottság kategorikusan követelte ezt a miniszterelnöktől, s Ponta teljesítette ezt a kérést. A szociáldemokrata honatyák végül megelégedtek egy csendes lázadással: az ülést nem bojkottálták, de a taláros testület verdiktjének felolvasásakor elhagyták a termet. Eközben a bukaresti parlament épülete előtt többtucatnyian tüntettek Basescu távozását követelve (képünkön).

Távolról sem biztos, hogy Basescu felfüggesztésének lejártával elcsitulnak a román belpolitika viharai. Sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy ez a politikai turbulencia megmarad a december 2-án esedékes parlamenti választásokig. Amelynek a kimenetele ma némileg kétségesebb, mint pár héttel ezelőtt, ugyanis a jelenlegi kormánypártok az államfő leváltásáról rendezett népszavazás nyomán legkevesebb 10 százalékot veszítettek népszerűségükből. Igaz, az Evenimentul Zilei című bukaresti lap hétfői közvélemény-kutatása szerint még mindig toronymagasan vezetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.