Assange maradhat a követségi hátsó szobában

Ecuador külügyminisztere, Ricardo Patino bejelentette: országa kész menedékjogot adni Julian Assangenak, miután bizonyítva látja, hogy a WikiLeaks alapítója „politikai üldöztetés áldozata”.

Az ausztrál származású Assange június 19. óta tartózkodik e döntésben reménykedve a dél-amerikai ország londoni nagykövetségén. Munkatársai szerint egy felfújható matracon alszik egy irodában, ahová ugyan soha nem süt be a nap, de van számítógép és internet, így dolgozhat. Azt továbbra sem tudni, elhagyhatja-e a követség említett hátsó szobáját: ha kilép az épületből, a brit rendőrség letartóztatja, és kiadja Svédországnak. A BBC és a The Guardian is azt latolgatta, vajon a követség megkísérli-e diplomáciai csomagban vagy védettséget élvező autóban kicsempészni „védencét” az épületből.

A Harrods luxusáruház szomszédságában található nagykövetség előtt már délelőtt feszült volt a hangulat. A nagy számban kivezényelt rendőrök megpróbálták az utca túloldalára terelni Assange támogatóit, de ez csak az után sikerült, hogy hármukat őrizetbe vették.

A negyvenegy éves férfit Svédországban nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolják. Assange tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy az ügy politikai. Szerinte Stockholm kiadná az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé állítanák a több mint negyedmillió amerikai diplomáciai távirat publikálásáért. Ecuador külügyminisztere is úgy nyilatkozott: Assange-ra akár hadbíróság és halálbüntetés is várhat a tengerentúlon. A BBC rámutat: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága nem engedné, hogy olyan országnak adjanak ki valakit, ahol halálbüntetés vár rá, ezt egy 1951-es egyezmény tiltja.

Assange az elmúlt másfél évben minden brit jogi fórumot kimerített, hogy a szigetországban maradhasson, és ne adják át a svéd igazságszolgáltatásnak. Utolsó lehetőségként még fordulhatott volna az Emberi Jogok Európai Bírósághoz, ám június 19-én inkább bevonult Ecuador követségére.

London egyre nagyobb nyomást gyakorolt Quitóra, hogy a brit rendőrség őrizetbe vehesse a gyanúsítottat. A hivatalos magyarázat szerint Assange azzal, hogy nem jelenik meg rendszeresen a kijelölt rendőrkapitányságon, megsértette feltételes szabadlábon tartózkodásának feltételeit, ezért rács mögött a helye. A londoni külügyi tárca szerint a brit hatóságoknak jogukban áll akár a nagykövetség területén is őrizetbe venni Assange-t. A brit kormány arra az 1987-ben hozott törvényre hivatkozik, amely a diplomá ciai és konzuli képviseleteknek lehetővé teszi az immunitás feloldását. A jogszabályt azt követően fogadta el a westminsteri parlament, hogy 1984-ben a londoni líbiai nagykövetség épületéből halálos lövéseket adtak le Yvonne Fletcher rendőrnőre, és az elkövetők a diplomáciai mentességre való hivatkozással elkerülték a felelősségre vonást. A brit külügy szerint egy diplomáciai képviselet helyiségeinek felhasználása egy bűncselekménnyel gyanúsított személy rejtegetésére „nem egyeztethető össze a bécsi konvencióval”.

Az ecuadori külügyminiszter felháborodottan reagált a brit fenyegetésre. Azt hangoztatta, hogy hazája „nem brit gyarmat”, és ha a követséget valóban megtámadják, akkor azt „elfogadhatatlan, barátságtalan és ellenséges akciónak, az ország szuverenitása elleni lépésnek” tekinti. Miután megszületett a menekültstátusz megadásáról szóló döntés, a brit külügy leszögezte: törvényes kötelességének tekinti, hogy Assange-t átadja Svédországnak.

A két ország között kialakult patthelyzetben csütörtök délután a nagy kérdés az volt, hogyan tudja megakadályozni a rendőrség Assange távozását, hiszen egyelőre nem léphet be az épületbe, legfeljebb a misszió előtt vehetné őrizetbe, még mielőtt beszállna egy ugyancsak diplomáciai mentességet élvező járműbe. A brit kormánynak alaposan meg kell gondolnia következő lépését, mert világszerte beláthatatlan következményekkel járna a nagykövetségek számára, ha az ecuadori kirendeltséget megfosztanák diplomáciai mentességétől.

