Menekültszálló a lepusztult bordélyban

Alig 48 óra alatt ezren írták alá Ausztriában az SOS Mitmensch emberi jogi szervezet követelését a menekültek életkörülményeinek javítására. A felhívás az osztrák belügyminiszternek és a kilenc tartomány vezetőjének szól. A kemény hangú üzenet az Állítsátok meg ezt a szégyent címet viseli, s arra hívja fel a figyelmet: miközben a politika egy része eurómilliókat tapsol el súlyos korrupciós ügyekre, nemegyszer ugyanezek a politikusok megtagadják, hogy a menekültek emberhez méltó ellátást kapjanak.

– A menekültstátuszt kérelmezők közül sokan lepusztult tömegszállásokon, életveszélyes lakásokban élnek. A hatóságoknak arról is gondoskodniuk kellene, hogy az érintettek munkát is vállalhassanak – áll a felhívásban, amelynek aláírói a menekülteknek járó napi 17 eurós ellátás 19 euróra való felemelését is követelik.

Az SOS Mitmensch felhívása a 19 eurós napidíjjal kapcsolatban már célba is ért. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter közölte, januárig visszamenőleges hatállyal emelni fogja az összeget. A fejkvótát azok kapják, akik szállást biztosítanak a menekülteknek, panzióikban, vendégfogadóikban helyezik el őket.

Egy 2004-es egyezség értelmében a menekültkérelmek elbírálása állami feladat, a kérelmezők elszállásolása, ellátása viszont kizárólag a tartományok kötelessége.

A Der Standard című osztrák napilap az elmúlt napokban elrettentő beszámolókat tett közzé burgenlandi és karintiai menekültszállásokról. Burgenlandban a legborzasztóbb szállás egy egykori bordély Sieggrabenben, ahol lyukas háztető alá, kilógó elektromos vezetékek és penészes falak közé helyezték el a menekülteket.

A gyakran több hónapos (vagy akár többéves) kálváriát maguk mögött tudó férfiakat és nőket bűnözőként kezelték, az alkalmazottak rendszeresen terrorizálták őket. – Aki öt percet késik az ebédről, az nem kap enni.

A villanyt nappal kikapcsolják, a WC-papírt darabonként osztogatják, a látogatókat pedig csak az utcán fogadhatjuk – számolt be az egyik menekült. A botrányos körülmények miatt a sieggrabeni menekültotthont nemrégiben bezárták. Az újsághoz csempészett fotók hasonló szörnyűségeket tárnak fel a karintiai Wernbergből. Ott a kisgyermekes családok nem csupán megaláztatásoknak vannak kitéve, de veszélyben forog az egészségük is, a falakból kilógó villanyvezetékek bárhol tüzet okozhatnak.

Elrettentő a helyzet a szintén karintiai Saualmban is, ahol a közrendre állítólag veszélyes kérelmezőket helyezik el. (A saualmi szállás ötlete még a korábbi karintiai tartományi kormányfő, a néhai Jörg Haider fejéből pattant ki.) A festői környezetben, 1200 méter magasan levő Saualmba sem lehet csak úgy bejutni. A korábban ott dolgozó szakácsok és a személyzet más tagjai számoltak be arról, hogy az elszállásoltak alig kapnak enni, nincs se fűtés, se orvosi ellátás. A jelenlegi tartományi kormányfő, Gerhard Dörfler a bírálatokat azzal utasítja vissza, hogy a menekülteknek sehol sem jár ötcsillagos ellátás. Burgenlandban és Karintiában emberi jogi szervezetek próbálják ellenőrizni a szállástulajdonosokat, akik azonban nem engedik őket a menekültek közelébe. A karintiai tartományi menekültügyi illetékesről pedig kiderült, hogy négy éve „nem jutott ideje” a szálláshelyek ellenőrzésére.

Ausztria népszerűségét egyelőre nem csökkentették a horrortörténetek. Az országban csaknem 19 ezer menekültet tartanak nyilván, 2012 első hat hónapjában pedig több mint 7300 kérelmet nyújtottak be. Ez jó 26 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A legtöbben, csaknem kétezren Afganisztánból érkeztek, a második helyen az oroszok (főleg csecsenek), a harmadikon a pakisztániak állnak, de egyre több a szíriai is. A menekültek 75 százaléka férfi. A kérvények 22 százalékát ítélték meg az osztrák hatóságok kedvezően, de ez a mutató nyolcvanszázalékos a szíreknél, hetvenszázalékos az irániaknál, és több mint hatvanszázalékos a Szomáliából érkezőknél.

Elvben minden tartománynak azonos számú menekültet kellene elhelyeznie, de mert a tartományok gyakran nem teljesítik a kvótát, a menekültek hosszú hónapokon át a túlzsúfolt traiskircheni és thalhami központi táborokban kénytelenek várakozni. Mikl-Leitner belügyminiszter azt javasolta, hogy az osztrák hadseregtől átvennék a fölöslegesnek minősített laktanyákat, s ezekben helyeznék el a hazájukat elhagyni kényszerülőket. A kaszárnyák megnyitásának ötletét sokan bírálják, Mikl-Leitner szerint azonban ez elterjedt megoldás Európában, például Magyarországon.

– Amúgy is szükség van szálláshelyekre, főleg Szíriából kell tömegesen érkező menekültekre számítani – hangoztatta a néppárti politikus.

A bécsi Volkstheater eközben folyamatosan műsorán tartja a Die Reise (Az utazás) című dokumentumjátékot, amelyben harminc egykori menekült meséli el, hogyan hagyta ott hazáját, milyen megpróbáltatások árán sikerült, ha sikerült, letelepednie Ausztriában.

Csecsen menekültek Traiskirchenben
Csecsen menekültek Traiskirchenben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.