Putyin, a könyörületes

Mintha veszélyes bűnözők lennének, úgy ülnek a rácsok mögött, a vádlottak padján. A 23 éves Nagyezsda Tolokonnyikova, a szintén 24 éves Marija Aljohina és a 29 éves Jekatyerina Szamucevics azonban nem gengszterek és nem is sorozatgyilkosok. A három fiatal nőnek az a bűne, hogy a Pussy Riot női punkegyüttes tagjaiként még február végén előadtak egy számot, amelyben azt kérték a Szűzanyától, hogy űzze el az akkor még a kormányfői székben ülő, de már lényegében újjáválasztott államfőnek tekintett Vlagyimir Putyint.

A színes csuklyákban és ruhákban előadott punkrockfohász helyszínéül pedig nem mást, mint a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházat választották. A Pussy Riot (szójáték: az első tagja cicát és puncit is jelent, a második pedig lázadást) tavaly alakult, a tízfősre becsült és utcai politikai performance-ok révén elhíresült tagság az alternatív művészi körökből verbuválódott. A nemzetközi sajtó először február elején figyelt fel rájuk, amikor szintén színes csuklyákban, ruhákban és harisnyanadrágokban a moszkvai Vörös téren, a Vaszilij Blazsennij-székesegyház előtt adtak előre be nem jelentett koncertet.

A Revolt in Russia című számmal szintén az ellen tiltakoztak, hogy Putyin pár éves miniszterelnökösködés után „rosál” Dmitrij Medvegyevvel és visszatér az elnöki posztra. A Vörös téri akciót követte a Megváltó Krisztusszékesegyház „lerohanása”. Onnan pár perc után elkergették őket a biztonságiak, de márciusban kattant a csuklójukon a bilincs, a három főkolompost előzetes letartóztatásba helyezték. Huliganizmusért és vallási gyűlöletre való uszításért akár hét év szabadságvesztésre is ítélhetik őket. Az orosz igazságszolgáltatás pedig beindult, különösen, hogy az ortodox egyház a Pussy Riotban az erkölcsök és a hit elleni keresztes hadjáratot látott.

Kirill pátriárka, az egyház feje pedig egyenesen azzal vádolta a lányokat, hogy gúnyt űznek a vallásból. Az egyház felhívására áprilisban több mint hatvanezer hívő érkezett keresztekkel és ikonokkal felszerelve az orosz fővárosba, hogy tömegdemonstrációval tiltakozzon az „ördög mesterkedései” ellen. A letűnt időket idéző, abszurd per ellen számos neves orosz és külföldi művész és értelmiségi tiltakozott. Az orosz protestálók között volt a hazánkban is jól ismert két kortárs író, Ljudmila Ulickaja, valamint a Borisz Akunyin néven publikáló Grigorij Cshartisvili. Az olimpia alatt pedig neves brit rockzenészek tettek közzé nyílt levelet, amelyben szolidaritásukról biztosították a Pussy Riotot. Egyben azt üzenték az éppen Londonban tárgyaló Putyinnak, hogy a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága az alapvető demokratikus jogok közé tartozik.

A megszólított Putyin a brit fővárosból „beavatkozott” a büntetőeljárásba. Azt üzente a bíróságnak, hogy tekintsen el a szigortól és hozzon enyhe ítéletet. A per kezdetekor egyébként a három vádlott megkövette a híveket, és elismerték, hogy etikai hibát követtek el, amikor a székesegyházat választották politikai célú fellépésük helyszínéül. Emlékeztettek arra, hogy nem a vallás ellen tiltakoztak, hanem Putyinnal, valamint az egyház által a politikusnak nyújtott feltétlen támogatással szemben foglaltak állást. Az orosz ortodox egyház sokáig semmilyen könyörületet sem mutatott. Úgy tűnt, hogy Kirillék példát akarnak statuálni a három fiatal nőn.

Most azonban megszólalt az a Vszevolod Csaplin, aki korábban a szovjethatalom templomrombolásaihoz hasonlította az agresszív hitetleneket. A patriarkátus társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője szerint a székesegyházbeli fellépés ostoba és a hívőket sértő akció volt, de hiba lenne azt örökké napirenden tartani. Majd hozzátette, üdvözli Putyin enyhe ítéletet sürgető állásfoglalását. Jó tudni, hogy a Kreml és a pópák ennyire egy hullámhosszon vannak.

A női banda három tagja rács mögött. A rendszer fő ellenségei?
A női banda három tagja rács mögött. A rendszer fő ellenségei?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.