Maga Assange egy élő tévéadásból értesült az ecuadori elnök döntéséről. Ezután a számára biztosított lakótérből átment a követség hivatali helyiségeibe, és köszönetet mondott a diplomatáknak a segítségért. Hozzátette azonban, hogy „e jelentős győzelem után a dolgok valószínűleg még stresszesebbé válnak”.

Mindszenty bíboros, a remete

Valószínűleg világcsúcsot állított fel Mindszenty József magyar bíboros, aki közel tizenöt évet töltött menekültként a budapesti amerikai nagykövetség épületében. Az 1949-ben koncepciós perben életfogytiglanra ítélt hercegprímást az 1956-os forradalom alatt kiszabadították ugyan felsőpetényi fogságából, Mindszenty 1956. november 4-én kért és kapott menedéket az amerikai nagykövetség Szabadság téri épületében. Választása állítólag azért esett éppen az amerikai követségre, mert azt mondták neki: ez a legközelebbi diplomáciai képviselet. Menedékét csak 1971. szeptember 28-án – erőteljes pápai utasításra – hagyta el. Alfred Puhan (1969–73) amerikai nagykövet visszaemlékezései szerint a bíboros remeteéletet élt az egyik követségi irodában. Évente pár látogatót fogadott, de nem volt különösebb igénye a beszélgetésre. A diplomatát meglepte, hogy Mindszenty szobájában állandóan sötét volt, az ablakon sem szívesen nézett ki. Amikor a nagykövet ezt felvetette neki, úgy válaszolt: szívesebben veszi a sötétséget, mint hogy a Szabadság téri szovjet emlékművet nézze. Bár olvasott nyugati lapokat, a felajánlott tévékészüléket visszautasította.

Az USA sokáig azon az állásponton volt, az ügy szigorúan a Vatikánra és a magyar kormányra tartozik. Később azonban Washingtonnak is kezdett a történet kellemetlen lenni, mert szerette volna normalizálni a viszonyt a Kádár-rendszerrel. Az 1960-as évek végétől a magyar kormány informálisan jelezte, ha a bíborost követségi autóba ültetnék, és átvinnék az osztrák határon, a magyar hatóságok nem lépnének közbe. Ám Mindszenty sokáig nem akart menni. Végül a Vatikánnak –méghozzá személyesen VI. Pál pápának – kellett nyomatékosan felkérnie a távozásra. 1975-ben Bécsben halt meg. (Munkatársunktól)

„Cenzor” a szólásszabadság harcosa pártján

Furcsa párt alkot Julian Assange és Rafael Correa ecuadori elnök. A tegnapi ecuadori döntés annak is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban bizarr módon jó kapcsolat alakult ki Assange, a szólás- és információszabadság élharcosa, illetve Correa között, akit a közelmúltban világszerte elítéltek nemzetközi szervezetek amiatt, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot. Az őt megsértő újságírók ellen pereket indít, az El Universo című lap három tulajdonosa és egy újságírója is három év börtönbüntetést kapott. Egy új törvény pedig tiltja, hogy a média bármilyen pártot, politikust vagy ideológiát akár burkoltan is támogasson. A helyi sajtó szerint ez egyenlő a cenzúrával – írja a BBC.

Correa először nem rajongott a Wiki-Leaksért sem, ám jobb szívvel lett iránta, amikor egy amerikai diplomáciai táviratból kiderült, az USA quitói nagykövete szerint az elnök tudott a rendőrségen belüli korrupcióról, és szemet hunyt felette. Correa ekkor kiutasította az amerikai nagykövetet. A diplomáciai kapcsolatok azóta helyreálltak a két ország között, de az ecuadori elnök meglátta a szövetségest Assange-ban, mert rajta keresztül borsot törhet az Egyesült Államok orra alá. (K. A.)

Julian Assange. „A dolgok mostantól még stresszesebbé válnak”
Julian Assange. „A dolgok mostantól még stresszesebbé válnak”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.