Mindenki időt akar nyerni

– Minden reggel elolvasom a görög sajtójelentéseket, hogy lássam, mi történik Görögországban, hogyan birkóznak az emberek a válsággal – biztosította tegnap Angela Merkel német kancellár Antonisz Szamarasz görög miniszterelnököt és a népes újságíróhadat a berlini kancellárián arról, hogy együtt érez a görög néppel.

A görög kormányfő európai körútja egyik legfontosabb állomásán ismét csak azt hangsúlyozta, amit korábban: teljesíteni fogják, amit vállaltak, de egy kicsit több időre lesz szükségük. „Görögország vérzik, komolyan vérzik” – állította. De azt is hozzátette: a görög büszke nép, és nem akar kölcsönpénzből élni. „Nem kérünk több pénzt, új segélyeket, csak időt, hogy levegőhöz jussunk” – ismételte Szamarasz a korábban elmondottakat.

Hozzá hasonlóan a német kancellár is időt akar nyerni: szeptember 12-én hozza nyilvánosságra ítéletét a német alkotmánybíróság arról, hogy összeegyeztethető-e a német alkotmánnyal a mentőcsomagban és a fiskális paktumban való német részvétel, és október elejére születhet meg a görög reformokat ellenőrző trojka (Nemzetközi Valutaalap, Európai Bizottság, Európai Központi Bank) jelentése.

Merkel addig legfeljebb azt hajlandó hajtogatni, hogy a görögöknek be kell tartaniuk, amit vállaltak, azaz csökkenteni kell a deficitet, reformokat kell életbe léptetni, le kell faragni az állami kiadásokat. – Az elvesztegetett bizalmat vissza kell szerezni – hangoztatta a német kancellár. Merkelt szorongatják a pártján belül, a koalíciós partner FDP és az ellenzék is: mind határozottabb fellépést szeretne, persze a saját szája íze szerint.

Volker Kauder, a kancellár saját pártja, a CDU frakcióvezetője a ZDF televíziónak arról beszélt, hogy a görög kilépés az eurózónából egyáltalán nem lenne tragédia, és a görögök esetében is igaz amondás: az idő pénz. Ebből pedig Athén nem kap többet. A liberálisok amúgy is torkig vannak a görögökkel, és példát statuálnának. A szociáldemokraták és a zöldek is hajlanak arra, hogy az aláírt szerződéseket be kell tartatni, de „egy kis rugalmasság” talán belefér. A görög kiadások csökkentésével mindenki egyetért, de arról keveset tudni, hogy a bevételeket miként lehetne növelni: márpedig Görögország semmit sem nyer egy esetleges haladékkal, ha nem tud kimászni a recesszióból, és a gazdaság (egy része) nem tud növekedésnek indulni.

A német sajtó szerint a görög miniszterelnök mintha barátkozna a korábban nagy felháborodást kiváltott javaslattal, miszerint adjanak el néhány görög szigetet. Mindenesetre a francia Le Monde-nak adott interjújában Szamarasz megpendítette, hogy nem zárkózik el néhány lakatlan sziget eladásától, ha ez nem sérti a görög nemzetbiztonságot. Ettől azonban kár lenne fellendülést várni. Szamarasz ma Párizsban vizitel Francios Hollande francia államfőnél, akinél valamivel kedvezőbb fogadtatásra, több rugalmasságra számíthat. A görög dráma mindenképpen a vége felé közeledik.

Angela Merkelnek is dönteni kell, hogy hogyan tovább. Bár a sajtótájékoztatón továbbra is kiállt a görögök eurótagsága mellett, már saját pártján belül sincs erről mindenki meggyőződve. A német közvélemény pedig már rég lemondott a görögökről. Időközben kiszivárgott, hogy a német pénzügyminisztériumban egy csoport már a görög kilépés következményeinek elemzésével foglalkozik. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter erre csak annyit mondott: nincs ebben semmi újdonság, a stáb már egy éve dolgozik. Feladatuk, hogy minden forgatókönyvre felkészüljenek – még a lehető legvalószerűtlenebbre is.

Merkel és Szamarasz Berlinben
Merkel és Szamarasz Berlinben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.