Egy adott közösséget céloznak?

Romaellenes blogot indítottak, videókon és képeken keresztül demonstrálták sérelmeiket az észak-franciaországi Lille egyik elővárosának, Villeneuve d’Ascq-nak a lakói. A kezdeményezés „sikerrel járt”.

Előbb a lille-i városi bíróság döntött a környékbeli romatelepek kiürítése mellett, majd csütörtökön a francia rendőrség is akcióba lépett és felszámolta a számos roma családnak otthonául szolgáló táborokat. Mint a La voix du Nord című városi lap szerkesztője a Népszabadságnak elmondta: jó ideje tarthatatlan volt a helyzet, főleg a romák agresszív magatartása miatt.

Noha a cigánytelep lakóival francia szociális munkások is foglalkoztak, képtelenek voltak elérni, hogy a romák hagyjanak fel a kábellopással. Ráadásul az általuk lakott telep irányából a helybéliek szerint elviselhetetlen bűz áradt, s ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a lakosság és a romatelep lakói között jó ideje állandósult a feszültség.

Két héttel ezelőtt még lövés is eldördült, szerencsére sebesülést nem okozott. Informátorunk szerint az észak-franciaországi Lille körzetében legkevesebb háromezer roma él, többnyire a most kitelepítettekhez hasonló körülmények között, lakókocsikban.

A csütörtökön felszámolt tábort kétszázan lakták, s alighanem kiutasítás vár rájuk, csakúgy mint a héten Párizs és Lyon környékéről kitelepített romákra. A francia szocialisták – akkor még ellenzékből – két évvel ezelőtt élesen támadták Nicolas Sarkozy akkori köztársasági elnöknek az illegális romatelepek felszámolására indított akcióit. (A jelenlegi szocialista belügyminiszter, Manuel Valls egyetértett a mostani intézkedésekkel.)

Az akkor regnáló jobboldali kormány cáfolta, hogy az akciók egy adott közösség ellen irányultak volna, s Párizs visszautasította a cigányok megbélyegzésének vádját is. A francia média azonban nyilvánosságra hozta azt a dokumentumot, amelyben Sarkozy célként jelölte meg „háromszáz táborhely, illetve illegális telep felszámolását, elsősorban a romákét”. A felszámolási eljárást részletező körlevélben ötször történt említés a romákról.

Eric Besson akkori francia belügyminiszter értetlenül állt a Párizst számos nemzetközi fórumon történt támadással szemben, s úgy védekezett: az etnikai kisebbség fogalma ismeretlen Franciaországban. Mint mondta: a kiutasított romákat nem romaként, hanem az útlevelüknek megfelelő ország állampolgáraként kezelték. Sarkozy idején jórészt Bulgáriába és Romániába toloncoltak haza roma bevándorlókat. Az imént idézett forrásunk csak valószínűsíteni tudta, hogy ezúttal is román és bolgár romákról lehet szó.

Az elbontott táborból távozó romák Villeneuve d’Ascq-ban
Az elbontott táborból távozó romák Villeneuve d’Ascq-ban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.