Republikánus kiállás Izrael katonai akciója mellett

Mitt Romney de facto amerikai republikánus elnökjelölt nem fogadta meg Barack Obama külpolitikai szakértőinek intését, miszerint hiba lenne leegyszerűsítő véleményeket formálni bonyolult külpolitikai kérdésekről. De míg londoni kiszólásai inkább diplomáciai modortalanságának minősíthetők, addig körútjának következő állomásán, Jeruzsálemben tett kijelentése komolyabb fejtörést okozhat Izraelnek éppen úgy, mint Iránnak.

Romney tudniillik azt mondta, hogy támogatná Izraelt, ha a zsidó állam úgy döntene: katonai erőt kell bevetnie annak érdekében, hogy megakadályozzák Iránt a nukleáris fegyver gyártásában. E kijelentés kemény állásfoglalás, ám hiába elnökjelölt Romney, egyelőre magánvélemény. Az üzenet címzettje elsősorban az amerikai választópolgár.

Ráadásul az is kétséges, hogy mindezt maga Romney mondta-e, ugyanis nemzetbiztonsági tanácsadója, Dan Senor tolmácsolta az egykori massachusettsi kormányzó állítólagos kijelentését: Romney tiszteletben tartaná a zsidó állam döntését, kiállna Izrael mellett, amennyiben az úgy döntene, hogy katonai erővel állítja meg Iránt.

A republikánus elnökjelölt az esetleges Izrael–Irán közötti fegyveres konfliktus kapcsán lehetséges amerikai szerepvállalásról tett hitet Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek is, akivel egyébként – nem úgy, mint Obama – több évtizedes jó kapcsolatokat ápol.

Netanjahu kettejük találkozása során kijelentette, hogy hallott partnere néhány nappal ezelőtti megjegyzéséről, amely szerint „…a világ előtt álló legnagyobb veszélyt jelenleg az iráni ajatollahok vezette, nukleáris fegyverekkel rendelkező rezsim jelenti…”, majd hozzátette, hogy „Mitt, úgy érzem, ebben teljes mértékben egyetértünk. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az iráni rezsim nukleáris fegyverkezését. Őszintének kell lennünk, be kell vallanunk, hogy sem a diplomáciai nyomás, sem pedig az eddigi szankciók nem hoztak eredményt.”

Romney Netanjahun kívül Jeruzsálemben találkozott Simon Peresz államfővel és Shaul Mofazzal, az exkoalíciós partner Kadima párt elnökével is. Peresz a megbeszélésen megerősítette: Irán teljes közel-keleti uralomra tör. Nagyra értékelte, hogy az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz ennek megakadályozása érdekében, hiszen Irán nem csak Izrael problémája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.