Lázadás a „kiegészítő” szerep ellen

Augusztus a nők tiltakozásának hónapja Tunéziában. Tavaly is ebben a forró nyári hónapban vonultak utcára a jobbára fejkendőt viselő hölgyek, s ezt tették a hét elején is. Az ok ugyanaz: a Ben Ali államfő diktatúráját elsöprő „arab tavasz” nyomán újjáalakuló országban a nők szeretnének teljes jogú polgárokká válni.

Papíron azok is. Az első tunéziai elnök, Habib Burgiba 1957-ben aláírta a nők emancipációját célzó törvényt, amely eltörölte a poligámiát – ami az arab világban akkor forradalminak számított –, de nem törölte el például az iszlám rendelkezéseit az öröklésről. E szerint pedig a nőknek feleannyi jár az örökségből, mint a férfiaknak.

Csak a felelősségvállalásban élvezhetnek egyenlőséget a tunéziai nők a készülő alkotmány szerint – állítja Selma Mabrouk, az alkotmányozó testület jogok és szabadságjogok bizottságának tagja. A tuniszi La Pressenek nyilatkozó Mabrouk szerint még el sem fogadták a Ben Ali utáni korszaknak utat nyitó alkotmányt, máris ellentmondásokat találni a különböző paragrafusok között. A 22. cikkely szerint Tunéziában mindenki egyenlő jogokkal és kötelességekkel rendelkezik, viszont a 27. cikkely már egészen másként fogalmaz , különösen a nők tekintetében. A vitatott bekezdés szerint „az állam biztosítja a nő jogainak és vagyonának védelmét a családon belül, a férfit kiegészítő elv alapján”.

A minapi tuniszi tiltakozó akció is éppen ez ellen a „kiegészítő” szerep ellen berzenkedik. Nyilvánvaló, hogy az inkriminált szövegtervezet a nőt a családon belül nem egyenlő félnek, hanem a férfi „kiegészítőjének” tekinti. A tunéziai nők pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy a készülő új alkotmány ne rontsa a nők helyzetét az arab világ legliberálisabbnak tartott államában. Az országot koalíció élén irányító, mérsékelt iszlamista Ennahda párt ezt meg is ígérte, de erős nyomás nehezedik rá a keményvonalas szalafisták részéről, hogy a törvényhozás szerezzen érvényt az iszlám – a nőket hátrányosan érintő – tanainak.

A tuniszi parlament legfiatalabb tagjaként múlt novemberben mandátumhoz jutott, Dzsavhara Ettesz másként látja a helyzetet, véleménye szerint nincs mitől tartania honfitársnőinek. A tuniszi Le Temps-nak elmondta: szerinte mindennél többet elárul a tunéziai viszonyokról, hogy pártja, az Ennahda 89 helyet szerzett a 217 tagú parlamentben, s képviselőinek csaknem a fele nő. A 41 ennahdás képviselőnővel szemben az összes többi politikai formáció csak 19 nőt tudott bejuttatni a parlamentbe. A törvényhozásnak kevesebb mint egynegyedét adják a nők, de Tunézia e tekintetben még így is az élen jár a térségben. Az ezerfős egyiptomi alkotmányozó tanácsban csak hat, a csaknem félezres kairói parlamentben pedig csupán tizenegy nő akad.

A tízmilliós Tunéziában 18 ezer nő vállalkozik, hetven százalékuk férjezett, és legalább két gyermeket nevel. Jellemzően az egyetemi diplomával rendelkező nők kezdenek vállalkozásba az észak-afrikai országban. A vállalkozás kitörési pont a tunéziai nők életében, legtöbbjük önerőből, a család segítsége nélkül lesz vállalkozóvá – főleg az informatikában, a médiában és a reklámiparban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.