Görögországban költik a német eurót

Náci egyenruhába öltöztették Angela Merkel német kancellárt a görög lapok hasábjain, a német politikusok ellenben a görög szigetek és az Akropolisz eladását javasolták Athénnak a csőd ellen. Két példa arra, mennyire elmérgesedett a görög–német viszony az euróválság alatt. A németek legszívesebben kidobnák a „lusta” görögöket az euróövezetből, míg a hellének a szigorú német megszorításokat tartják felelősnek a kilátástalan gazdasági és szociális helyzetükért. Most több német politikus is Görögországban tölti szabadságát, hogy így javítsanak a két ország kapcsolatán.

Beate Müller-Gemmeke német zöldpárti politikus a nap, a tenger és a homok miatt választotta eddig nyaranta a görög szigeteket. Ezúttal azonban a szolidaritás is szempont volt. – Amikor meghallottam, hogy a turisták száma felére csökkent, egyértelmű volt, hogy ismét odautazom–magyarázta nemrég a Deutsche Welle német hírszolgáltatónak. A Baloldal, a Die Linke képviselője, Richard Pitterle az egész családjával Krétára repült. A szabadságát nemcsak pihenéssel akarja tölteni, hanem meg akarja hallgatni a görögöket, és biztosítani őket arról, hogy Németország „nem mond le róluk”.

Friedlinde Gurr-Hirsch, a CDU ba den-württembergi frakciójának vezetője Korfut választotta. Gesztusával azt akarta megmutatni a német turistáknak, hogy nincs okuk arra, hogy elkerüljék a görög szigeteket. Erik Schwenkert szabad demokrata képviselő szintén bizonyítani akart, amikor Görögországot választotta nyári célpontként: ő azt szeretné hangsúlyozni, hogy a német politikusok nemcsak az adófizetők pénzét, hanem a sajátjukat is szívesen költik el a mediterrán országban.

Mechthild Rawert SPD-képviselő októberben utazik Görögországba. Mint fogalmazott, nem fogja kiírni magára, hogy „német politikus vagyok”, de szeretnemajd görögökkel beszélgetni a válságról. Ingrid Fischbach, a kereszténydemokraták parlamenti frakciójának helyettes vezetője lányával repül Rodoszra. Azzal, hogy Görögországban nyaralnak, azt is jelzik: a görögök mellett állnak a válságban.

Kell is a biztatás a német turistáknak. Különösen a májusi görög választások óta egyre kevesebben választják Görögországot. Az Air Berlin légitársaság idén 30 százalékkal kevesebb német turistát szállított Hellászba, mint tavaly ilyenkor – jelentette a Bloomberg hírügynökség. Rudolf Kugel 62 éves stuttgarti taxisofőr olyan sokszor járt Görögországban, hogy pontosan nem is emlékszik, hányszor nyaralt ott. Idén azonban kihagyja. – Minden bajukért a németeket okolják. A szabadságon az ember nyugalomra vágyik, nem pedig arra, hogy meglincseljék – idézte Kugelt a Bloomberg.

Sokakat elriasztott az a májusi hír, hogy egy 78 éves holland turistát kórházba kellett szállítani, miután két férfi megtámadta Dél-Görögországban, mert németnek nézték. A turizmusból élő hellének azonban hangsúlyozzák: a görögök nem gyűlölik a németeket. A turizmus a görög gazdaság legnagyobb ágazata, amely az ország GDP-jének 16 százalékát adja. Majdnem minden ötödik görög munkahely a turizmussal kapcsolatos. Tavaly a legtöbb látogató Németországból érkezett, 2,2 millió német turista választotta Görögországot.

Jorgo Chatzimarkak s görög származású német politikus, aki az FDP színeiben az Európai Parlament tagja, ösztönzőket adna azoknak a német turistáknak, akik Görögországba szeretnének utazni. – Ez lehetne egy európai gazdaságélénkítő program része –nyilatkozta a minap a Bild napilapnak. A szabad demokraták szerint mindenki jól járna az üzlettel: a németek egy kis napfényhez juthatnának, a görögök pedig készpénzhez. A készpénz az, ami a turisták jó részét is aggasztja. A BBC szerint sok brit utazót visszatart, hogy kérdésessé vált Görögország euróövezeti tagsága. A legtöbben azt szeretnék tudni, mi történik, ha a nyaralás közben az ország csődbe megy, átáll a drachmára. A brit utazási irodák állítólag felkészültek erre a lehetőségre, és állítják, senki sem szenvedne kárt, ha történetesen a nyaralása alatt venne ilyen drámai fordulatot az eurózóna válsága.

Pénzzavarba kerülhet az államkincstár

A görög kormány azt fontolgatja, hogy rövid lejáratú diszkontkincstárjegyet bocsát ki augusztusban, mert félő, hogy pénzzavarba kerül az államkincstár. Athén heteken belül kifuthat a tartalékaiból, ráadásul augusztus 20-án 3,2 milliárd eurót kell visszafizetnie a hitelezőknek. A vészharangot a görög pénzügyminiszter-helyettes kongatta meg, aki a televíziónak nyilatkozva megkérdőjelezte, hogy az állam képes lesz-e ebben a hónapban kifizetni az állami alkalmazottak bérét és a nyugdíjakat. Az európai mentőcsomag következő részlete csak szeptemberben esedékes, és nem biztos, hogy Athén képes lesz-e teljesíteni a szigorú feltételeket. A német kormány már többször jelezte, hogy nincs több haladék, és a görögök ne reménykedjenek újabb mentőcsomagban. (Reuters)

„A görög turizmus nincs válságban” – hirdetik egy szépségverseny résztvevői az athéni parlament előtt. A válság miatt már a tengerpartnak is elkel némi reklám
„A görög turizmus nincs válságban” – hirdetik egy szépségverseny résztvevői az athéni parlament előtt. A válság miatt már a tengerpartnak is elkel némi reklám
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.