Böjt vagy börtön?

Az algériai középtávfutó, Taoufik Makhloufi gyönyörű futással nyerte meg az 1500 métert Londonban. Neki aligha kellett betartania az éppen az olimpia idejére esett ramadán szigorú szabályait, elgyengülő lábakkal ugyanis aligha lehet világversenyt nyerni.

Otthon maradt honfitársai azonban kénytelenek voltak éhes gyomorral szurkolni a londoni sikerekért, hacsak nem akartak összeütközésbe kerülni a hatósággal. Algéria ugyanis újabban a „túlteljesítő”muszlim országok közé tartozik, alighanem így akarja kifogni a szelet az arab forradalmárok vitorlájából. Noha az algé riai alkotmány biztosítja a vallásszabadságot, az állami hatóságok gyakran ellenőrzik, hogy mindenütt betartják-e a ramadánra vonatkozó vallási előírásokat. Ramadán böjtjével együtt rendszeresen beköszönt a tömeges őrizetbe vételek időszaka is. Aki vét a böjt ellen, bíróságon köthet ki. Jellemző, hogy a tehetősebb muzulmánok a böjti hónap idején nemzetközi szállodába költöznek, ahol a hatóságok rendszerint nem razziáznak. A szegényebbek viszont vagy éheznek, vagy a börtönt kockáztatják.

A tizenkét éve hatalmon lévő algériai elnök, Abdel-Aziz Buteflika távozása az országban megvalósítandó gyökeres változások elengedhetetlen feltétele – mondta tavaly tavaszszal, a környező arab országokban tapasztalható forradalmi hevület hatása alatt Ali Jahíja Abdel-Núri, az Algériai Emberi Jogi Liga elnöke. Tizenöt hónap múltán az elnök ma is a helyén van. Azt persze nem állítjuk, hogy az államfő elkergetését leszámítva Algériára ne lettek volna hatással a térség országainak forrongásai. Sőt, a tavaly januári éhséglázadás – az élelmiszerárak 20-30 százalékkal való drágulása miatti tüntetéssorozat – halálos áldozatokkal járt, s akkor számos szakértő azt jósolta: az egykori francia gyarmat lesz a következő dominó, amelyik ledől. Ám ez nem következett be. Ehelyett Aszad Szíriája áll bukásra, ahonnan az elmúlt hónapban 12 ezer ember menekült – Algériába. A szíriaiak Algériába menekülését könynyíti a két ország között hatályban lévő egyszerűsített határátlépési megállapodás, amelynek Damaszkusz újabban megpróbálja útját állni. Az eddigi három repülőjáratot egyre csökkentették, és az utasoktól megkövetelik a retúrjegy és a szállodafoglalás felmutatását. Ami persze nem állhatja útját az Algériába igyekvőknek.

A 74 éves, 2009-ben harmadik mandátumára megválasztott Buteflika elnök kétségtelenül ügyesen lavírozik. A még tavaly áprilisban beígért, széles körűnek beharangozott politikai reformok – noha nagy részük csupán szólam maradt – lehűtötték a kedélyeket. A súlyosan beteg ember látszatát keltő államfő a közel húsz éve életben lévő rendkívüli állapot feloldását, az 1996-os alkotmány módosítását, a választási rendszer mélyreható felülvizsgálatát és a pártokról szóló törvény módosítását ígérte. S ez elég is volt ahhoz, hogy a szavazásra jogosultak felének távolmaradása mellett az immár 40 éve kormányzó Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) megnyerje az idén májusban megtartott parlamenti választásokat. Mint Abdel Sarif politikai elemző fogalmazott: Algéria feltalálta a tehetetlenségi erőt.

De azért nem kötnénk nagy értékű fogadásokat arra, hogy Algéria hosszú ideig változatlan marad. A figyelem most nyilván Buteflika utódlására irányul. Neki 2014-ben jár le a mandátuma, és várhatóan nem jelölteti magát újra. Kérdés, ki veszi át tőle a stafétabotot. Az algériai alkotmány értelmében az elnöknek több hatalma van, mint a parlamentnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.