Felfüggesztett halálbüntetés Gu asszonynak

Felfüggesztett halálbüntetésre ítélte a kelet-kínai Hefei város bírósága Gu Kailait, Bo Xilai volt chongqingi párttitkár feleségét, akit bűnösnek találtak Neil Heywood brit üzletember meggyilkolásában – erősítette meg hétfőn közleményében a bíróság. Gu asszony két évre felfüggesztett halálbüntetése lényegében életfogytig tartó szabadságvesztéssel egyenértékű.

Politikai jogainak gyakorlásától élete végéig megfosztották. Ügyét augusztus 9-én tárgyalták, s még akkor ismertették a tavaly novemberben elkövetett bűncselekmény bizonyítékait. A hétórás tárgyalás során a vádlott bevallotta: előre megfontolt szándékkal követte el tettét. A bíróság szerint a gyilkosság időpontjában „rossz lelki állapotban” volt. A Bo család házi alkalmazottja, aki a gyilkosságban a nő segítségére volt, kilencévi börtönbüntetést kapott.

Négy volt helyi vezető rendőrtisztet, akiket a bűncselekmény felderítésének akadályozásával vádoltak, különböző időtartamú, 5-től 11 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek. A pekingi brit nagykövetség közleményében üdvözölte a tényt, hogy a kínai hatóságok kivizsgálták a gyilkosságot és a bűnösöket felelősségre vonták. A dokumentum szerint London többször is világossá tette: szeretné, ha az ügyben a nemzetközi emberjogi alapelvekkel összeegyeztethető, a végrehajtandó halálbüntetést elkerülő végzés születne.

A hefei középfokú bíróság megállapította, a bűnösök „nemcsak egy ember életét vették el, de több boldog családnak okoztak kárt, s tettük romboló hatással volt a társadalom egészére, amit nehéz helyrehozni”. A nyomozás során a rendőrök csaknem 400 kihallgatást végeztek, a bizonyítékok dokumentumai közel 1500 oldalt tesznek ki. A védelem azt hangsúlyozta, hogy Heywood és Gu Kailai között üzleti természetű vita alakult ki, ami elfajult, s ezért a nő fenyegetve látta az Egyesült Államokban tanuló fia biztonságát. A bíróságon bemutatták kettejük e-mail levelezését is.

Heywoodot, a család barátját, 2011 novemberében találták holtan egy szállodában, s a halál okaként akkor alkoholmérgezést állapítottak meg. A holttestet elhamvasztották, de mint utóbb kiderült, a férfi szívéből előzetesen vérmintát vettek. A Bo házaspár egyetlen fiúgyermeke sajtóértesülések szerint Heywood közbenjárásával jutott be a brit Harrow középiskolába, majd az amerikai Harvardra. Feltételezhető, hogy Heywood közreműködött a Bo család pénzének külföldre juttatásában, és az is, hogy zsarolta Gu Kailait.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb kínai politikai botrányává dagadó eset akkor robbant ki, amikor a 32 milliós Chongqing volt rendőrfőnöke, Wang Lijun – aki vélhetően vitába keveredett a város teljhatalmú vezetőjével, Bo Xilaijal – a közeli Chengdu város amerikai főkonzulátusára menekült, s kitálalt. Bóról, a befolyásos, karizmatikus politikusról, volt kereskedelmi miniszterről megfigyelők az év elején még okkal feltételezték, hogy a kommunista párt idei őszi tisztújító kongresszusán eséllyel kerül a csúcsvezetésbe. Volt jobbkeze, a rendőrfőnök „árulásának” hatására azonban nagyon gyorsan elvesztette valamennyi pártfunkcióját, jelenleg a párton belüli „fegyelmi” vizsgálat folyik ellene.

Jó időre kiiktatták a volt párttitkárt is

A kivégzés visszafordíthatatlansága, illetve az, ha Gu Kailai asszonyt, aki maga is forradalmi veterán leszármazottja, mártírrá avatják, beláthatatlan folyamatokat indíthatott volna el. Már csak azért is, mert Bo Xilai-nak ma is komoly tábora van – mondta lapunknak, a hétfői ítéletet értékelve Salát Gergely, az ELTE Konfuciusz Intézete Modern Kína-kutatási Központjának vezetője, hozzátéve: ilyen szintű vezetők, mint Bo is, családtagjait nem szokták Kínában halálra ítélni. Emlékeztetett: amikor 1981-es perükben elmarasztalták az ún. négyek bandájának tagjait, egyeseket, köztük Csiang Csinget, Mao Ce-tung egykori pártvezető özvegyét is halálra ítélték, de a verdiktet nem hajtották végre, hanem később életfogytiglanra változtatták, majd mindannyiukat szabadon engedték. (Csiang Csing öngyil -kos lett.)

Salát szerint azt, hogy a gyilkosság valóban úgy történt-e, ahogy a Gu-ítéletből kiviláglik, legfeljebb pár ember tudhatja. Viszont feltűnően gyorsan eljutott az igazságszolgáltatás a verdiktig, pár óra alatt még Kínában sem szoktak általában egy tárgyalás végére érni. – A kínai vezetés szeretett volna minél gyorsabban túljutni ezen a kellemetlen ügyön, amelyet a közvélemény is élénk érdeklődéssel kísért – mondta, hozzátéve: „elképzelhetetlen Kínában, hogy valakinek a feleségét elmarasztalják egy ilyen ügyben, s közben ő maga a politikai vezetés tagja maradhasson.

Bo Xilai a Politikai Bizottságban a legfelső huszonötös kör tagja volt, és erősen kampányolt azért, hogy az idei nemzedékváltáskor bekerüljön a kilencfős Állandó Bizottságba. Ennek tagjai közül csak ketten maradnak a testületben, heten újak lesznek”. Külön érdekesség, hogy Bo azt tűzte ki célul, hogy szakterülete a belbiztonság, a rendvédelem és az igazságszolgáltatás legyen az Állandó Bizottságban, azaz annak áldozata lett most, aminek „fő főnöke” készült lenni a világ legnépesebb országában.

„Most azonban jó ideig nem fog fontos szerepet játszani a kínai politikában.” Összességében Salát Gergely úgy vélte: a várható ítélet született Gu Kailai ügyében. „Ha valamire ügyel a Kínai Kommunista Párt, különösen a Tienanmen téren 1989-ben történtek óta, az az, hogy megőrizze a pártegységet vagy annak legalább a látszatát. A Bo Xilai-ügyből kiderül, hogy ez nem sikerült”. (Szőcs László)

Gu Kailait bevezetik a tárgyalóterembe
Gu Kailait bevezetik a tárgyalóterembe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.