„Meg kell mutatnunk a közösség erejét”

Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar közösség fölmutassa tűrőképessége határát – mondja lapunknak Markó Attila államtitkár, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, akit nemrég három év letöltendő szabadságvesztésre ítélt a bíróság a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáért. Az ítélet ellen a magyar kormány is tiltakozik, szeptember elsejére pedig tiltakozó menetet hirdettek Sepsziszentgyörgyön.

− A visszaszolgáltatási bizottság három tagját első fokon elítélte a bíróság: önt és Marosán Tamást három év letöltendőre, Silviu Climet pedig felfüggesztett börtönre. Mi vezetett ide?

− Az ügy egyszerű: adott egy református kollégium, amelyet visszajuttattunk a volt tulajdonosának, vagyis az egyháznak, és ezt két család megkérdőjelezte. Ők megvásároltak több lakást, amelyek egykor a Mikó kollégium vagyonának a részei voltak. Polgári perben nem tudták érvényesíteni akaratukat, ezért büntetőperben próbálták megakadályozni a visszaadást.

− Dönthetett volna a visszaszolgáltatási bizottság másként?

− Aligha. A döntés egy olyan jogszabály alapján született, amely tételesen elrendelte bizonyos ingatlanok visszaadását. A bizottság itt nem mérlegelhetett, a mi feladatunk csupán a dokumentációk ellenőrzése volt.

− Hogy lett ebből büntetőper?

− A brassói táblabíróság hat éve jogerősen kimondta, hogy a Székely Mikó Kollégium és a hozzá tartozó teljes vagyon a református egyház tulajdona. Ezután a két család csak úgy tarthatta meg a lakásokat, ha büntetőperben megakadályozza a polgári ítélet érvényesítését. Minden józan ész és jog ellenében olyan döntés született, amely nemcsak ránk, hanem az egész közösségre csapást mér. A bíró nem tartott tiszteletben egy jogerős bírósági ítéletet, amely kimondja, hogy a kollégium az egyház tulajdona. A tárgyalásokon – arra hivatkozva, hogy a kollégium adományokból épült – valami olyasmi körvonalazódott, hogy nem is az egyház a tulajdonos, hanem valamiféle fiktív entitás, mint a sepsiszentgyörgyi lakosság egésze vagy a székely nép…

− Tud hasonló ítéletről más ügyben?

− Polgári perek ezrével folytak a viszszaszolgáltatási folyamatok körül, de büntetőper egyetlen nem volt – mostanáig. Az igazán súlyos az, hogy az ítélet lényegében visszaállamosít, és ez precedensértékű lehet: holnaptól más ingatlanok is visszaállamosíthatók. Több mint háromszáz olyan ingatlan van Erdélyben, amelyet az egyházak visszakaptak, és iskolák működnek bennük.

− Mi jöhet ezután?

− A legsötétebb forgatókönyv, hogy az ítélet jogerősen is így marad. Akkor elindítjuk az eljárást a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. De most az a dolgunk, hogy a jogerős döntésig minden lehetőséget kihasználjunk, üzenjünk az igazságügyért felelős intézményeknek, hogy ez egy igazságtalan ítélet. Ehhez kérjük az erdélyi és a magyarországi közvélemény támogatását.

− A román igazságszolgáltatásra igazából Brüsszel van befolyással. Kérdés, hogy különbséget tesznek-e az uniós intézmények a Mikó-ügy és más korrupciós ügyek között.

− Mi Viviane Reding igazságügyi EU-biztosnak is elmondtuk, hogy ez nem korrupciós ügy, hanem tulajdonsértési ügy. Ez tulajdonsérelemről és egy egész közösség jogainak a megsértéséről szól. Erre minden európai ország érzékeny.

− Az RMDSZ szeptember elsejére nagyszabású akciót hirdetett. Mit várnak ettől?

− Olyan kiemelkedő hazai és külföldi személyiségekhez fordulunk, akikre a román média is felfigyel, mert a bukaresti sajtó eddig keveset foglalkozott az üggyel. Az Igazság Napjának nevezett akción a közösség erejét kellene megmutatnunk. Remélem, többen leszünk, mint egy Omega-koncerten.

Egy visszaállamosítás története

A Székely Mikó Kollégium egyike az egykori hét erdélyi református középiskolának. Az 1859-ben alapított intézményt a kommunizmus idején államosították. A sepsiszentgyörgyi épületegyüttest az Erdélyi Református Egyházkerület 2006-ban kapta vissza, miután igazolta, hogy a kommunista államosítás előtt a kollégium az ő tulajdonában volt. A visszaszolgáltatás miatt per indult, amely idén június 28-án azzal zárult, hogy a kollégiumot elvették az egyházkerülettől, és visszaadták az államnak.

Markó Attila, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára
Markó Attila, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.